Straturi inaltate pentru florile din gradina

straturi inalte cu flori

straturi de flori B

Straturile inaltate ofera dinamism unor zone plate, lipsite de nuante verticale. Ele separa diferitele zone ale gradinii, protejeaza plantele de animalele zburdalnice, permite controlul mai bun asupra compozitiei solului.

Ele sunt avantajoase atat prin estetica lor, cat si prin usurinta cu care plantele pot fi ingrijite. Cei care si-au petrecut ore in sir stand aplecati in soare si smulgand buruieni, vor realiza poate mai bine avantajele acestui tip de straturi.

Cum se construiesc?

Pentru inceput, se traseaza forma stratului cu ajutorul unor bete infipte in pamant, intre care legam o sfoara. Pamantul se sapa cu o cazma, pentru a ii asigura un bun drenaj.
Bordura stratului se poate construi din materiale diferite, in functie de preferinte: caramida, bolovani, beton, busteni, scanduri. E bine ca bustenii sau scandurile sa fie tratati pe partea de interior cu ulei de in, si lasati sa se usuce, in acest fel vor rezista mai mult. Indiferent de materialul ales, bordura nu trebuie sa permita scurgerea pamantului sau a unei cantitati mari de apa, de aceea bolovanii, caramizile sau bustenii se vor aseza cat mai strans iar spatiile care raman se vor umple cu ciment. In acelasi timp, structura trebuie sa fie suficient de rezistenta pentru a nu ceda sub greutatea pamantului din interior. In partea de jos, aproape la nivelul solului, se vor lasa spatii mici, eventual cu ajutorul unor tevi incorporate in bordura, pentru a permite scurgerea excesului de apa.

In momentul in care bordura este gata iar cimentul uscat, se adauga pamantul in interior si se niveleaza. Acesta va fi un amestec de compost, mranita, nisip si pamant bine maruntit. La nevoie se mai adauga amendamente pentru a corecta pH-ul, in functie de speciile pe care le vom cultiva.

Articole asemănătoare

  • Trucuri si idei pentru gradina

    Puteti folosi resturile de legume si fructe din bucatarie pentru a fertiliza pamantul din gradina. Cojile de banana, de ou, de legume, bucatelele ramase, cotoarele de mar se pun in blender, se mixeaza bine, iar amestecul se toarna in gropite sau santuri mici sapate in gradina. Se acopera si se lasa pentru cel putin o luna inainte de a planta altceva in acel loc.

  • Cinci trucuri pentru trandafiri mai frumosi

    Primul pas foarte important este sa alegeti de la bun inceput un loc din gradina unde viitoarea tufa de trandafiri sa aiba cat mai mult soare pe toata durata zilei, pentru ca florile sa fie numeroase, in nuante vii si (daca este un soi cu parfum puternic) aroma intensa.

  • Activitatile din gradina in luna noiembrie

    Activitatile din gradina nu se sfarsesc o data cu primele frunze cazute, nici macar cu cele din urma care imbraca pamantul.

  • Lacul artificial din gradina

    Asezati un recipient cu apa pe iarba din gradina. Veti fi surprinsi cat de repede se aduna mierlele, vrabiutele sau gazele pentru a-si potoli setea

  • 5 sfaturi pentru orice gradina

    Sa aveti grija de gradina dumneavoastra pentru un aspect placut, pentru florile preferate si pentru legumele sanatoase daca gradinaritul organic nu vi se pare a fi dificil, poate fi una dintre cele mai relaxante activitati.


Warning: fopen(cache/8a93a653a8517684aeb80b5fd0bdb367) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139