Plantele medicinale carnivore

 Pitcher Plant (Sarracenia purpurea) sau planta "ulcior" ("aruncatoare"), este o planta perena, medicinala, insectivora. Face parte din categoria plantelor carnivore Pitcher, al caror mecanism de vanatoare este reprezentat de capcanele caracteristice - cavitati profunde umplute cu lichid, insectele fiind atrase de nectarul acestora.

Aceste plante pot fi ntalnite pe intreaga Coasta de Est a Statelor Unite, in Marile Lacuri si Canada de Sud-Est. De asemenea aceste specii sunt emblema florala din provincia canadiana Newfoundland si Labrador.

Frunzele sunt simple, iar capcana alcatuita din frunze are forma de ulcior, este goala, deschisa in partea de sus si cu gluga, de la baza ajungand treptat la o codita scurta.

Ulciorul colecteaza apa de ploaie. In aceasta sunt atrase de regula insectele. Suprafata exterioara a acestui ulcior este verde si de obicei are vinisoare rosii. Suprafata superioara a ulciorului are o aripa proeminenta.

Interiorul plantelor carnivore din specia Pitcher are doua zone distincte. Sub nivelul apei suprafata este neteda si alunecoasa, aceasta avand glandele digestive care secreta enzimele in apa in care se dizolva insectele inecate. Jumatatea superioara este captusita rigid si are peri fini indreptati in jos, impiedicand evadarea insectelor.

Florile sunt bisexuale, solitare, au 3-7 centimetri latime, subintinse de 3 mici bractee (frunzisoare erbacee sau membranoase, verzi sau divers colorate, situate la baza florilor). Ele au 5 sepale rigide, persistente, confundate de multe ori cu petalele care au o culoare verde sau rosie si sunt ovale, rotunjite. Frunzele modificate indeplinesc rolul de a lua nutrientii (insectele) necesari pentru fotosinteza.

Intrucat fetele aruncatorului sunt alunecoase si pot fi ca un uluc, acestea nu permit urcarea din afara a insectelor.

Procesul de inecare a insectelor se poate produce printr-o actiune bacteriana (bacteriile sunt spalate in aruncator de precipitatii) sau de catre enzimele secretate de plantele in sine.

Hrana ajuta plantele sa ramana viguroase, sa cresca mai mari si sa produca mai multe flori. Ca si celelalte plante carnivore, ele apar in locatii in care solul este prea sarac in minerale sau acolo unde este prea acid.

Familiile Nepenthaceae si Sarraceniceae sunt cele mai cunoscute si cele mai mari grupuri de plante "ulcior".

Aceste plante pot fi folosite si ca plante decorative de interior. Reproducerea se face prin seminte sau fragmentarea rizomilor. Rizomii au durata de viata lunga, traind in sol timp de 20-30 de ani. Polenizatorii principali sunt albinele.

Desi nu este comestibil, violetul plantelor ulcior a fost utilizat cu scop medicinal de nativii amerindieni pentru a trata bolile renale, pulmonare, ginecologice si dermatologice.

Articole asemănătoare

  • Tinctura si ceaiul de tintaura in medicina naturista

    Este una dintre plantele medicinale recomandate in principal pentru detoxifierea organismului, dar si pentru diverse tulburari stomacale, afectiunii ale pielii si intoxicatii diverse.

  • Plantele medicinale si osteoporoza

    Osteoporoza mai este numita "boala oaselor fragile" fiindca determina o pierdere accentuata de masa osoasa, de pana la 30-40%.

  • Remedii naturale necunoscute impotriva obezitatii - orzul si lucerna

    Din multitudinea de plante care se gasesc la noi in tara o pondere destul de mare o au plantele medicinale. Aproape orice buruiana folosita in contextul potrivit poate avea efecte benefice asupra organismului ducand la redobandirea sanatatii fizice si psihice.

  • Pregatiti-va plantele de iarna

    Toamna, cand temperatura scade tot mai mult indreptandu-se spre zero grade cu pasi repezi inseamna ca a sosit timpul sa pregatiti plantele pentru iarna.

  • Plantele medicinale necesare in orice locuinta

    Exista plante medicinale pentru absolut orice afectiune a corpului, insa in caz de imbolnaviri serioase nu acestea ar trebui sa fie primul mijloc la care recurgem, ci sa ne adresam numaidecat medicului.


Warning: fopen(cache/44496ff63c6bb0fff6b2b97e02077df8) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139