Sunt capabile suplimentele alimentare sa ofere energie?


Astazi, cand miturile despre alimentatie sunt la ordinea zilei, se intampla uneori sa avem indoieli si cu privire la cele mai evidente adevaruri. De pilda, sunt intr-adevar capabile suplimentele alimentare sa ne ofere energie? Cercetarile au sugerat ca vitaminele din complexul B – si cu precadere vitamina B12 – detine un rol foarte important atat in functionalitatea creierului, cat si in stimularea imunitatii sau a sistemului nervos.

La fel stau lucrurile si cand vine vorba de energie.  Bauturile energizante nu sunt un simplu mit, si poate v-ati convins pe propria piele, insa din pacate nu aceasta constituie cea mai sanatoasa solutie. Alimentatia ramane sursa primara de energie iar cele mai bune suplimente din randul acestei categorii se ridica. 

Un studiu recent sugereaza ca circa doua cincimi dintre noi au un nivel scazut de vitamina B in organism, ceea ce nu reprezinta o catastrofa, dar nici nu ne da voie sa continuam la nesfarsit in acest mod.

Consmumul excesiv de alcool, arsurile la stomac, medicamentele pentru ulcer si anumite boli autoimune pot agrava penuria de vitamina B, pe langa cauzele naturale. Se pare ca nivelul vitaminei B scade pe masura ce metabolismul devine mai lenes odata cu inaintarea in varsta.

Pentru a face lucrurile mai simple, specialistii au impartit suplimentele alimentare in doua categorii: in stimulente (revigoreaza metabolismul); si in calorii (principalul motor de energie pentru corpul uman).  Desi slujesc aceleiasi cauze, ele interactioneaza si actioneaza diferit iar efectele lor sunt complementare.

Iata cateva dintre cele mai cunoscute produse care ne vor umple de energie la primele ore ale diminetii sau oricand lipseste: cafeaua, sursele de cafeina pe baza de plante (guarana, yerba mate, nuci de cola), ceaiul verde (de asemenea, o sursa de cafeina), ardeiul iute (contine Capsaicina), Ginsengul asiatic, bitterul de portocale (contine sinefrina).   

Sursa foto: publicdomainpictures.net

I. C.

Articole asemănătoare

  • Sos cu nucsoara si unt

    Aromata, cu gust pregnant si intens, parfumat, nucsoara este folosita in numeroase retete de desert, dar poate sa ofere un plus de savoare si in bauturi calde, intr-un cocktail sau, de ce nu, intr-un sos cremos pentru inghetata sau prajituri.

  • Laleaua Little Beauty

    Sunt la origine un tip salbatic de lalele de mici dimensiuni, pitice, iar florile a caror forma respecta in mare liniile clasice surprind prin coloritul de un rosu puternic, plin de viata, pentru ca in centrul corolei sa ofere ochiului tuse in nuante de albastru spre mov si alb, o combinatie cromatica rara si extraordinara.

  • Bujorii Red Charm

    Cultivati de peste doua milenii si reusind sa ofere culoare, farmec si prospetime oricarui spatiu verde, oricat de mic, bujorii se numara printre cele mai populare flori pe care le puteti intalni in gradini.

  • Fructele pentru sanatate

    Strugurii: un ciorchine proaspat sau sub forma de suc (un pahar pe zi) si oferim organismului fibre, minerale, o solutie naturala pentru a detoxifia organismul si a-l umple de energie. Sunt recomandati daca vrem sa slabim mai repede sau sa eliminam din apa in exces (au usor efect diuretic), mentin sanatatea pielii, a inimii si a ficatului, ajuta la functionarea rinichilor, si nu in ultimul rand relaxeaza sistemul nervos si ne fac sa fim mai putin afectati de stresul cotidian.

  • Cinci recorduri din lumea vegetala

    Daca pentru cei mai multi un trifoi cu patru foi pare doar un mit, se pare ca exista suficienti pasionati care nu doar au reusit sa gaseasca mai multe exemplare, dar si-au alcatuit adevarate colectii. Il gasim cel mai adesea sub forma de martisor sau suvenir, si ar trebui sa ne aduca noroc daca il avem asupra noastra, insa cum ar fi sa ai doua, trei, 20 de exemplare? Poate chiar o suta sau doua sute? Si daca ai atat de mult noroc sunt foarte mici sanse sa te apropii prea curand de cel care detine recordul mondial in domeniu. Edward Landing din Cooper Landing, Alaska, Statele Unite avea pe 8 mai 2007... 111 060 exemplare de trifoi cu patru foi.


Warning: fopen(cache/0cf399e748991cf7f7d15723d159ceb1) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139