Plantele si excesul de apa

poze flori

Imagine - Galerie GradinaMea.ro

Una din conditiile esentiale de cultivare a oricarei specii de plante este asigurarea necesarului de apa. O planta udata la timp si pulverizata in momentele propice se va dezvolta rapid si sensibil mai bine fata de alta a carei udare a fost neglijata.

Ce se intampla insa daca plantele sunt udate prea mult? De cele mai multe ori acestea isi manifesta suferinta in mod vizibil prin ingalbenirea, inmuierea si pierderea frunzelor, bobocilor sau putrezirea radacinilor.

 

Totusi in unele situatii lupta impotriva  excesului de apa, incercand sa-l elimine. Vor folosi atat cat au nevoie pentru procesele interne, iar surplusul se va depune pe marginea sau chiar in varful frunzelor, sub forma unor mici picaturi cristaline, acest fenomen de eliminare a excedentului de apa din planta, sub forma unor picaturi ce apar pe frunze numindu-se  gutatie. Procesul se manifesta, de regula, la plantele sanatoase si este vizibil si la exemplarele cultivate intr-un mediu cu umiditate ridicata, precum serele sau aglomerarile mari de plante. Gutatia poate fi observata cu preponderenta primavara si toamna. Pentru ca are loc in cursul noptii, picaturile vor fi vizibile abia spre dimineata.

 

 

Pe perioade scurte excesul de apa  nu are efecte nedorite, dar fenomenul trebuie controlat si pe cat posibil excesul eliminat. In caz contrar plantele afectate risca sa nu mai poata procesa o cantitate atat de mare de apa si sa isi manifeste suferinta. Pot  sa apara pete inestetice datorate stationarii excesului de apa si arsuri provocate de incalzirea acestora pe frunze de catre razele soarelui sau pete inchise la culoare ce se vor acoperi de mucegai in conditiile unei temperaturi scazute si a unei umiditati atmosferice foarte ridicate.

 

GradinaMea.ro/V.S.

 

 

 

Articole asemănătoare

  • Plante toxice pentru animalele de companie

    Plantele si animalele de companie sunt cele doua coordonate dupa care se ghideaza o buna parte din populatia globului. Orice iubitor de natura intelege rostul si frumusetea ficarei specii in parte, iar la un moment dat, inevitabil, ajunge in ipostaza sa le aleaga pe amandoua.

  • Plantele au nevoie de vitamine sa creasca?

    Plantele au nevoie de hrana ca orice forma de viata de pe Pamant. Fotosinteza reprezinta procesul prin care ele sintetizeaza substantele organice din bioxid de carbon si apa cu ajutorul luminii solare absorbite.

  • Parcuri cu un aspect de basm toamna

    Cand toamna isi intra in drepturi de la o zi la alta si frigul se face simtit tot mai mult plantele si solul fac ultimele pregatiri. Iarna se apropie. Pentru a admira frumusetea naturala oferita de frumosul anotimp tomnatic nu este necesar sa va uitati peste hotare.

  • Proprietatile medicinale ale castanului de apa

    Castanul de apa (Water Chestnut, Eleocharis dulcis) isi are originea in China. Numele sau este cunoscut si ca "mah tai" si fructele sale au fost consumate inca din antichitate, continuand si astazi sa ocupe un rol important in bucataria chineza.

  • Efectele nocive ale ploii acide

    Termenul "ploi acide" se refera in principal la depunerile umede (ploaie, zapada, lapovita, ceata si nori de apa, roua) si la cele uscate (particule de gaze acidifiante, componente acide).


Warning: fopen(cache/ab48e062d336f9367a20f505fd06ca87) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139