Vitamina D. Ce afectiuni te ajuta vitamina soarelui sa eviti?

Sa consideram ca esti una dintre persoanele care se straduiesc sa duca o viata sanatoasa respectand mesele, consumand 2 litri de apa pe zi, si care apeleaza la suplimente alimentare.

Desi ai motive sa te simti in siguranta, un lucru aproape sigur, pe care s-ar putea sa nu-l remarci, este ca te confrunti cu lipsa de vitamina D. Cum putem fi incredintati de acest lucru? Studiile efectuate peste ocean au scos in evidenta ca circa 80% dintre americani au aceasta deficienta. Situatia nu poate fi prea diferita nici la noi, in ciuda lipsei unor date oficiale. Rezervele de vitamina D se formeaza in ficat, in masa musculara si celulele adipoase, si se fac prin expunere directa la soare.

Din pacate, razele binefacatoare ce conduc la sintetizarea acesteia nu strabat geamul, asadar, a sta in casa sau in masina nu-ti foloseste cu nimic. Tu cat timp petreci toamna si iarna sub razele directe ale astrului zilei? Daca raspunsul este “Mai putin de 10-15 minute” atunci randurile urmatoare ti se adreseaza in mod special tie.

In general, oamenii cunosc despre vitamina D ca este inamicul rahitismului si sporeste densitatea oaselor. Dar in afara de aceste lucruri, oare cati stiu ca mai poate fi un factor cheie al logevitatii? Vitamina soarelui a fost pusa in legatura de unele studii cu prevenirea diabetului de tip I si II si cu scaderea presiunii arteriale.

Persoanele cu deficit de vitamina D sunt mult mai expuse riscului de a dezvolta diferite tipuri de cancer, oboseala cronica, Parkinson, Alzheimer, sau boli cardiovasculare decat celelalte. Chiar daca pare lipsit de sens, la randul ei, gripa este mai putin probabila la cei care se expun suficient razelor blande ale soarelui.

Cand unui grup de 100 de femei i s-a prescris un supliment pe baza de vitamina D, cazurile de gripa s-au redus la zero. In schimb, in alt grup unde s-au prescris medicamente placebo s-au inregistrat 24 de imbolnaviri. Iata, vitamina D poate face „minuni” mai mari decat un vaccin!

La unele persoane, vitamina D creste rata de ardere a grasimilor atunci cand urmeaza o dieta saraca in calorii. Acest lucru o recomanda in lupta dificila cu kilogramele in plus. Persoanele varstnice, care sufera de obezitate sau care au tenul inchis la culoare necesita prin natura sensibilitatii lor un aport mai sporit de vitamina D.

Lipsa vitaminei soarelui este implicate in sinteza unor proteine din creier care dicteaza capacitatea de invatare si starea de spirit. Predispozitia la episoadele depresive poate creste cu pana la 85% in cazul persoanelor cu carente serioase de vitamina D.

Desi cantitatea recomandata de vitamina D se situeaza teoretic, la momentul actual, in jurul valorii de 200-400 UI/zi, multi experti considera aceste cifre foarte mici . Expertii de la Universitatea din Bostin au emis chiar ideea ca aportul de vitamina D ca ar trebui sa sporeasca de patru ori, atat la copii cat si la adulti.  

Sursa foto: dvd-ppt-slideshow.com

I. C.

 

Articole asemănătoare

  • Fructe si legume pentru o dieta bogata in fibre

    Esentiale pentru o alimentatie echilibrata si un stil de viata sanatos, fibrele dietetice ajuta la buna functionare a sistemului digestiv, fac sa apara mai repede senzatia de satietate (si ca aceasta sa dureze mai mult) si ajuta intregul organism sa fie mai sanatos si sa se simta mai bine.

  • Marele beneficiu al caniculei: te ajuta sa slabesti

    Vara este sezonul in care toata lumea vrea sa slabeasca pentru a arata si a se simti mai bine in propria piele. Exercitiile fizice sunt permise, insa numai cu anumite restrictii, fie dimineata devreme, fie seara dupa apusul soarelui.

  • Fructe de sezon care te ajuta sa slabesti

    Sa slabesti inseamna sa castigi mai putine calorii decat are capacitatea organismul sa arda. Usor de zis, greu de facut! Lupta cu kilogramele in plus poate fi una dintre cele mai grele pietre de incercare din viata, insa nimic nu este imposibil unde exista vointa si informare.

  • Murele. Cum te ajuta fructele de sezon sa fii sanatos?

    Murele sunt fructe de padure intalnite in perioada sezonului estival, usor de recunoscut dupa culoarea neagra pe care o capata la maturitate. Sunt fructe delicate, din acest motiv in timpul recoltarii se recomanda folosirea unor vase mai putin adanci, pentru a nu se strivi sub propria greutate.

  • Acidul folic si vitamina B12 ar putea preveni nasterea copiilor cu unele defecte

    Sanatatea si siguranta copilului este intaia prioritate a unei mame adevarate. La inceput, grija manifestata pentru sine inseamna de fapt grija pentru copilul pe care il poarta in pantece. Iata de ce alimentatia din timpul sarcinii trebuie sa fie cat se poate mai corecta si “sanatoasa”.


Warning: fopen(cache/cfd71e13ebd173d5a55d5fe8f72d5096) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139