Plumbago sau floarea aducatoare de dragoste
Denumire stiintifica: Plumbago auriculata
Denumire sinonima: Plumbago capensis
Denumiri comune: Floarea amorului
Familie: Plumbaginaceae
Origine: Africa de Sud
Aspect si prezentare: Plumbago auriculata se prezinta drept o planta cataratoare, cultivata de regula sub forma unui mini arbust cu tulpini sarmoase si rezistente. Poate fi dirijata pe tutori sau lasata sa atarne atunci cand este tinuta in ghivece suspendate. Frunzele sunt nesemnificative ca aspect, avand culoare verde deschis, forma oval-alungita si dimensiuni reduse (4-6 cm lungime). Tot deliciul cultivarii acestei minunate specii il fac florile, care apar pe toata lungimea ramurilor, grupate in mici ciorchini. Au 4-5 petale si sunt de un albastru ireal, albstru-portelan.
Numele popular de Floarea amorului sau Floarea dragostei provine de la o veche credinta, conform careia aceasta floare aduce celor carora le este oferita, dragostea persoanei iubite.
Conditii de ingrijire/cultivare
Lumina este factorul cheie in cultivarea si mai ales inflorirea acestei plante. Are nevoie de foarte multa lumina, chiar si vara o puteti tine in soare direct daca nu este prea puternic. Insuficienta luminii afecteaza negativ calitatea infloririi.
Nu necesita caldura deosebita, dar nici nu tolereaza perioade lungi de frig. O temperatura potrivita trebuie sa se situeze intre 14 si 22 grade Celsius. Peste limita superioara, este absolut necesar sa o pulverizati cat mai des, pentru a evita ofilirea florilor si uscarea frunzelor.
Nu tolereaza aerul uscat din interiorul locuintelor, de aceea este indicat a se cultiva in aer liber: fie pe terase acoperite sau balcoane deshise, cu ventilatie foarte buna. Atmosfera sufocanta, din spatiile inchise, o predispune la atacul acarienilor si al mustelor albe.
Trebuie sa aveti grija ca in perioada de vegetatie, este foarte setoasa, iar in timpul infloririi, lipsa sau insuficienta apei, afecteaza deschiderea bobocilor si formarea altora noi. Din mai pana la sfarstiul lui august, udati abundent la fiecare 3 zile. Toamna reduceti cantitatea de apa si rariti intervalul de udare, astfel incat in miezul iernii sa nu udati mai des de o data la 8-10 zile.
Nu este foarte pretentioasa in privinta substratului de cultura. Chiar si un pamant obisnuit de gradina ii va fi satisface necesarul de nutrienti, dar pentru a ajuta la drenajul apei, este bine sa-l amestecati cu ceva turba si nisip.
Are insa mare nevoie de fertilizanti. In timpul infloririi, aplicati-i la fiecare7-8 zile, un ingrasamant pentru plante cu flori, sau chiar pentru muscate. Utilizati un ingrasamant lichid, pe care sa-l diluati in apa de udare si nu depasiti doza precizata pe ambalajul produsului.
Inflorirea este deosebita, florile de un albastru-portelan, imbracand ramurile tinere, din iunie pana in august.
Se inmulteste anevoios, propagarea prin lastari fiind singura metoda folosita. Butasii de ramuri cu calcai se preleveaza pe tot parcursul verii, si se infig in substrat usor de turba cu nicip. Pentru reusita inradacinarii, apelati la o minisera, astfel incat butasii sa fie mentinuti 2-4 saptamanai in conditii controlate de umiditate si caldura.
Trucuri si sfaturi speciale: Primavara, tundeti ramurile lungi, descalcind planta si transplantati exemplarele care nu mai incap in ghiveci. Iarna tineti planta la lumina si racoare - intre 8 si 12 grade Celsius, pentru a stimula inflorirea din sezonul urmator.
Alte specii si varietati: P.aphylla, P.pulchella, P.caerulea, P.indica (sau P.rosea), P.europaea, P.scandens, P.wissii, P.zeylanica.
Articole asemănătoare
-
Cum sa slabesti mai usor cu infuzie de ghimbir
Puteti pregati o cana sau mai multe de ceai de ghimbir din radacina sau pudra si apa clocotita, infuzand amestecul pentru 7-10 minute, acoperit.
-
Ambrozia – buruiana cea mai alergenica
Cunoscuta si sub numele de iarba parloagelor sau floarea de pusta, ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) poate sa para la prima vedere doar o alta buruiana, des intalnita mai ales in locurile lasate in paragina, la marginea drumurilor, in culturile agricole
-
Hoya, floarea de ceara
Hoya este o planta cu tulpini flexibile prevazute cu radacini fixatoare in dreptul nodurilor. Are frunze pozitionate simetric, doua cate doua, deseori suculente sau pergamentoase, ovale sau ascutite. Deosebit de interesante sunt florile albe, facute parca din ceara sau portelan.
-
Cum sa alegi florile potrivite de Ziua Indragostitilor
Daca pana la aceasta ora nu ti-ai intalnit jumatatea de Ziua Indragostilor, inseamna ca te gasesti in toiul pregatirilor pentru plimbarea sau cina romantica de diseara. In ceasurile care au mai ramas, reflecteaza bine la ce flori ii vei oferi iubitei intrucat aceste raze rupte din natura sunt purtatoarele mesajului tau de dragoste.
-
Gradina mea in luna Februarie
Intotdeauna se gaseste ceva util de realizat pentru gradina, chiar si in luna care pune capat sezonului rece. Faurar sau “luna lupilor” este socotita o luna nemiloasa, aducatoare de geruri si viscole mari.