Streptocarpella - un streptocarpus aparte

plante de apartament

Foto: Gradinamea.ro

V.S.

 

 

Denumire stiintifica: Streptocarpus Saxorum

Etimologie: Denumirea  streptocarpus vine din combinarea cuvintelor grecesti: streptos = rasucit, carpus = fruct.

Familie: Gesneriaceae.

Streptocarpella reprezinta un subgen al genului Streptocarpus.

Origini:  majoritatea varietatilor de Streptocarpus provin din Africa si doar cateva din Asia. 

 

 

Prezentare: Planta are tulpina ramificata si aspect de planta atarnatoare/suspendata.. 

Frunzele ovale de un verde inchis, au aspect catifela si sunt acoperite de peri fini.

Din nodulii plantei apar tije florale lungi si foarte subtiri ce formeaza la capat 2 pana la 4 flori fiecare.

ingrijire streptocarpella

Florile sunt mici, de forma tubulara, cu interiorul alb si cu petale usor dantelate, de culoare mov deschis.

 

 

Perioada de inflorire:  in conditii de sera cu umiditate ridicata si temperatura medie de 20 grade Celsius, pot inflori aproape pe tot parcursul anului. Intra in usor repaus in perioada rece.

 

 

Conditii de ingrijire/cultivare:

Comparativ cu celelalte rude din genul streptocarpus, necesarul de lumina este mai ridicat la streptocarpella, aceasta fin si cea mai importanta conditie pentru formarea florilor. Totusi pe perioada caniculara se va evita expunerea in razele directe ale soarelui.

 

 

Temperatura necesara in perioada de vegetatie se situeaza intre 18- 22 de grade Celsius. O perioada de 5-6 zile consecutive cu temperatura sub 16 grade, induce planta in repaus.

 

 

Udarea plantei pe timpul verii se va face la fiecare 2-3 zile, fara a se lasa substratul sa se usuce. In timpul repausului vegetativ din perioada iernii, necesarul de apa se diminueaza considerabil, astfel ca o udare la fiecare 6-7 zile este suficienta. In aceasta perioada, se va avea grija ca pamantul sa fie lasat sa se usuce usor la suprafata, intre 2 udari.

Streptocarpella nu este pretentioasa in privinta ingrasamintelor, insa o doza slaba aplicata la 10-12 zile, in perioada de vegetatie, va face ca planta sa infloreasca mai abundent, pe o perioada lunga de timp.

Nu in ultimul rand, un factor important in cultivarea streptocarpelei, il considera substratul.

Aceste trebuie sa fie usor, foarte poros si sa dreneze usor apa. Un amestec potrivit ar fi cel de pamant de flori, turba, nisip si perlit.

 

 

Inmultirea se realizeaza prin seminte si butasi de varf, inradacinati in apa sau substrat afanat pentru plante cu flori.

 

 

Trucuri si sfaturi speciale:

- Ciupiti cu atentie varfurile plantei, pentru a o ajuta sa ramifice si astfel veti otine o tufa bogata.

- Folositi ghivece mai mult largi decat adanci si ceva mai mici decat pentru alte plante.Streptocarpela infloreste mai bine cand are radacinile un pic inghesuite.   

 

 

Februarie 2008

Gradinamea.ro

V.S.

 

 

 

Articole asemănătoare

  • Crinul Broken Heart

    Un crin oriental de mari dimensiuni, cu parfum intens si dulce, flori de un roz aparte, Broken Heart este una din acele alegeri care vor transforma radical orice gradina, si in ciuda aspectului exotic este un soi de crin ce nu va avea nevoie de ingrijiri deosebite.

  • Crinii Purple Prince

    Varietate cu flori de mari dimensiuni, cu un parfum dulce si puternic, Purple Prince este un crin ce poate atinge la maturitate pana la doi metri inaltime (daca are suficient soare si un sol fertil), dar si un colorit aparte, un purpuriu intens cu note mai inchise, nuanta eleganta si incarcata de rafinament.

  • Trandafirii Coffee Break

    Un nume inedit pentru un soi de trandafir teahibrid cu un colorit aparte, un rosu caramiziu in partea din centru a florii si cu tente visinii la margine, acest Coffee Break este o alegere mai mult decat interesanta pentru gradina.

  • Bujorii Duchesse de Nemours - alb aristocratic

    Este un bujor de un farmec aparte, pentru ca reuseste sa schimbe radical orice spatiu verde cu florile sale de mari dimensiuni si parfumul dulce, puternic.

  • Oregano si medicina naturista

    Versatil si cu un parfum aparte oregano proaspat sau uscat, sub forma de pulbere, ceai sau tinctura poate fi folosit si in tratamente naturiste, unele neasteptat de eficient pentru a preveni anumite afectiuni sezoniere sau a usura simptomele unor boli cronice.


Warning: fopen(cache/1f08474a9eda6a2a1687e2ffb7ffce03) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139