Semanatul in rasadnita
Semanatul in rasadnita se poate face in randuri sau printr-o imprastiere cat mai uniforma. Peste seminte se va presara un strat de mranita gros de 1-2 cm. Dupa ce se batatoreste usor pamantul, se uda cu o stropitoare cu sita fina, cu apa calduta.
Rasadurile se mai pot planta si in ladite, in ghivece sau in paharele din plastic, daca nu dispuneti de tocuri de lemn. Pe fundul laditelor se fac da cateva gaurele prin care se va scurge excesul de apa. Inainte de a se pune amestecul de pamant, se va aseza un strat de nisip de 1 cm grosime. Semanatul se va face in randuri, la 4-5 cm distanta. Laditele trebuiesc tinute intr-o incapere incalzita, iar dupa rasarire se va aseza langa geam, la lumina. Cand rasadurile au atins perioada optima, se planteaza in gradina.
Rasadirea in ghivece se aplica la legume care suporta mai greu transplantarea in gradina (ex. castraveti, dovlecei), astfel incat acestea sa fie plantate in gradina cu pamantul din ghivece, fara a fi afectate radacinile acestora.
Se folosesc ghivece mici de pamant ars cu diametrul de 6-8 cm sau paharele de plastic gaurite in partea de jos. Ghivecele se vor umple cu pamant pana la jumatate, apoi se vor semana cate 2 seminte la ghiveci prin apasare cu degetul, dupa care se vor uda cu apa calduta si se vor tine la lumina si caldura.
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Ingrijirea legumelor in timpul iernii
Legumele sunt solicitate in tot timpul anului, atat vara cat si iarna. Fiind frig si inghet, productia de legume pentru sezonul de iarna se poate obtine numai in rasadnita calda, cu specii mai rezistente la frig si mai putin pretentioase fata de lumina.
-
Castravetii
Cultura timpurie de castraveti se produce prin rasaduri, fie in ghivece, fie pe brazde (rasaduri reci). Semanatul in ghiveci sau pe brazde se face la inceputul lunii martie (2-3 seminte la ghiveci sau brazda).
-
Petuniile, micile minuni ale verii viitoare
Daca va ginditi cum sa va decorati gradina sau balconul, cea mai potrivita alegere pe care v-o putem recomanda este petunia. Petunia (familia Solanaceae) este una dintre cele mai importante flori anuale folosite in amenajarile peisagistice.
-
Culturi anuale - Ardeiul
Ardeiul este o leguma solicitata in gospodarie. Cele mai raspandite soiuri la noi sunt: IUTE de ARAD - soi foarte bun pentru culturile din rasadnita calda; fructul are lungimea de circa 6-8 cm, este conic, cu varful putin curbat, cu gust iute.
-
Nalba
Nalba incepe sa infloreasca in iunie.