Sindromul metabolic
Sindromul metabolic sau sindromul metabolic X se refera la o grupare de factori de risc de natura cardiaca si este rezultat din rezistenta la insulina (in momentul in care tesuturile organismului nu raspund la insulina intr-un mod normal).
Persoanele care sufera de acest sindrom prezinta un risc foarte mare de a avea diverse afectiuni cardiovasculare si totodata pot deceda prematur.
Exista o serie de factori de risc intalniti in sindromul metabolic:
- rezistenta la insulina;
- obezitate (mai ales obezitate abdominala);
- hipertensiune arteriala;
- anomalii in coagularea sangelui;
- anomalii lipidice;
Diagnosticul de sindrom metabolic este dat, in mod specific, de oricare dintre cele trei aspecte care urmeaza:
- valori crescute ale circumferintei taliei: la barbati - 40 cm sau mai mult si la femei - 35 cm sau mai mult;
- valori crescute ale trigliceridelor: 150 mg/dl sau mai mult;
- colesterolul "bun" (HDL) redus: la barbati - mai putin de 40 mg/dl si la femei - mai putin de 50 mg/dl;
- tensiune arteriala crescuta: 130/85 mm Hg sau mai mare;
- valori ridicate ale glucozei: 100 mg/dl sau mai mare;
Factorul caracterizant al sindromului metabolic este dat de rezistenta la insulina.
In incercarea organismului de a compensa rezistenta la insulina, se produce insulina suplimentara, aceasta ajungand astfel la niveluri excesive.
La pacientii cu sindrom metabolic s-a observat ca nivelurile ridicate de insulina pot duce, direct sau indirect, la tulburari metabolice caracteristice.
Intr-un mod frecvent, rezistenta la insulina va progresa cu semnificatie clinica la tipul 2 de diabet, crescand mai mult riscul complicatiilor cardiovasculare.
Acest sindrom mai poarta si numele de pre-diabet.
Sindromul metabolic tinde sa ruleze in familii, impreuna cu tendinta de diabet de tip 2.
Acest sindrom se va produce in cazul persoanelor susceptibile, care devin supraponderale si sedentare.
Deseori, sindromul metabolic si diabetul de tip 2 pot fi prevenite cu exercitii fizice si prin mentinerea greutatii corporale intr-un mod sanatos.
Ca tratament, pentru sindromul metabolic exista o singura modalitate de a inversa rezistenta la insulina si anume prin dieta si exercitiu fizic.
Pacientii care au sindrom metabolic, trebuie sa reduca 20 % din greutatea lor corporala "ideala" (cea calculata in functie de varsta si inaltime) si sa includa in stilul lor de viata exercitiile aerobice zilnice (cel putin 20 de minute). Astfel scade si riscul complicatiilor cardiovasculare.
La persoanele cu sindrom metabolic - care au dificultati in a realiza aceste obiective zi de zi - fiecare factor asociat de risc necesita un tratament individual si agresiv.
Pacientii cu sindrom metabolic pot avea si tulburari de coagulare care faciliteaza formarea cheagurilor in interiorul vaselor de sange. Aceste cheaguri pot fi un factor care are capacitatea de a provoca atacurile de cord.
Acestor persoane ar trebui sa li se administreze tratamente cu aspirina, pentru a preveni coagularea.
Mai mult de jumatate din persoanele cu sindrom metabolic au probleme cu tensiunea arteriala. In cazul acestora, tratamentul poate imbunatati intr-un mod substantial calitatea vietii pacientilor cu aceasta afectiune.
Orice persoana cu un istoric familial de sindrom metabolic sau diabet zaharat de tip 2 ar trebui sa acorde o importanta sporita asupra mentinerii unui stil de viata cat mai sanatos.
Articole asemănătoare
-
Ce afectiuni puteti trata cu ceaiul de ghimbir
Cunoscut ca un condiment exotic, avand un gust specific, placut, cu note putin picante, ghimbirul are si valente terapeutice surprinzatoare, fiind un leac naturist cu proprietati antibacteriene, antiinflamatoare si revitalizante. In ghimbir se gasesc vitamina B6, C, D alaturi de magneziu, zinc, calciu, etc.
-
Cinci motive pentru care sa incepi o cura cu seminte de in
In semintele de in vom gasi antioxidanti, acizi grasi, fibre, vitamina B1, dar si magneziu, cupru, fosfor.
-
Cum prevenim diabetul zaharat tip 2?
Exista obiceiuri alimentare la care foarte multe persoane nu pot sau nu vor sa renunte nici in ruptul capului. Consumul de dulciuri este unul dintre acestea, cu toate ca riscurile sale sunt bine cunoscute. Inainte ca diagnosticul sa fie ingrijorator, medicii ne recomanda sa invatam cum sa gestionam problema pentru a evita diabetul zaharat tip 2.
-
Beneficii uimitoare ale mustului
Din noianul de beneficii ale strugurilor care s-au copt indelung la soare, nimic nu se compara probabil cu dulceata rezultata din prepararea mustului. Urmele arheologice demonstreaza ca prepararea bauturilor non-alcoolice sau alcoolice, pe baza de strugure, nu le era straina inaintasilor nostri.
-
Plante care trateaza sindromul de malabsorbtie
Sindromul de malabsorbtie este definit ca o modificare a capacitatii intestinului de a absorbi in mod adecvat vitamine, minerale si alte elemente nutritive din alimentele cu care ne hranim.