Tratamente fitoterapeutice pentru degeraturi
In sezonul rece temperaturile scad adesea sub pragul de inghet al apei, iar problemele de sanatate devin iminente. Degeraturile se numara printre cele mai frecvente si periculoase suferinte ale perioadei, nu numai la batrani si copii, ci la toti cei care au ghinionul sa fie expusi in mod inadecvat gerului.
In incercarea de a conserva energie si de a mentine active functiile vitale, organismul isi reduce activitatea. Din acest motiv, leziunile se instaleaza cel mai frecvent la organele periferice: degete, maini, picioare, nas, urechi. Vantul rece, umezeala, variatiile termice precum si lipsa de miscare ori epuizarea fizica constituie elemente care favorizeaza si grabesc degenerarea tesuturilor.
In functie de cativa indicatori, medicii clasifica degeraturile in patru tipuri: degeraturi de gradul I (piele inrosita, mancarimi), de gradul II (piele invinetita, basici), de gradul III (necrozarea superficiala a pielii) si de gradul IV (cangrene adanci).
Va prezentam cateva recomandari pentru tratamentul fitoterapeutic al degeraturilor superficiale, utile poate in rastimpul trecut pana la examinarea medicala de specialitate.
- Se pot face bai alternante calde-reci, in care se pune cimbru si se fac frectii cu alifie cu vasc
- Bai, cataplasme cu infuzie preparata din 15-20 gr. de flori de galbenele la 1 litru de apa.
se fac spalaturi cu decoct din frunze proaspete de morcovi
- cataplasme cu cartofi cruzi rasi.
- frectii cu suc proaspat de lamaie.
- se unge pielea cu miere.
- comprese cu infuzie concentrata din flori de soc
- comprese cu infuzie concentrata de plamanarica
- comprese sau se fac spalaturi cu suc proaspat din radacina si tija de telina.
- Comprese cu 10 ml tinctura de galbenele la 100 ml apa fiarta si racita.
- Bai locale sau prisnite cu infuzie din 20 gr. schinel la 1 litru de apa.
- Bai locale cu decoct din 20-30 gr coaja de stejar la 1 litru de apa.
- Comprese locale de infuzie din urmatoarele plante: 10 gr flori de musetel, 20 gr galbenele, 20 gr. menta, 25 gr coaja de stejar, 25 gr radacina de tataneasa, se fierbe 10 minute, la foc domol, se prepara din 2 linguri de amestec de plante, la o cana de apa.
Conceptia potrivit careia bauturile alcoolice cresc nivelul de rezistenta la frig este eronata. Niciun explorator sau alpinist profesionist nu va consuma in expeditie bauturi alcoolice, fiindca stie ca astfel ar incalca un principiu elementar de supravietuire. Vasodilatatia pe care o realizeaza alcoolul incalzeste extremitatile corpului insa pentru scurta durata, in schimb, persoana in cauza devine mai putin rezistenta si predispusa la somn.
Sursa foto
I. C.
Articole asemănătoare
-
Visinele in tratamentele naturiste
Fructul contine zaharuri, proteine, acizi organici, vitamine, saruri minerale, iar frunzele, coditele si chiar coaja visinului pot fi folosite in tratamente alternative pentru diverse afectiuni cronice
-
Masca de fata cu faina de ovaz pentru pielea deshidratata
Pielea deshidratata are nevoie intotdeauna de o ingrijire atenta din partea noastra. De aceea, putem incerca diverse tratamente naturale pentru pielea deshidratata. Va invitam sa incercati o masca de fata cu faina de ovaz.
-
Masca cu lamaie, struguri si miere pentru tenul cu aspect lucios
Atunci cand ne confruntam cu un ten cu aspect lucios, aceasta situatie poate constitui una deranjanta pentru noi. Va invitam sa preparati la domiciliu o masca naturala cu lamaie, struguri si miere, speciala pentru tenul cu aspect lucios.
-
Tratamente naturale pentru un par sanatos
Tratamentele realizate la domiciliu cu ingrediente naturale dau intotdeauna efecte vizibil mai eficiente la nivelul parului si al pielii.
-
Tratamente naturiste pentru fata: peeling cu migdale
Ingrijirea corporala este foarte importanta, atat pentru aspectul exterior cat si pentru sanatatea organismului. Orice persoana ar trebui sa tina cont de acest lucru, deoarece frumusetea si sanatatea ne fac sa ne