Utricularia vulgaris
Utricularia vulgaris este o planta carnivora care creste in tara noastra in lacurile de ses. Aceasta specie traieste in apa, iar florile ei se ridica deasupra, in aer. Frunzele sale sunt fin ramificate si au fixate pe cate un pedicel numeroade urne, care au diametru de cativa mm.
Urna este formata din doua straturi de celule. Pe stratul intern exista numerosi peri ramificati, formati dintr-o celula bazala si din 4 celule orientate in directii diferite.
Intrarea urnei este inchisa de un capacel, care este o prelungire spre interior a peretelui urnei. In jurul deschiderii urnei si pe fata externa a capacelului sunt numerosi peri senzitivi, ramificati.
Animalele mici care cauta un adapost in frunzele de Utricularia ating perii senzitivi de pe marginea acestora iar in 0,0625 urna executa o miscare de dilatare, care produce sugerea apei si a animalului respectiv in interiorul urnei, prin indepartarea capacelului.
Capacul inchide apoi urna iar animalul moare asfixiat. Dupa aproximativ 15 minute urna ia din nou forma initiala si prinde iar animale, pana cand se umple cu acestea. Animalutele sunt digerate de enzimele secretate de perii ramificati. Produsele digestiei sunt absorbite de glandele ramificate si de stratul intern de celule aflate pe peretele urnei.
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Iarba neagra – o planta decorativa miraculoasa
Iarba neagra (Calluna vulgaris) rezista intregul an, insa aparitia ei cea mai spectaculoasa este toamna, cand ne invaluie gradina precum
-
Beneficiile uleiului de cimbru
Cunoscut in lumea stiintifica sub numele de Thymus vulgaris, cimbrul a capatat de-a lungul timpului diferite intrebuintari in functie de regiunea si civilizatia in sanul careia a inflorit.
-
Fasolea neagra - bogata in substante sanatoase
Fasolea neagra sau Phaseolus vulgaris L. este bogata in proteine, grasimi, vitamina B1, B2 si carbohidrati.
-
Fasolea ca tratament pentru diabetul zaharat
Fasolea, sub denumirea stiintifica de Phaseolus vulgaris, are un continut bogat de proteine, folositoare pentru organismul persoanelor care sufera de diabet zaharat. Totodata fasolea ajuta si la micsorarea colesterolului.
-
Secretele cimbrului
Cimbrul, Thymus vulgaris, este un nativ peren de pe langa Marea Mediterana. Frunzele au o culoare gri-verde, iar florile sunt roz pal.