Smochin - dulceata fructelor exotice in gradinile noastre

 

Denumire stiintifica: Ficus carica

(Carica - numele unui mic oras din Asia, unde a fost descoperit crescand in stare salbatica.)

Familie: Moraceae

Origine: Smochinul provine din Syria si vechea Persie. A fost cultivat in Marea Britanie pana la venirea romanilor, iar mai tarziu a fost raspandit peste tot in Europa si America.

 

 

Prezentare:

Planta mediteraneana ce poate creste sub forma de tufa inalta sau poate fi dirijat sub forma de pom ce atinge uneori si 8 m inaltime, smochinul este recunoscut pentru fructele sale gustoase.

Avand radacini foarte puternice si rezistente, smochinul se fixeaza bine in pamant, coletul de radacini extinzandu-se permanent, de-a lungul perioadei de crestere, la maturitate ajungand sa masoare pana la de doua ori diametrul coroanei.

Trunchiul si ramurile lungi, elastice sunt imbracate intr-o scoarta subtire, verde, sensibila la zgarieturi, care pe parcursul maturizarii plantei se deschide la culoare, devenind albicioasa. Frunzele palmat-lobate, de un verde puternic sunt aspre pe fata superioara.

 

 

 

Inflorire si fructificare: Smochinul fructifica destul de repede, fiindu-i necesari doar 3 ani de la plantare pana la maturizare.

Atunci cand are conditii prielnice, smochinul poate inflori incepand cu sfarsitul lui martie si aprilie, iar cand vara este lunga si calduroasa poate produce doua serii de fructe.

Conditii de cultivare/ingrijire:

Pentru ca smochinul nu este cultivat in principal pentru frumusetea frunzisului sau a florilor, ci reprezinta un arbust fructifer (a carui cultivare are ca scop principal producerea de fructe), ingrijirea lui se asigura  asemeni arbustilor si arborilor fructiferi, urmarindu-se asigurarea catorva conditii necesare pentru inflorire si legarea rodului.

Lumina reprezinta cel mai important factor in cultivarea smochinului. O locatie puternic insorita va garanta formarea bobocilor.

Temperatura reprezinta un alt factor, cu importanta deosebita, ce contribuie la o ingrijire corespunzatoare. O primavara si o vara calduroasa, vor ajuta la obtinerea multor fructe dulci, pe cand frigul incetineste formarea fructelor. Si daca acesta se manifesta pe perioade prelungite, poate determina chiar pierderea lor, inainte de coacere.

Pentru specia Ficus carica, o udare regulata si abundenta, in perioada calduroasa, reprezinta nu doar un ajutor ci o necesitate, daca dorim ca fructele obtinute sa fie mari si gustoase.

Aplicarea de ingrasaminte nu este absolut obligatorie pentru smochin, acesta fiind capabil sa-si extraga necesarul de substante din pamant, cu ajutorul radacinilor sale adanci.

Substratul: Ideale pentru cultura smochinilor sunt solurile argilos-,nisipoase in defavoarea celor bogate in humus. In tara noastra, zonele ce indeplinesc toate conditiile de ingrijire sunt cele aflate in Campia Dunarii si in special cele din sud-est (zona Dobrogei).

 

 

Inmultire: Cele mai usoare metode de inmultire sunt drajonarea si marcotarea ramurilor. Se mai pot folosi ca metode cu sanse mari de reusita - butasirea si inmultirea prin seminte, ultima solicitand mult timp si rabdare.

 

 

Trucuri si sfaturi: Cultivati-l intr-un spatiu insorit si ferita de vant. Toamna tarziu, inainte de caderea zapezii, baza arbustului trebuie imbracata bine cu paie si saci speciali pentru protejarea de inghet. Astfel, chiar daca ramurile vor ingheta, radacina va da noi lastari in primavara urmatoare.

Protejati-va cu manusi in timpul taierii ramurilor, intrucat seva este toxica.

 

 

Iulie 2008

GradinaMea.ro/V.S.

 

 

 

 

Articole asemănătoare

  • Craitele, plante multicolore de toamna

    In sezonul rece, craitele constituie cea mai populara sursa de culoare din gradinile noastre. Intalnite in nuante de galben, rosu si portocaliu, acestea se intalnesc mai ales in gradinile din zonele rurale, unde formeaza borduri atractive.

  • Gutuile, printre alimentele de toamna

    Gutuiul (Cydonia oblonga) este un arbore fructifer originar din regiunea Caucazului, aclimatizat si in partile noastre. Cele mai apropiate rude sunt marul si parul, cu care nu se poate compara insa in privinta popularitatii.

  • Panselutele - gingase creatii ale naturii

    Nici nu a sosit iarna si gandul ne zboara la alaiul de flori care o sa se instaleze in gradinile noastre dupa sosirea primaverii. Mai mult decat atat, pentru a fi siguri ca fericitul moment nu va trece la fel de repede ca o adiere usoara de vant multi dintre noi se ingrijesc de acum ca totul sa fie realizat "ca la carte".

  • Broccoli - un aliment sanatos cu calitati curative

    Broccoli este o leguma foarte sanatoasa, care a devenit din ce in ce mai indragita si mai des intalnita in gradinile noastre sau in meniurile pe care le preparam

  • Toamna castiga sanatate mancand fructe si legume!

    Este usor sa te mentii sanatos in timpul verii, atunci cand gradinile noastre si pietele abunda in fructe si legume proaspete. Este important insa ca dieta noastra sa includa vegetale pe tot parcursul anului pentru a fi feriti de neplacerile care apar in lipsa nutrientilor de care organismul are nevoie.


Warning: fopen(cache/603554ffbe3535ea53a8dc6b8094a2ae) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139