Thymus
Familia: Labiatae
Aspect: Covor, tufa
Perioada de inflorire: Iunie
Expunere: Plin soare
Udare: Redusa
Din acest gen fac parte 300-400 de rustice, cu flori mici si frunze opuse si parfumate. Sunt utilizate in scop medicinal, in gastronomie pentru condimentarea unor mancaruri sau pentru realizarea unor zone atractive in gradina.
Cultivare: usoara. Se planteaza in primavara intr-un compost drenat corespunzator si imbogatit cu ingrasamant natural sau direct in pamantul din gradina.Trebuie tinute in plin soare si caldura si udate moderat.
Reproducere: Se poate inmulti prin seminte, divizarea tufelor in martie-aprilie sau prin butasi prelevati vara si plantati intr-un compost format din nisip si turba in cantitati egale.
Pericole: Este recomandabil sa se evite excesul de apa si de umbra, este lesne sufocat de buruieni.
Specii: Thymus herbus-barona, Thymus praecox, Thymus vulgaris (cimbrul de camp), Thymus serpillum (cimbrisor), Thymus citriodorus
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Parcul Natural Gradistea Muncelului - Cioclovina
Parcul Natural Gradistea Muncelului - Cioclovina este situat in nord-vestul Muntilor Sureanu din Carpatii Meridionali, si se numara printre cele mai complexe si valoroase arii protejate din Romania.
-
Beneficiile uleiului de cimbru
Cunoscut in lumea stiintifica sub numele de Thymus vulgaris, cimbrul a capatat de-a lungul timpului diferite intrebuintari in functie de regiunea si civilizatia in sanul careia a inflorit.
-
Secretele cimbrului
Cimbrul, Thymus vulgaris, este un nativ peren de pe langa Marea Mediterana. Frunzele au o culoare gri-verde, iar florile sunt roz pal.
-
Confuzii frecvente: cimbru sau cimbrisor?
Cand vine vorba de ierburi aromate, toata lumea a auzit despre cimbru si cimbrisor. Putini insa cunosc diferentele. Toate speciile fac parte din aceeasi familie botanica, Familia Lamiaceae. Plantele intre care adesea se fac confuzii sunt cimbrul de gradina, cimbrul de camp si cimbrisorul.
-
Cimbrisor
Thymus serpillum