Primula Vulgaris sau Ciubotica-Cucului
Numele Primulei deriva din latinescul primus, si indica precocitatea infloririi acestei plante imediat dupa disparitia zapezii. Cu toate ca se numara printre primele flori care isi desfac bobocii primavara, ele continua sa infloreasca pana vara tarziu si chiar toamna. Sunt considerate simbolul primaverii, al sperantei si tineretii. Primula este cea mai raspandita planta cultivata in ghivece, indragita pentru razistenta sa in conditiile nu tocmai prielnice din apartament, pentru abundenta inflorire si timpul indelungat de mentinere a florilor.
Genul Primula care cuprinde peste 500 de specii, dintre care majoritatea cresc prin Asia temperata, unele in Europa si putine in America. Plante erbacee, anuale, bianuale si cele mai multe perene, unele de sera rece, altele, mai putine, de sera temperata, au frunze dispuse in rozete bazale, iar florile hermafrodite, dispuse in umbele. Fructul este o capsula globuloasa sau ovala si contine numeroase seminte. Primulele se pot imparti in doua categorii: primule cultivate in sera (in ghivece, pentru ornarea apartamentelor) si primule cultivate in aer liber (in vederea decorarii gradinilor).
Speciile exotice, care suporta cu greutate gerul, sunt cultivate in ghivece in sere sau in apartamente. Printre speciile rustice, adaptate la decorarea pajistelor si a gradinilor umede, amintim P.acaulis, cu flori colorate in galben deschis, P.auricola, cu frunzele carnoase si florile galbene, P.hirsuta, cu flori purpurii, P.elatior, cu flori galbene sau portocalii reunite sub forma de umbrela si alte numeroase varietati colorate diferit.
Interesant la aceste plante este nu doar gama deosebit de larga a culorilor in care se prezinta florile diverselor specii ci si a combinatiilor de culori si nuante, ci si aspectul si forma frunzelor. In mare parte, acestea sunt oval-alungite, de culoare verde intens, acoperite cu perisori fini si pufosi, cu dispunere sub forma de rozet. Se inmultesc prin seminte ori separarea tefelor din gradini, toamna sau primavera, dupa trecerea florilor.
Planta are nevoie sa fie udata cu regularitate, mai ales primavara. In general, spre sfarsitul iernii si primavara ploua mai des, dar trebuie controlat terenul incepand cu luna februarie, pentru a se evita uscarea lui excesiva. Din martie pana in octombie plantei i se administreaza ingrasamant la fiecate 10-15 zile.
Primula obconica, cultivata exclusiv ca planta la ghiveci, este cea mai cunoscuta si raspandita, inflorind continuu de toaman pana primavera. Are frunze late, dispuse in rozeta bazala, lungi petiolate, ovale sau oblonge, usor dintate sau aproape intregi. Florile au un colorit variat (rosu, violet, mai rar alb, albastru, roz), sunt dispuse in umbela multiflora, deseori cu alta umbela mai mica suprapusa, cu corola mare formata din petale franjurate sau simple.
I. C.
Articole asemănătoare
-
Ciubotica cucului in terapiile naturiste
O planta cu flori galbene, mici, inalta de pana la 30 de cm, ciubotica cucului este utilizata in tratarea unei game largi de afectiuni.
-
Gradinaritul in Luna lui Florar
Mai sau Luna lui Florar, cum este cunoscuta in calendarul popular, este o luna fantastica pentru gradinile din emisfera nordica a planetei. Temperaturile blande, ploile si cantitatea crescanda de lumina fac ca intreaga natura sa revina la viata.
-
Tratamente naturiste pentru laringita
Cele mai eficace plante in acest sens sunt: busuiocul, echinaceea,coada soricelului, ciubotica cucului, anghinare, nalba, patlagina, podbal si isop.
-
Ceaiuri din plante pentru raceala si gripa
Pentru starile febrile, asociate uneori cu tuse, se recomanda ceaiurile de flori de soc, macese sau ciubotica cucului, ultima planta, prin substantele active continute, avand efect de decongestionare si eliberare a cailor respiratorii.
-
Primulele - flori gingase si colorate in case si gradini
Necesita oarecare atentie si ingrijire, fiind cultivate deopotriva ca plante de gradina sau de interior. Mai des intalnite in florarii sunt Primula officinalis, P. vulgaris, P. obconica si P. malacoides, extrem de florifere si in culori variate si intense.