Poluarea solului

 

Cu fiecare zi care trece traim intr-un mediu tot mai poluat. Oriunde ne-am afla, prin contactul continuu care se stabileste intre noi si natura, suntem obligati sa infruntam multiplele inconveniente produse de poluare.

 

Aceasta problema, care s-a intensificat in ultimii 50 de ani odata cu industrializarea rapida a agriculturii si extinderea industriei chimice, afecteaza fara opreliste toate invelisurile terestre: aerul, apa, vegetatia, fauna si solurile.

 

Fertilizarea sau combaterea daunatorilor sunt procese permanente in agricultura, insa nu toti specialistii s-au pus de acord in privinta rolului jucat de acestea in poluare. In timp ce unii considera ca utilizarea compusilor chimici (fertilizatori sau pesticide) in activitatile agricole nu are un impact nefast asupra solului daca sunt intrebuintate rational, altii exclud in totalitate posibilitatea utilizarii acestora, considerand-o nefasta.

 

Indiferent de care parte este dreptatea, din pacate exista si o serie de alte  modalitati prin care solul retine substante nocive, ce nu depind de interventia umana directa: poluarea cu ape reziduale, deseuri industriale, precipitatii acide si emanatii radioactive.

 

Atat contaminantii organici (care contin carbon) cat si cei  anorganici sunt importanti in actiunea de poluare. Cei mai proeminenti contaminanti sunt hidrocarburile, pesticidele, erbicidele si metalele grele.

 

Poluarea solului poate genera si contaminarea apelor atunci cand substantele nocive se infiltreaza si ajung in panza freatica. Mai departe substantele pot fi transportate in apa raurilor, lacurilor sau chiar in cea a marilor si oceanelor stricand echilibrul ecosistemului acvatic si punand in primejdie diversitatea speciilor piscicole.  

 

Cand compusii chimici nu sunt solubili in apa, lucru ce se intampla frecvent, este amenintata sanatatea plantelor si a celor care le intrebuinteaza in alimentatie.

 

Solul poluat contribuie de asemenea si la poluarea aerului prin eliberarea compusilor volatili in atmosfera. S-a constatat ca descompunerea materialului organic elibereaza in atmosfera dioxid de sulf precum si alti compusi ai aceluiasi element care provoaca in continuare daunatoarele ploi acide.

 

Specialistii se straduiesc sa realizeze decontaminarea solurilor afectate prin tehnici realizate la fata locului si prin cele desfasurate in afara amplasamentului ("spalarea" solului decopertat).

 

Din nefericire, niciuna dintre ele nu este suficient de performanta pentru a remedia situatia, adesea chiar si utilizarea combinata a mai multor metode nu conduce la rezultate satisfacatoare.

Articole asemănătoare

  • Solutii si remedii naturiste pentru un par sanatos

    Cu totii ne dorim sa avem un par bogat, des, sanatos, care sa isi pastreze cat mai mult timp culoarea si stralucirea, insa adesea poluarea, stresul, alimentatia si diversele afectiuni ale firului de par sau scalpului afecteaza aspectul si rezistenta podoabei capilare.

  • Nectarinele Red Gold

    Unul dintre cele mai apreciate soiuri de nectarine, Red Gold este relativ usor de cultivat si intretinut, se adapteaza rapid solului si conditiilor climatice din tara noastra, iar fructele sunt rotunde, cu pulpa zemoasa si parfumata, gust dulce si aromat, iar coaja este de un portocaliu inchis cu pete rosii, de nuanta inchisa, tot mai mari pe masura ce se coc.

  • Prunele Bluefree

    Soi de prun cu productie buna si fructe relativ mari, dulci, cu o aroma puternica si un colorit placut, un violet inchis cu note indigo, Bluefree poate fi plantat practic in orice gradina, adaptandu-se usor solului si conditiilor climatice din tara noastra.

  • Santana, liliacul cu parfum greu de uitat

    Varietate de liliac ce pare sa aiba toate avantajele pentru un gradinar cu sau fara experienta, Santana este un soi rezistent la seceta si la ger, longeviv, suporta usor poluarea spatiilor citadine, se adapteaza atat la zone cu mult soare cat si la semi-umbra si nu necesita lucrari speciale si costisitoare de intretinere.

  • Ingrijirea solului - prima cerinta in cazul culturilor de toamna

    De calitatea solului depinde in mare masura orice plantatie, de aceea trebuie sa retinem ca acesta este primul care necesita o atentie deosebita.


Warning: fopen(cache/d759a2002317efb1433513a87882682e) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139