Vitamina B8 sau Vitamina H

Se mai numeste si biotina sau vitamina H; o substanta hidrosolubila, care nu este distrusa la caldura sau umiditate, dar lumina, alcalinitatea si oxigenul o afecteaza.

 

Alimentele (proaspete, de preferinta) si flora intestinala furnizeaza dozele necesare organismului. Vitamina B8 sau H este indispensabila persoanelor cu unghii fragile si casante.

 

Doza zilnica recomandata: 0,3 mg (300 mcg).

Copiii au nevoie de o cantitate de 50-90 mcg/zi.

 

Surse

Carnea proaspata, legumele si fructele crude (neprelucrate termic sau conservate) sunt necesare pentru aportul zilnic de biotina, ca si drojdia de bere, organele de vita, laptele, produsele lactate, galbenusul de ou, conopida, cerealele integrale, porumbul, melasa, nucile.

 

Roluri si caracteristici

- ajuta la degradarea acizilor grasi, glucozei, aminoacizilor;

- intervine in sinteza acizilor grasi si a proteinelor;

- are capacitatea de a produce hidratii de carbon din molecule, reintregind rezervele organismului;

- stimuleaza cresterea parului si intarzie caderea acestuia;

- impiedica incaruntirea prematura;

- calmeaza durerile musculare.

 

Tulburari atribuite deficitului de vitamina B8

Probabilitatea ca organismul sa sufere de carenta de biotina este practic nula, cu exceptia incapacitatii genetice de a absorbi aceasta vitamina. Pierderea apetitului, oboseala, aparitia unor dermatite semnaleaza aceasta carenta.

 

Cercetari recente atrag atentia asupra influentei biotinei asupra nivelului zaharului din sange la diabetici (tipul II): bolnavii care nu sunt dependenti de insulina si au nivelul glicemiei ridicat prezinta un nivel inferior al biotinei fata de cel al unei persoane sanatoase.

 

Tulburari atribuite consumului excesiv de vitamina B8

Chiar luata in doze mari, vitamina B8 sau H nu este toxica.

 

Note utile

- Asociata cu vitaminele B2, B3, B6, poate fi un intaritor eficace.

- Albusul de ou crud si frisca (aviz amatorilor de frisca!) anuleaza efectele biotinei.

- Suplimentarea de biotina este recomandata in tratamentul cu antibiotice.

- Pentru intarirea unghiilor este necesar un aport zilnic de 2,5 mg.

Articole asemănătoare

  • Fructe bogate in vitamina C

    Merele sunt unele dintre fructele preferate de cei mici si cei mari deopotriva, gasiti numeroase soiuri in piete si magazine, fiecare cu gustul si aroma sa, si puteti pregati si suc proaspat, gem sau compot, sau le puteti folosi in diverse retete de desert. Savuroase, cu putine calorii, au multa vitamina C si o savoare aparte.

  • Smoothie cu antioxidanti si vitamina C

    O bautura naturala, plina de antioxidanti, cu gust intens de fructe si multa vitamina C, recomandata pentru un sistem imunitar mai puternic, o piele mai sanatoasa si un plus de energie. Profitati din plin de beneficiile oferite de fructele de padure proaspete sau congelate, de un singur fel sau amestecate.

  • Smoothie cu multa vitamina C pentru un plus de energie

    Simplu, aromat, plin de vitamina C (si nu numai) este reteta pentru un smoothie usor de pregatit, gata imediat si excelent cand este pregatit din fructe bine coapte.

  • Cele mai bune surse de vitamina E

    Esentiala pentru un sistem imunitar puternic, vitamina E are proprietati antiinflamatorii, antioxidante, ajuta ochii sa fie mai sanatosi si este recomandata pentru a ajuta regenerarea tesuturilor, asa ca o vom intalni si in numeroase creme si produse cosmetice pentru intretinere.

  • Fructe si legume bogate in vitamina A

    Nu este un mit ca morcovii, o gustare dulce si sanatoasa si un ingredient de baza pentru diverse retete, au multa vitamina A. Au fibre, putine calorii, sunt versatili si ofera corpului in doar 100 de grame de patru pana la cinci ori ncesarul zilnic de vitamina A.


Warning: fopen(cache/dfc3ce44c3444026ee334bedd8985ff8) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139