Zinc

Zincul poate fi considerat unul dintre cele mai importante oligoelemente datorita implicarii sale in mecanismele de constructie si productie celulara.

 

Doza zilnica recomandata: 12-15 mg.

Trebuie precizat ca necesarul zilnic variaza in functie de anumite conditii. La copil se recomanda 5-10 mg; la adult - pentru femeie 12 mg, iar pentru barbat 15 mg; in timpul sarcinii, se recomanda cresterea aportului de zinc la 20-40 mg si chiar la 50 mg in caz de alaptare. Anumiti specialisti nu considera exagerata nici chiar o doza de 200 mg administrata in timpul sarcinii.

 

Surse

Principalii furnizori de zinc sunt alimentele bogate in proteine animale, cum ar fi carnea, pestele, fructele de mare, ouale si produsele lactate, precum si drojdia de bere si fasolea.

 

Roluri si caracteristici

- intra in constitutia multor enzime (numarul lor se estimeaza la 200) si le activeaza;

- este implicat in sinteza proteinelor din constitutia ADN­ului si ARN­ului;

- ajuta la reinnoirea si la sinteza celulara ceruta de crestere, sarcina, alaptare, cicatrizarea ranilor, producerea spermei etc.;

- faciliteaza reglarea glicemiei si eliberarea de insulina;

- intareste sistemul imunitar datorita actiunii sale antioxidante;

- prezerva capacitatea de adaptare a ochilor la intuneric si la lumina in asociatie cu vitamina A;

- elimina excesul de cupru;

- elimina cadmiul.

 

Tulburari atribuite deficitului de zinc

Atentie la administrarea calciului, a alcoolului, a diureticelor, a penicilinei si la maladiile intestinale, deoarece acesti factori pot saraci considerabil rezervele de zinc. Pierderea apetitului, scaderea in greutate, slabirea sistemului imunitar (sensibilitatea la infectii), cicatrizarea lenta si diversele probleme ale pielii, unghiile fragile, caderea parului, in situatiile grave disparitia menstruatiei, atrofia organelor sexuale (ultimele doua afectand direct potentialul sexual si reproducator), anemia, depresia, pierderea simtului gustativ, si chiar incetinirea cresterii la copii, malformatii ale fatului la femeile insarcinate, reprezinta tot atatea semne care pot sugera o carenta de zinc.

 

Tulburari atribuite consumului excesiv de zinc

O cantitate prea mare de zinc distruge depozitele de cupru si cauzeaza anemie si dureri puternice de cap. Un exces de zinc determina, de asemenea, o crestere a colesterolului ''rau'' (LDL) si o scadere a colesterolului ''bun'' (HDL). Suplimentarile de zinc care depasesc 2000 mg pot provoca uneori tulburari gastro­intestinale. Oricum, nu exista nici un motiv pentru a consuma o cantitate atat de mare, dozele intre 30 si 150 mg fiind mai mult decat suficiente.

 

Note utile

- Anumiti medici prescriu suplimente de zinc pentru a stopa hipertrofia prostatei.

- Adeptii regimurilor sarace in grasimi, persoanele in varsta, vegetarienii si persoanele care nu consuma carne rosie sunt mai susceptibile la lipsa de zinc.

- Nu fiti surprinsi daca medicul va recomanda un supliment de cupru alaturi de zinc, caci zincul contracareaza mecanismele de asimilare a cuprului.

- Un aport suplimentar de zinc poate reduce considerabil facultatile mentale ale subiectilor bolnavi de maladia Alzheimer.

- Unii recomanda ingerarea suplimentelor de zinc in timpul mesei pentru a evita neplacerile gastrice, in timp ce altii recomanda ingerarea pe stomacul gol sau intre mese din cauza anumitor interactiuni de care trebuie tinut cont: alimentele care au continut mare in calciu si fosfor scad usor absorbtia zincului, la fel si alimentele bogate in acid fitic, cum ar fi painea integrala, germenii de soia si boabele de porumb.

Articole asemănătoare

  • Fructe si legume pentru o minte sanatoasa

    Rosiile bine coapte sunt excelente in salate, ca gustare, gatite in diverse moduri, dar cati dintre cei care le mananca de fiecare data cu atata placere stiu ca in tomate se gaseste si un puternic antioxidant, licopenul, ce protejeaza organismul de actiunea nociva a radicalilor liberi. Iar in timp banalele rosii (le puteti asocia alte legume si eventual putin ulei de masline) nu mentin doar sistemul imunitar si cel digestiv, dar mentin si sanatatea mintii si mai ales memoria sau capacitatea de concentrare.

  • Cinci sucuri naturale pentru un sistem imunitar mai puternic

    Portocalele si in general citricele inseamna inainte de toate vitamina C, antioxidanti, vitamina A si zinc (portocalele), si pot fi stoarse pentru suc sau, de ce nu, pot fi gustarea ideala pentru cei mici si cei mari deopotriva.

  • Piperul negru in medicina naturista

    O buna sursa de vitamina C sau K, dar si de magneziu, zinc, calciu, fier, potasiu, banalul piper negru (ce contine piperina, componenta care ii da gustul atat de familiar) nu este doar un ajutor de baza in bucatarie, dar poate fi folosit si in terapiile naturiste ca adjuvant in tratarea mai multor afectiuni.

  • Mandarinele pentru sanatate

    Mai mici decat portocalele, dulci si aromate, bune ca gustare sau sub forma de suc (dar si in diverse retete pentru desert), mandarinele sunt pentru multi citricele preferate.

  • Ce (poate) nu stiati despre castraveti

    Castravetii au peste 95 la suta apa, contin numeroase vitamine – C, B1, B2, B6 – acid folic, dar si zinc, magneziu, calciu, potasiu, fiind o alegere excelenta atunci cand avem nevoie de o gustare hidratanta, sanatoasa, cu foarte putine calorii.


Warning: fopen(cache/6b3798b45aaaa2769994e62187ff8f98) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139