Pestele crud, benefic pentru organism
Este gustos, extrem de hranitor si ofera numeroase beneficii organismului. Acestea sunt doar trei dintre motivele pentru care ar trebui sa acorzi mai multa atentie pestelui in alimentatie. Cu toate acestea, calitatile pestelui sunt tot atat de variate pe cat sunt de diverse speciile si modurile de preparare.
Prajit, fiert, inabusit la aburi sau la cuptor, pestele are intotdeauna un cuvant important de spus in meniu. Exceptie de la aceste tipare fac, desigur, unele “preparate” din tara soarelui rasare. Am pus intre ghilimele preparate pentru ca aici intervine neobisnuitul, in consumul carnii in stare cruda, nu “preparata”.
Sushi este un fel de mancare in care orezul, constituind principalul ingredient, este combinat cu diverse alte componente gatite sau in stare cruda, printre care cel mai frecvent se numara pestele crud. In ciuda faptul ca aceasta practica pare traditionalista si putin invechita, sushi este o mancare relativ noua chiar si pe teritoriul Japoniaei. Se considera ca prima data ar fi fost preparat prin secolul al XIX-lea. Exista diverse sortimente de sushi, in functie de ingredientele care il alcatuiesc: cu alge marine, icre, etc.
Pestele folosit pentru prepararea sushi-ului trebuie sa fie proaspat si de calitate foarte buna. Aspectul, mirosul si consistenta sunt principalele criterii folosite la alegerea pestelui pentru sushi. Cele mai des folosite soiuri de pesti sunt tonul, macroul, somonul si tiparul de mare. Se foloseste doar peste oceanic fiindca pestele de apa dulce poate fi o sursa de paraziti pentru om, in special cand este folosit in stare cruda. Pestele, crud sau preparat, este o sursa excelenta de acizi grasi Omega-3, care ofera multe beneficii pentru sanatatea inimii si a creierului.
Se obisnuieste sa se consume la inceput portiile cu gust mai putin intens si sa se continue cu cele cu gust mai intens. Mananca rola de sushi dintr-o singura inghititura. Partea cu pestele trebuie sa-ti atinga limba astfel incat sa te bucuri din plin de arome.
Bucatile de sushi se inmoaie in sosul de soia si se servesc cu wasabi si ghimbir murat. Ghimbirul murat care acompaniaza sushi-ul nu a fost conceput ca o garnitura, ci pentru a curata cerul gurii dupa fiecare fel. Dat fiind faptul ca o masa de sushi contine mai multe tipuri de peste, ghimbirul are rolul de a relaxa papilele gustative.
Sushi se considera finger food, adica mancare care se mananca cu mainile. Asa ca, daca nu te descurci cu betisoarele, mananca cu incredere direct cu degetele.
Sursa foto: Wikipedia.org
I. C.
Articole asemănătoare
-
Importanta potasiului in dieta
Potasiul este un mineral pe care majoritatea dintre noi il obtinem din mancarurile consumate cu regularitate. Acest lucru este unul benefic pentru sanatatea noastra generala
-
Mandarinele, sanatate pentru piele
Mandarinele sunt fructe ce contin multa vitamina C, acid folic si beta-caroten. Sucul de mandarine este foarte benefic pentru intretinerea pielii.
-
Uleiul din nuca de cocos, extrem de benefic pentru sanatate
Timp de secole, uleiul din nuca de cocos a reprezentat si a fost folosit ca o sursa vitala de hrana pentru sanatate si pentru starea generala de bine a organismului in comunitatile traditionale care traiesc in regiunile tropicale.
-
Masca pentru ingrijirea tenului cu iaurt si miere
Iaurtul este cunoscut ca fiind un aliment benefic pentru sanatate datorita continutului sau nutritiv si a culturilor de bacterii vii. Iaurtul, consumat cu preponderenta in alimentatia zilnica, poate fi intrebuintat si in prepararea unor masti naturale ce asigura ingrijirea pielii.
-
Pesti si crustacee sanatoase pentru organism si mediu
Carnea de peste si crustaceele sunt recomandate de nutritionisti in cadrul dietelor care ajuta la eliminarea kilogramelor in plus dar si acele diete care sunt benefice pentru organism si impun la randul lor un stil general de viata sanatos.