Recorduri Guiness din lumea plantelor
Prima planta decorativa din istoria omenirii: a fost, potrivit celor de la Cartea Recordurilor Guiness, trandafirul. Potrivit izvoarele inca din anii 50 d.Hr. romanii plantau trandafiri si aveau deja sere, iar superbele flori era folosite aproape exclusiv in scop decorativ, inclusiv pentru a acoperi cu petale aleile si podeaua incaperii in care urmau sa vina personaje importante ale vremii. Iar potrivit altor surse in China si Japonia trandafirii erau cultivati cu aproape 5000 de ani in urma, dar nu este clar daca in scop decorativ sau doar medicinal.
Cel mai greu avocado: cu ani de experienta in urma, Gabriel Ramirez Nahim din Venezuela a reusit sa intre pe 28 ianuarie 2009 in Cartea Recordurilor cu un fruct in greutate de 2.19 kilograme.
Cea mai inalta tufa de trandafiri: cu 5.66 metri, planta a intrat in Cartea Recordurilor in octombrie 2009 si apartinea lui Robert Bendel din Morristown, New Jersey, SUA, un gradinar amator pasionat.
Planta care infloreste cel mai lent: este o specie rara din Bolivia, Puya raimondii, descoperita in 1870 la o altitudine de aproape 4000 de metri. Florile dupa 80 - 150 de ani de viata si, odata ce a inflorit, planta moare. O exceptie a fost un exemplar plantat in gradina botanica a University of California din SUA in 1958 a inflorit mult mai devreme, dupa doar 28 de ani, in august 1986.
Cea mai mare frunza de artar: a fost descoperita in Richmond, Canada, pe 14 decembrie 2010 de familia Tanwar, care a crezut initial ca este vorba de un element de decor pierdut de cineva. Frunza avea o latime record de 53 de centrimetri si o lungime de 52.2 centrimetri.
Cea mai inalta planta de patrunjel: a avut o inaltime de 2.37 metri si a intrat in Cartea Recordurilor Guiness pe 10 iunie 2009. Fericitul castigator si gradinar era David Brenner din Ames, Iowa, SUA, pe atunci angajat la Departamentul de Agronomie din cadrul Universitatii.
Cel mai greu morcov: cu 9.1 kilograme, cel mai greu morcov din lume a fost cultivat de Peter Glazebrook din Marea Britanie, recordul fiind autentificat pe 12 septembrie 2014.
Planta cu cea mai rapida crestere: este o anumita varietate de bambus, planta cunoscuta pentru viteza cu care se dezvolta, soi care poate sa creasca in doar 24 de ore cu pana la 91 de centrimetri. Din cele 1000 de specii de bambus au existat exemplare ce au atins chiar lungimi de pana la 40 de metri.
Cel mai greu ciorchine de struguri: a avut 9.4 kilograme, iar recordul dateaza din 1984, fiind inregistrat de Bozzolo Y Perut Ltda din Santiago, Chile. Cea mai buna reclama pentru orice producator, mai eficienta decat orice campanie de marketing.
Cea mai grea para: cu aproape trei kilograme greutate - specialistii au inregistrat 2948 de grame - acest fruct urias a fost cultivat in Japonia, fiind inscris printre recordurile mondiale din lumea plantelor pe 11 noiembrie 2011. E adevarat, este o para din soiul atago, originar din Okayama, care produce oricum fructe de mari dimensiuni.
Cea mai mare pepiniera de lamai: apartine lui Jose Luis Palacios (patronul Vivero Citrus) din Argentina si se gaseste in Lules, Tucuman. Pe 7 august 2012 intra in Cartea Recordurilor cu un impresionant total de 551 227 de plante. Fondata cu mai bine de trei decenii inainte, pepiniera ajunsese prin Vivero Citrus sa fie principalul furnizor pentru mai multe plantatii de lamai din regiune. Au fost inventariate nu doar plantele mature, pregatite pentru vanzare, dar si plantele tinere si au fost eliminati cei peste 7600 de portocali.
Portocala cu cea mai mare circumferinta: a avut 63.5 cm si a fost culeasa pe 22 ianuarie 2006 din gradina familiei Fiedler din Fresno, California, SUA.
Cea mai inalta planta de bumbac: a atins 9.75 metri si recordul a fost inregistrat pe 11 iulie 2011 in Casa del Mar, Florida, SUA.
Orhideea cu cei mai multi boboci: un record demn de Guiness, pentru ca acest exemplar a avut nu mai putin de 106 flori, fiind ingrijita de Karen Bartlett din Marea Britanie.
Cel mai mare exemplar de floarea soarelui: pe 28 august 2014 Hans-Peter Schiffer din Karst, Germania, intra pentru a treia oara in Cartea Recordurilor cu o planta ce ajunsese la o inaltime de 9.17 metri. Cele doua recorduri precedente ii apartinusera tot entuziastului gradinar, care promitea atunci sa obtina si alte plante chiar mai lungi.
Cel mai greu pepene: a avut nu mai putin de 159 de kilograme si a fost "opera" lui Chris Kent, din Sevierville, SUA, care si-a inscris recordul pe 4 octombrie 2013.
Foto: publicdomainpictures.net
Articole asemănătoare
-
Recorduri Guiness din lumea plantelor
Cea mai lunga pastaie de fasole verde: in 1996 o singura pastaie dintr-o gradina din Carolina de Nord (SUA) a fost masurata cu atentie. Rezultatul? 121,9 cm.
-
Din lumea plantelor
Pana in prezent cercetatorii au identificat peste 80 000 de specii de plante comestibile, chiar daca unele dintre ele sunt foarte putin cunoscute sau cresc in zone departe de asezarile omenesti. Chiar si asa undeva exista unele varietati si gusturi pe care prea putini vor avea ocazia sa le incerce prea curand. Totalul este enorm daca tinem cont de faptul ca statistic aproximativ 90 la suta din alimentatia noastra provine din 30 de specii, cel mai des folosite
-
Reteta de post. Chiftelute de falafel
Pentru crestinii din lumea intreaga Pastele reprezinta cea mai importanta sarbatoare. Aceasta este precedata in fiecare an de cel mai lung si aspru post.
-
Vinul din Lumea Veche VS Vinul din Lumea Noua
Cele mai nobile vinuri din lume se disting prin stil, culoare si consistenta, iar inainte de toate printr-un gust desavarsit.
-
Curiozitati din lumea plantelor. Arbori atipici
In ciuda cunostintelor din sfera biologiei si a mijloacelor de informare ale secolului XXI, unele specii de animale sau arbori continua adesea sa produca oamenilor aceeasi mirare ca in secolele trecute.