Pieris japonica sau un tufis de lacramioare

 Foto: GradinaMea.ro/V.S.

Denumire stiintifica: Pieris japonica

Denumiri comune: Tufisul de lacramioare, Andromeda japoneza

Familie: Ericaceae

Origine: China, Japonia, Estul Asiei

Aspect si prezentare:

Planta viguroasa cu crestere arbustiva, cultivata adesea ca tufa de gradina, Pieris japonica atrage atentia in principal prin florile deosebite, de culoare alba, asemanatoare ca forma cu cele de lacramioare, dar care prin numarul si dispunerea lor, formeaza ciorchini de 10 - 20 cm lungime. Interesant la acest arbust este faptul ca frunzele tinere (de forma ovata usor alungite) au culoare aramie sau rosiatica si devin verzi pe parcurs ce ajung la maturitate.

Intrucat isi pastreaza frunzisul aproape tot timpul anului, chiar si iarna daca temperaturile nu scad prea mult, este cautat de posesorii de gradini si cultivat adesea sub forma de gard viu.

Conditii de ingrijire/cultivare:

Este nepretentios in ingrijire si daca i se asigura minimum de conditii poate atinge la maturitate cca 1,5 - 2 m inaltime si cam tot atat in largime.

Alegeti un loc insorit in gradina si plantati-l cu tot cu balot. Lumina intensa il ajuta sa inradacineze usor si sa se dezvolte rapid. Accepta si locuri usor umbrite, dar in acest caz va creste etiolat si cu frunzis rar.

Iubeste caldura dar nu tolereaza prea bine arsita. Temperatura potrivita trebuie sa se situeze intre 14 si 25 grade Celsius. Este considerata totusi o planta viguroasa, intrucat rezista bine afara, in gradina, in zonele cu ierni ceva mai blande. Tolereaza pana la minus 15 grade Celsius si se mentine in repaus vegetativ pana primavara.

Are nevoie de udari regulate, cel putin in perioada calda. Cand temperaturile depasesc 25 grade Celsius se va uda din abundenta, de 2 sau chiar 3 ori pe saptamana. In functie de sezon, udarile se raresc pana la o data la 8-10 zile toamna si primavara.

In ce priveste substratul de cultura putem spune ca e un pic pretentioasa intrucat are nevoie de un sol acid, bogat in humus, care sa dreneze usor, cu un pH cuprins intre 5 si 6,5.

Pentru tufele plantate in gradina se va urmari imbunatatirea solului, la sfarsitul toamnei, cu un strat superficial de gunoi de grajd sau compost de frunze.

Exemplarele cultivate in ghiveci, ca plante de interior, se vor fertiliza cu ingrasaminte pentru plante acidofile (azalee sau camelii), numai in perioada de crestere si nu mai des de o aplicare la fiecare 15-20 de zile.

Inflorirea este deosebita si atrage prin aspectul florilor, similare celor de lacramioare, dar si prin marimea si eleganta ciorchinilor, care apar la mijlocul primaverii (cam prin aprilie) si persista timp de o luna. Florile sunt mici si albe si raspandesc un parfum delicat. Se inmulteste prin seminte, butasi de ramuri si marcotare. Insamantarea se poate face atat toamna, in rasadnite la cald, dar si toamna devreme direct in gradina.

Butasirea se realizeaza din ramuri tinere, usor lemnificate, ce se planteaza in substrat de turba, in conditii de caldura si umiditate ridicate. O metoda mai putin pretentioasa si cu sanse mari de reusita este marcotarea ramurilor, operatiune indicata pentru perioada primavara-vara.

Trucuri si sfaturi speciale:

Manipulati planta cu atentie, folosind manusi de protectie atunci cand efectuati lucrari de taiere si corectare a coroanei. Seva plantei este toxica, avand un continut ridicat de arbutina (glucozid al hidrochinonei), substanta toxica pentru om si animalele de casa.

Tundeti arbustul dupa inflorire. Florile se formeaza mereu pe ramurile noi.

Specii si varietati: P. Formosa, P. nana, P. phillyreifolius, P. cubensis, P. floribunda, P. swinhoei.

GradinaMea.ro/V.S.

Articole asemănătoare

  • Suc de rosii, telina si sfecla rosie

    O combinatie de legume pline de gust si mai ales de vitamine, cu fibre si relativ putine calorii, este o reteta pentru un suc natural, bun pentru cei care vor sa aiba o digestie mai buna, un sistem imunitar puternic si sa inlocuiasca o gustare cu multe proteine si carbohidrati. Si cu putin ardei iute sau un praf de piper capata si acele note usor picante.

  • Cum sa scapi mai usor de febra musculara cu ajutorul medicinii naturiste?

    Vitamina C este un aliat esential pentru ca durerea sa dispara mai repede, pentru ca ajuta la refacerea mai rapida a celulelor si tesuturilor, si este esentiala pentru buna functionare a organismului. Mancati citrice, beti suc de portocale sau adaugati suc de lamaie in ceai sau intr-un smoothie, alegeti portocale, mandarine sau un grepfrut pentru gustare, si la fel de bine folositi-va de avantajele oferite de mere sau de fructele de padure.

  • Smoothie cu mar si scortisoara pentru un plus de energie

    O bautura cu un gust de placinta cu mere, calda sau rece, plina de dulceata si cu notele exotice ale scortisoarei, excelenta ca gustare atunci cand este nevoie de mai multa energie. Poate fi o alegere buna si pentru cei care fac sport, pentru ca revigoreaza si ajuta corpul sa isi revina dupa efort.

  • Salata de fructe cu sos de iaurt si scortisoara

    Alegeti fructe bine coapte, proaspete, frumoase, pentru o gustare sanatoasa sau un desert de vara.

  • Cinci motive pentru care este bine sa mananci masline cat mai des

    Cei care le prefera ca o gustare sanatoasa sau un plus de gust in timpul mesei vor oferi astfel organismului sodiu, potasiu si magneziu, au relativ putine calorii si sunt recomandate in dietele de slabire.


Warning: fopen(cache/61a7a5cd1788eb2cce94cf45c7b8d353) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139