Sistemul imunitar si alimentatia
Inchipuiti-va sistemul imunitar ca pe o armata alcatuita din milioane de soldati microscopici instruita sa lupte cu agentii daunatori sositi din exterior. Modul in care ne hranim aparatorii se reflecta in starea de sanatate si sensibilitatea fata de boli a fiecaruia dintre noi.
Nu reprezinta o noutate faptul ca produsele alimentare influenteaza starea de sanatate a organismului in mod direct, prin efectele pe care acestea le au asupra organelor, si in mod indirect prin efectele pe care le au asupra sistemului imunitar.
Cu toate acestea, din cauza alimentatiei necorespunzatoare multi copii si adulti au un sistem imunitar care nu functioneaza la intreaga capacitate.
Specialistii cred ca prima masura de precautie pe care trebuie sa o luam daca vrem ca raceala, gripa si alte afectiuni sa ne ocoleasca este sa mancam multe fructe si legume. Aceasta fiindca produsele naturale de acest tip contin o multime de antioxidanti care pot fi vitamine, minerale sau alti nutrienti.
Alimentatia adecvata amplifica puterea de lupta a organismului prin cresterea numarului de globule albe din sange. Vitamina C ocupa un loc fruntas in acest sens si a reprezentat tinta a numeroase cercetari desfasurate in domeniu.
Pe scurt, atunci cand este administrata corespunzator vitamina C reduce riscul prostatei, cancerului de san si bolilor cardiovasculare, prin cresterea colesterolului bun HDL.
Nu este nevoie sa consumati cantitati uriase de vitamina C pentru ca sistemul imunitar sa fie stimulat. Cantitatea de 200 miligrame poate fi obtinuta fara efort printr-un consum zilnic de fructe si legume. In afara de vitamina C ar trebui sa ne preocupe modul in care procuram alti doi antioxidanti de exceptie: vitamina E si beta-carotenul.
Sursa foto
I. C.
Articole asemănătoare
-
Smoothie cu mere si fructe de padure pentru un sistem imunitar puternic
Plin de vitamine (mai ales vitamina C), ideal pentru a intari sistemul imunitar si pentru a ne ajuta sa rezistam mai usor in fata racelilor de sezon. Si in plus este o alternativa sanatoasa la sucurile din comert.
-
Terapii si solutii naturiste cu rosii
Sucul de rosii proaspat stors, caruia ii putem adauga putin busuioc, patrunjel, cateva felioare de ardei iute (sau fulgi de chili) pentru cei care prefera notele picante, si pe care il putem bea rece sau la temperatura camerei, hidrateaza, ajuta digestia, intareste sistemul imunitar datorita numeroaselor vitamine, este recomandat si in cazul anemiilor sau a oboselii cronice.
-
Fructe si legume pentru o minte sanatoasa
Rosiile bine coapte sunt excelente in salate, ca gustare, gatite in diverse moduri, dar cati dintre cei care le mananca de fiecare data cu atata placere stiu ca in tomate se gaseste si un puternic antioxidant, licopenul, ce protejeaza organismul de actiunea nociva a radicalilor liberi. Iar in timp banalele rosii (le puteti asocia alte legume si eventual putin ulei de masline) nu mentin doar sistemul imunitar si cel digestiv, dar mentin si sanatatea mintii si mai ales memoria sau capacitatea de concentrare.
-
Cinci antibiotice naturale
Mierea: recomandata datorita gustului ei si putand cu usurinta sa inlocuiasca zaharul intr-o lunga serie de retete (fiind si mult mai sanatoasa), mierea aurie are si un surprinzator efect dezinfectant, antibacterian si antifungic, intareste sistemul imunitar, previne si trateaza anemia si restabileste nivelul de energie al corpului.
-
Patru remedii naturiste folosind ceai verde
Datorita antioxidantilor ceaiul verde, baut cu sau fara miere, este un aliat important in perioada racelilor de sezon sau chiar cand ne-am imbolnavit, pentru ca va intari sistemul imunitar si il va ajuta sa lupte mai usor cu boala. Iar daca adaugati si putina zeama de lamaie sau ghimbir ras ceaiul nu va capata doar un gust mai placut, ci va fi si mai bun datorita vitaminei C.