Scutellaria costaricana. Mirajul florilor exotice.
Denumire stiintifica: Scutellaria costaricana
Denumiri comune: Boneta sau scufita stacojie
Familie: Lamiaceae
Origine: Mexic, Costa Rica
Aspect si prezentare: Scutellaria costaricana este poate cel mai des cultivata ca planta de interior, din cele cca 300 de specii de Scutellaria. Este indragita mai ales prin aspectul deosebit al florilor sale lungi, subtiri, de forma tubulara, adunate intr-un spic exotic, de culoare rosu-portocaliu. Frunzele mari, eliptice, de un verde inchis, usor gofrate si curbate catre interior, imbraca planta pe tot parcursul anului.
Conditii de cultivare
Planta prefera lumina intensa, dar trebuie protejata de razele directe ale soarelui din zilele caniculare.
Nu este pretentioasa in privinta caldurii, rezistand bine la temperaturile ridicate din vara, cu conditia sa se afle intr-un spatiu usor umbrit si sa dispuna de umiditate atmosferica suficienta. Aceasta se poate asigura prin pulverizarea ocazionala a frunzelor, dimineata si seara, cand soarele nu are putere, pentru a se evita patarea si arsura frunzelor.
Pe timpul repausului din iarna, se va aseza in fata unei ferestre cu lumina directa, intr-un spatiu racoros, in care temperatura sa nu coboare sub 12 grade Celsius.
Datorita necesarului ridicat de apa al Scutellariei, udarea se va efectua cu regularitate in perioada de vegetatie, avandu-se in vedere ca pamantul sa nu fie lasat sa se usuce.
Tot in scopul asigurarii unei cantitati suficiente de apa, la nivelul radacinilor, se va folosi un substrat de cultura bogat, afanat si usor permeabil compus din mranita de muscate, turba aurie sau compost de
In perioada de vegetatie are nevoie de fertilizare
Inflorirea se desfasoara pe tot timpul verii, florile aparand progresiv, putand exista pe planta la un moment dat, mai multe buchete stacojii.
Inmultirea se realizeaza prin butasirea ramurilor. Este relativ greoaie si prin urmare accesibila doar celor experimentati. Se folosesc lastari de varf, prelevati de pe ramuri care nu au inflorit si se planteaza in substrat de turba si nisip, in conditii controlate de micro-sera. Intrucat inradacineaza foarte greu, butasii se transplanteaza in ghivece potrivite numai dupa ce au format 2 perechi de
Trucuri si sfaturi speciale: iarna are nevoie de trecerea printr-un repaus fortat, in spatii foarte bine luminate si racoroase. Numai mentinerea plantei in acest timp la o temperatura de cca 10-12 grade Celsius garanteaza inflorirea din sezonul urmator.
Primavara, imediat dupa pornirea in vegetatie, taiati ramurile vechi si cele degarnisite de
Alte specii: S.albida, S.alborosea, S.angustifolia, S.aurata, S.baicalensis, S.barbata, S.californica, S.columnae, S.formosiana, S.galericulata, S.hirta, S.incana, S.indica, S.integrifolia, S.longifolia, S.minor, S.montana, S.nana, S.orientalis, S.ovata, S.rubicunda, S.splendens, S.tuberosa, S.violacea.
Martie 2008
GradinaMea.ro
V.S.
Articole asemănătoare
-
Trandafirii Bolero
O varietate foarte apreciata de cunoscatori, trandafirul Bolero iese in evidenta atat prin albul intens al florilor sale (dar veti intalni si tufe cu inflorescente crem) cat si prin parfumul puternic, dominator, care ar putea fi descris ca o combinatie olfactiva intre mirosul trandafirilor clasici si note tropicale, exotice.
-
Floarea pelican
Cu numele stiintific de Aristolochia grandiflora, cunoscuta insa mai curand sub numele neobisnuit de floarea pelican, aceasta planta originara din Caraibe si America Centrala este usor de recunoscut prin forma florilor sale imense, dar si din cauza mirosului neplacut, greu de suportat de cei care ajung prea aproape de aceasta floare bizara.
-
Parcul National Valea Florilor, India
Peisajul uimitor din Parcul National Valea Florilor este readus la viata circa jumatate din durata anului, cand musonul ce bate dinspre ocean spre uscat aduce cu sine cantitati insemnate de precipitatii si temperaturi mai ridicate.
-
10 fructe exotice pe care trebuie sa le incercati
Excursiile catre destinatii exotice nu trebuie sa insemne doar ore bune petrecute sub soare sau in apele limpezi si frumos colorate. Puteti opta pentru o excursie care sa va ofere si altfel de amintiri placute pe care sa nu le uitati.
-
Plante exotice la Gradina Botanica Vasile Fati
Sunteti pasionati de botanica si nu aveti posibilitatea de a intreprinde o excursie pentru a admira minunatele specii exotice? Nu va intristati, puteti face acest lucru mergand in orasul Jibou din judetul Salaj.