Curiozitati din lumea plantelor. Arbori atipici

In ciuda cunostintelor din sfera biologiei si a mijloacelor de informare ale secolului XXI, unele specii de animale sau arbori continua adesea sa produca oamenilor aceeasi mirare ca in secolele trecute. Complexitatea lumii vegetale este cu atat mai fascinanta cand exemplele puse inainte depasesc obisnuitul sau banalul.

Exista sute sau poate mii de exemplare, si tot atatea specii, de arbori in lume care prezinta anumite particularitati determinate in special de conditiile locale (clima, altitudine, temperatura, sol etc).

General Sherman este un arbore de sequoia din Parcul National Sequoia, California, insa nu unul oarecare ci cel mai respectat dintre toti. Are o varsta de aproximativ 2200 ani, 83,8 m inaltime, peste 52, 500 m cubi masa lemnoasa si peste 6000 tone. Departe de a fi la capatul puterilor, General Sherman continua sa creasca cu fiecare an depasindu-se pe sine. Un alt exemplar fascinant din aceeasi specie poarta numele de General Grant si se gaseste in Parcul National King's Canyon.

Intrecerea celor doi colosi este castigata de fiecare la un alt capitol, cel din urma avand o circumferinta mai mare cu circa 1 m (32,77 m) decat Shernam. Va intrebati care este limita de inaltime pana la care poate creste un arbore de sequoia? Nu se poate spune cu certitudine, stim doar ca cel mai inalt la ora actuala este considerat Hyperion, un arbore din Parcul National Redwood masurand 115 m, adica aproximativ cat o cladire cu 30 etaje.

Tot pe continentul american dar mai spre sud, in orasul mexican Oaxaca, o alta ciudatenie a naturii isi face loc printre ceilalti reprezentanti ai regnului vegetal. El Arbol del Tule este un exemplar al speciei Taxodium mucronatum, atipic prin dimensiunile trunchiului. Circumferinta acestuia masoara 58 m iar diamtrul 11,3 m, fapt pentru care localnicii spun cu umor ca nu omul il imbratiseaza pe arbore ci mai degraba el pe om. Ipoteza potrivit careia ar fi vorba despre trei arbori "lipiti" a fost infirmata de specialisti.

Madagascar este considerata patria baobabului, locul de unde s-a raspandit in Africa si chiar in Australia. Aceasta specie nu poate fi confundata gratie formei trunchiului si a coronamentului sarac, putin ramificat.  Fiecare baobab este o adevarata cisterna de apa, fiind capabil sa depoziteze in trunchi rezerve de pana la 120,000 l de apa.   

Sursa foto 1,2,3

I. C.

Articole asemănătoare

  • Recorduri Guiness din lumea plantelor

    Cea mai lunga pastaie de fasole verde: in 1996 o singura pastaie dintr-o gradina din Carolina de Nord (SUA) a fost masurata cu atentie. Rezultatul? 121,9 cm.

  • Curiozitati din lumea naturii

    Va place mierea? Pentru o singura lingurita de miere (delicioasa si foarte sanatoasa) e nevoie de munca a cel putin opt albine

  • Din lumea plantelor

    Pana in prezent cercetatorii au identificat peste 80 000 de specii de plante comestibile, chiar daca unele dintre ele sunt foarte putin cunoscute sau cresc in zone departe de asezarile omenesti. Chiar si asa undeva exista unele varietati si gusturi pe care prea putini vor avea ocazia sa le incerce prea curand. Totalul este enorm daca tinem cont de faptul ca statistic aproximativ 90 la suta din alimentatia noastra provine din 30 de specii, cel mai des folosite

  • Recorduri Guiness din lumea plantelor

    Cel mai greu pepene: a avut nu mai putin de 159 de kilograme si a fost "opera" lui Chris Kent, din Sevierville, SUA, care si-a inscris recordul pe 4 octombrie 2013.

  • Reteta de post. Chiftelute de falafel

    Pentru crestinii din lumea intreaga Pastele reprezinta cea mai importanta sarbatoare. Aceasta este precedata in fiecare an de cel mai lung si aspru post.


Warning: fopen(cache/08f1c8b7534b9cf37c4f5352198f2240) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139