Planificarea sau spontaneitatea in gradina
Planurile depind in principal de marimea gradinii, insa si forma are un rol important. Este recomandabil sa faceti schite cu plantele pe care vreti sa le plantati si in ce loc, mai ales daca doriti sa plantati arbusti, tufe si pomi, deoarece aceste plante vor trai mult timp in gradina dumneavoastra.
Punctele de reper de la care trebuie sa plecati sunt: gazonul (deoarece necesita mult efort), aranjarea diferitelor carari sau a locurilor acoperite cu piatra, sau locul din curte. In functie de aranjamentul acestor puncte puteti planifica restul plantelor. Daca veti imparti corect plantele, in apropiere este bine sa fie cele mici, iar in departare cele mai inalte.
Ca sa aveti o gradina colorata tot timpul, trebuie sa aflati cand infloreste fiecare planta. Exista plante vesnic verzi, care sunt frumoase si rezista bine si cand este foarte frig, cum ar fi: bogatelul negru, pochivnicul, levantica, chiparosul, iedera. Vesnic verzi sunt si plantele bacifere, care ne lasa impresia ca ar inflori si in anotimpul rece.
Gardurile verzi nu pot lipsi din nicio gradina. Pot fi puse in linie si tunse frumos, modelate sau lasate sa creasca in mod natural. Acestea constituie un adapost pentru multe vietuitoare.
Ceea ce conteaza este ca gradina ne ajuta sa ne bucuram de viata indiferent de anotimp. Cand este frumos ne jucam pe iarba sau ne plimbam prin gradina, bucurandu-ne de mirosul si culoarea florilor. In afara de acestea, oricine are nevoie de un colt linistit unde sa se odihneasca sau de un umbrar unde sa petreaca serile de vara.
Nicoleta Oprea
Gradinamea.ro
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Cum puteti folosi resturile din bucatarie in gradina
Cojile de ou ajung invariabil sa fie aruncate, dar pot fi utilizate in gradina pentru a oferi pamantului un plus atat de necesar de calciu, fie ingropate in sol in apropiere de flori, legume sau arbusti, fie tinand cojile in apa si folosind apoi lichidul pentru a stropi gradina.
-
Ce noutati aduce sfarsitul verii in gradina de legume
Asa cum ne-am obisnuit, la incheierea sezonului estival, reflectam la schimbarile produse in gradina de acest moment. Doar cateva zile ne mai despart oficial de toamna, iar acest lucru reiese cel mai lamurit din gradul de maturare al fructelor si legumelor.
-
Activitati recomandate si nerecomandate in gradina la inceput de toamna
Gradinaritul la sfarsit de vara si inceput de septembrie cu greutate poate fi considerat munca. Insasi ideea ca vremea se va racori continuu, pana ce iarna va acoperi intreaga tara cu mantia-i alba, obliga oamenii sa savureze cu o intensitate mai mare clipele petrecute acum in gradina.
-
Primavara se da startul la curatenia in gradina
Primavara, cand soarele isi face aparitia, este potrivit sa dati startul curateniei in gradina.
-
10 sfaturi care va vor usura munca in gradina
A munci mai putin in gradina nu inseamna sa nu alocati plantelor destul timp, ci sa eficientizati timpul pe care il aveti pentru a avea o gradina de vis.