Secretele plantelor pururea verzi

La sosirea iernii efectele schimbarilor climatice sunt resimtite deplin atat in lumea vegetala cat si in randul oamenilor.  Pentru cei care ne-am indeletnicit sa interactionam cu natura acest moment nu marcheaza doar lipsa activitatii noastre preferate, a gradinaritului, ci si pe aceea a balsamului si culorilor care ne umpleau adesea de optimism.

 

Din podoaba de frunze multicolore a padurilor de foioase nu a mai ramas decat un covor brun care se altereaza sub influenta factorilor de mediu. In acest peisaj dominat de tristete o raza de fericire mai vine doar din partea plantelor pururea verzi. Vremea rece, ninsoarea, viforul, niciodata nu sunt suficient de puternice incat sa biruie intru totul natura.

 

Coniferele ocupa un loc de cinste in vietile noastre tocmai prin perspectiva acestei "miraculoase" caracteristici. Poporul roman a dezvoltat in jurul lor o sumedenie de traditii si obiceiuri. Crenguta de brad, de pilda, se pune atat in poarta mirilor cat si a celor trecuti in vesnicie ca simbol al tineretii si vietii. 

 

Secretul plantelor pururea verzi consta in adaptare corespunzatoare a acestora la conditiile climatice extreme intalnite la latitudini ridicate. Ramurile acestora sunt directionate in jos pentru a impiedica zapada sa provoace daune, iar acele sunt imbracate intr-un stat protector de rasina. Pe de alta parte este incorecta afirmatia conform careia coniferelor nu le cad niciodata frunzele. De fapt, acele vechi sunt inlocuite treptat de altele noi, insa niciodata atat de vizibil ca in cazul foioaselor.

 

In afara de efectele benefice pe care le au asupra noastra prin aspectul lor placut, coniferele prezinta si unele avantaje de ordin practic. Din acest motiv este recomandat sa luati in calcul  posibilitatea plantarii in gradina a unor astfel de exemplare. De exemplu, s-a constat ca in zonele afectate de vanturi puternice coniferele joaca rol protector pentru locuinte si gradina.  Ele scad viteza vantului si pot intercepta o mare cantitate din zapada troienita de viscol.  

Sursa foto

Articole asemănătoare

  • Luna februarie si activitatile de intretinere a gradinii

    Cu o vreme calda si putin noroc, in luna februarie natura ne va rasplati cu primele flori pe anul acesta.

  • Ingrijirea plantelor in timpul iernii

    Frigul, vanturile uscate care bat in timpul iernii, pot indeparta rapid umezeala de pe suprafata plantelor si de la radacini. Cele mai susceptibile sa se usuce si sa piara inainte de vreme din gradina sunt exemplarele plantate toamna tarziu,

  • Gradina mea in luna Februarie

    Intotdeauna se gaseste ceva util de realizat pentru gradina, chiar si in luna care pune capat sezonului rece. Faurar sau “luna lupilor” este socotita o luna nemiloasa, aducatoare de geruri si viscole mari.

  • De ce sunt plantele verzi?

    De-a lungul meridianelor terestre lumea vegetala cunoaste o varietate impresionanta de forme, culori si caracteristici bio-chimice. Unul dintre elementele comune tuturor speciilor poate fi observat dintr-o singura privire de oricine si este reprezentat de culoarea verde a plantelor.

  • Purificarea aerului cu ajutorul plantelor

    Testele celor de la NASA au evidentiat faptul ca plantele viu colorate, verzi si cu florile inflorite, curata aerul de factorii poluanti.


Warning: fopen(cache/982dd3edc4105f746f52390e94d29f02) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139