Importanta vitaminelor pentru organism
Vitaminele ajuta la reglarea metabolismului, la conversia de grasimi si hidrati de carbon in energie, dar si la formarea sistemului osos si tesuturilor.
Vitaminele ajuta la reglarea metabolismului, la conversia de grasimi si hidrati de carbon in energie, dar si la formarea sistemului osos si tesuturilor.
Vitamina D este continuta de pestele gras - hering, sardina, somon - si untura de peste (morun, ton, calcan), galbenus de ou, unt, lapte integral si lactate nedegresate. Vegetalele nu contin aceasta vitamina.
Uleiurile vegetale bogate in acizi grasi nesaturati: soia, porumb, floareasoarelui, fructele oleaginoase - arahide, seminte de floarea-soarelui etc., germenii de cereale, legumele verzi, spanacul, in special, si rosiile reprezinta principalele surse alimentare de vitamina E
Numita si antihemoragica, vitamina K este liposolubila si intervine in coagularea sangvina. Prezenta in organism in mod natural, nu este de obicei parte componenta a preparatelor din comert. Indispensabila vietii, vitamina K rezista la caldura, dar nu si la lumina, in prezenta oxigenului si in mediile alcaline
Vitamina B12 se gaseste doar in alimentele de origine animala: carne - mai ales in ficat, lapte, produse lactate, oua, precum si in fructele de mare: crabi, stridii, scoici
Necesitatile corpului nostru sunt pe deplin satisfacute printr-o alimentatie echilibrata: legume verzi, sparanghel, spanac, varza, ca si porumb, morcov, fasole verde, caise, banane, portocale, mazare.
Carnea proaspata, legumele si fructele crude (neprelucrate termic sau conservate) sunt necesare pentru aportul zilnic de biotina, ca si drojdia de bere, organele de vita, laptele, produsele lactate
Vitamina B6 se gaseste, in special, in drojdia de bere, in cereale integrale, lapte, oua, organe de vita, peste, fructe oleaginoase (nuci, arahide), legume proaspete, banane, avocado, varza.
Acidul pantotenic a fost numit astfel dupa cuvantul grec ''pantoten'', ce semnifica ''peste tot''. In natura, acest acid este omniprezent. In grupa vitaminelor solubile in apa si sintetizate de plantele verzi si multe alte microorganisme, vitamina B5 este cea care ajunge in tesuturile animalelor ce le consuma, mai ales in ficat si oua.