Sparmannia africana - tei de camera

Sparmannia africana

Denumire stiintifica: Sparmannia africana

Denumiri comune: Tei de camera

Familie: Tiliaceae

Origine: Africa de Sud, Madagascar

 

 

Aspect si prezentare: Arbust cu crestere ampla si frunzis persistent, Sparmannia africana capata tot mai mult teren in colectiile pasionatilor de plante decorative de interior de la noi din tara. Cu ramuri drepte si viguroase, are in permanenta frunze mari, in forma de inima, de culoare verde crud si usor pufoase, asemanatoare celor de tei, de unde si numele popular sub care mai este cunoscut.

 

 

Conditii de cultivare.

Fara pretentii exagerate in privinta necesarului de apa si caldura, arbustul are insa nevoie de un ghiveci incapator si o foarte buna aerisire a aerului, cea mai buna pozitionare a sa fiind o terasa usor umbrita pe timp de vara si o veranda racoroasa si insorita, iarna, in perioada de repaus.

 

 

Planta iubitoare de lumina, Sparmannia africana, necesita cel putin 4-5 ore de lumina intensa pe zi  pentru a reusi sa infloreasca.

Tolereaza caldura dar se usuca la arsita puternica, temperaturile recomandate fiind cuprinse intre 18 si 24 de grade Celsius.

In perioada de crestere se uda cu regularitate, astfel ca incepand cu aprilie, doua udari pe saptamana il vor ajuta sa isi dezvolte frunzisul si sa infloreasca. In perioada iernii, are nevoie de repausare in locatii bine luminate, in apropierea unei ferestre, cu mentinerea unei temperaturi scazute (10-14 grade Celsius) si udare redusa.

Apreciaza umiditatea atmosferica ridicata, dar pe perioade scurte, tolereaza si aerul uscat din apartamentele noastre. Nu se recomanda pulverizarea directa, intr-ucat frunzele se pateaza si isi pierd efectul decorativ, folosirea unui umidificator electric fiind cea mai inspirata solutie.

Se cultiva bine intr-un substrat pe baza de pamant de gradina, imbogatit cu mranita de frunze si nisip pentru asigurarea drenajului.

Aplicarea unui ingrasamant echilibrat, pentru plante cu flori, din martie pana in octombrie, va avea efecte vizibile atat in obtinerea unui frunzis bogat si sanatos, cat si a unei infloriri frumoase.

 

 

Inflorirea are loc primavara, cand durata zilei incepe sa creasca si temperatura se mentine peste 18 grade Celsius. Micul arbust de camera se incarca cu boboci pufosi, grupati in inflorescente umbelate, care deschizandu-se, lasa la iveala mici floricele albe cu 4 petale, avand in mijloc cateva stamine galben-purpurii.

 

 

Inmultirea se realizeaza usor prin butasirea ramurilor. Operatiunea se va face primavara, in perioada martie-mai, folosindu-se lastari tineri, de varf, cu 2 noduri, inradacinati in substrat de turba umeda, la semiumbra.

 

 

Trucuri si sfaturi speciale: Pe timpul perioadelor calduroase, se va feri de canicula, intrucat aceasta creste riscul atacului cu paianjeni rosii. Pentru asigurarea unei umiditati atmosferice ridicate, ideala este folosirea unui umidificator electric, dar in lipsa acestuia putem apela la ajutorul unei tavi largi cu pietricele, in care vom pune apa. Vom aseza apoi, ghiveciul cu Sparmannia peste aceste pietricele, apa din tavita ajungand prin evaporare, la nivelul frunzelor, oferindu-i astfel umiditatea atmosferica atat de necesara.

Are nevoie de taieri de corectare a coroanei, prin care se va dirija forma si portul plantei si se va controla dimensiunea la care dorim sa ajunga aceasta. Taierile se vor face vara, dupa epuizarea infloririi, reducandu-se ramurile pana la jumatate.

 

 

Alte specii: S.africana Nana cu port pitic de pana la  50-60 cm inaltime, S.africana Flore Plena cu flori duble , S.riciniocarpa.

 

 

Martie 2008

GradinaMea.ro

V.S.

 

Articole asemănătoare

  • Solutii naturale pentru un somn mai bun

    Ceaiul caldut de musetel, baut cu 30-60 de minute inainte de culcare, preferabil si cu putina miere, este unul dintre remediile traditionale in cazul tulburarilor de somn. Relaxeaza, calmeaza intregul organism si mai ales sistemul nervos, si daca v-ati plictisit de infuzie puteti folosi fie tinctura, fie capsule cu extract de musetel. Mai puteti bea inainte de culcare ceai de tei, de salvie sau de menta, cu sau fara indulcitor.

  • Double Record - crinul de camera perfect

    Este o varietate de crin de camera (Amaryllis) de origine asiatica foarte apreciata de cunoscatori datorita frumusetii sale ce la prima vedere pare mai curand pictata decat naturala.

  • Iasomie de camera - stelute albe parfumate

    Jasminum polyanthum se acomodeaza extrem de usor la conditiile de ingrijire din apartamente, bucurandu-ne rapid cu florile sale delicate si foarte parfumate.

  • Cycas C. Revoluta

    Planta adulta prezinta un trunchi cilindric, gros, cu cicatrici si resturi de frunze imbatranite. La tinerete frunzele sunt colorate verde stralucitor, foarte lungi si frumos arcuite, compuse din numeroase foliole, cu asezare penata. Aceste plante nu infloresc niciodata in conditii de camera.

  • Dracaena reflexa (Lomatophyllum reflexum, Pleomele reflexa)

    Frunzele sunt largi si dispun de o bordura lata de culoare galbena. Este foarte sensibila la conditiile de camera, foarte important pentru aceasta planta fiind aerul bogat in vapori de apa.


Warning: fopen(cache/3b2a44234ef9a6d832867efaede5e483) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139