Plantele salbatice: micutele minuni de pe marginea drumului

Plantele salbatice, pe care le intalnim aproape oriunde, reprezinta mult mai mult decat niste banale buruieni, care se extind rapid si care dauneaza. Exista o sumedenie se specii, care pe langa faptul ca sunt extrem de fumoase si de interesante detin si proprietati tamaduitoare.

Plantele salbatice pot fi regasite pretutindeni, sunt rezistente si se acomodeaza repede in orice mediu. Majoritatea au flori foarte frumoase si – ceea ce este poate mai putin cunoscut – detin substante sanatoase. Printre acestea se numara binecunoscutele papadii, dar si mazarichea, margareta, “gura leului”, “codita soricelului” si multe altele. 

Nu de putine ori ne cufundam in amintirile copilariei trezite de aceste flori de camp. Inca din timpuri de mult apuse oamenii foloseau aceste plante pentru vindecarea diferitelor boli sau plagi deschise, iar rezultatul era unul miraculos.

Astazi, atat bucataria traditionala cat si cea moderna nu se mai poate dispensa de aromatele plante salbatice. Astfel au fost create sau imbunatatite retete delicioase. De pilda, din papadii si margarete pot fi preparate niste salate excelente, foarte aromate si foarte fresh.

Din foarte multe plante ale campului se gatesc astazi supe delicioase, urzicile, codita soricelului si musetelul potrivindu-se perfect pentru pregatirea unor ceaiuri foarte sanatoase.

Este foarte important sa stim totusi cum pot fi pastrate in cele mai bune conditii aceste plante pentru a-si pastra cat mai mult si cat mai bine proprietatile. Astfel este indicat ca plantele crude sa nu fie tinute in frigider mai mult de o saptamana. O alta modalitate de pastrare binecunoscuta de altfel este uscarea plantelor.

Sursa foto

A.V.


Articole asemănătoare

  • Troscotul in medicina naturista

    O planta ce este prea usor trecuta cu vederea, troscotul poate fi gasit in general pe terenurile virane, in diverse culturi sau la marginea drumului, insa prea putini stiu ca poate fi folosit si in medicina naturista.

  • Plantele au nevoie de vitamine sa creasca?

    Plantele au nevoie de hrana ca orice forma de viata de pe Pamant. Fotosinteza reprezinta procesul prin care ele sintetizeaza substantele organice din bioxid de carbon si apa cu ajutorul luminii solare absorbite.

  • Untul pamantului -un remediu fitoterapeutic de succes

    Tamus communis este dupa cum indica si numele o planta adesea intalnita in partile noastre, ce creste la marginea padurilor, in luminisuri si uneori pe marginea drumurilor de tara.

  • Traista ciobanului si calitatile sale terapeutice

    Traista ciobanului este o plantuta autohtona din familia verzei (Brassicaceae) intalnita oriunde exista sol bun si niscai soare, pe pajisti, in gradini si chiar in smocurile de iarba de pe marginea drumului.

  • Plantele bolnave au nevoie de nutrienti sau tundere ?

    Desi greu de crezut, plantele care dau semne ca s-ar fi imbolnavit nu trebuiesc tuse intotdeauna. Frunzele, desi acoperite de semne ale bolii, sunt active din puct de vedere al fotosintezei. Plantele bonlave au nevoie de fotosinteza pentru a lupta cat mai bine cu boala.


Warning: fopen(cache/e19271c019ca275ea5a9d79ff6162f39) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139