Pentru veranda - un Jasmin portocal

  

 Denumire stiintifica: Murraya paniculata (Murraya exotica, Chalcas paniculata sau Chalcas exotica)

Planta denumita dupa numele  botanistului englez John Andrew Murray

Denumiri comune: Jasminul portocal (sau Iasomia portocal), Lemnul de satin, Falsul portocal

 

Familie: Rutaceae

 

Origine: India, zona tropicala a Asiei

 

Aspect si prezentare: Arbust de origine tropicala, cultivat in tara noastra ca planta de interior sau de veranda, poate atinge in timp o inaltime de cca 2 m, formand adesea port de tufa ampla.

 

Frunzele  verzi si lucioase, de 7-10 cm lungime, compus-penate, alcatuite din foliole oval-alungite, sunt persistente si imbraca ramurile plantei de primavara pana toamna tarziu, arcuindu-le elegant.

 

Florile albe si cerate, grupate in inflorescente mici, delicate, ce raspandesc un parfum placut, sunt persistente, inflorind esalonat, chiar si pe plante foarte tinere.

 

Conditii de cultivare: Intrucat provine din zona tropicala, este dificil de aclimatizat la conditiile noastre de mediu, nefiind cultivat ca planta de exterior decat pe perioada calda.

 

Pentru a putea creste si inflori, Murraya necesita lumina intensa, ferindu-se vara de razele arzatoare ale soarelui. Si in timpul iernii, pozitionarea plantei in apropierea unei ferestre bine luminate, reprezinta o conditiie esentiala in cultivarea cu succes a acesteia.

 

Temperatura medie la care se poate expune, se situeaza intre 17 si 24 de grade Celsius. Nu rezista la frigul iernii, asa ca va trebui sa o protejati de temperaturile scazute. Vara, poate tolera si 26 -28 de grade, cu conditia sa-i stropiti frunzele cu apa, dimineata si seara, inainte de aparitia soarelui sau dupa apus, astfel incat stropii de apa ramasi pe frunze sa nu produca arsuri.

 

Udarea se va face abundent in perioada calda, la interval de 3 sau chiar 2 zile atunci cand temperatura depaseste 24 de grade. Iarna, cantitatea de apa se va reduce considerabil, tinandu-se cont si de caldura mediului ambiant. Indiferent de sezon, se va avea grija ca pamantul sa nu fie lasat sa se usuce prea mult intre doua udari, evitandu-se totusi excesul de apa la nivelul radacinilor.

Planta emite pretentii in privinta umiditatii atmosferice.

 

Aerul uscat din locuintele noastre nu este pe placul plantei, aceasta reactionand prin brunificarea si pierderea rapida a frunzisului. Pentru contracararea acestui neajuns, asezati ghiveciul pe un strat de pietris umed si stropiti frunzele zilnic, mai ales in perioada verii, folosind apa la temperatura camerei si un pulverizator cu duza fina.

 

Substratul de cultivare trebuie sa contina un pamant bogat vegetal, turba si nisip pentru drenaj.

Din aprilie pana in septembrie, ajutati planta cu un ingrasamant lichid pentru plante cu flori, cu aplicare bilunara la nivelul solului.

 

Inflorirea se desfasoara in mod prelungit, pe parcursul a catorva luni, florile deschizandu-se esalonat incepand din aprilie. La sfarsitul verii, acestea lasa loc unor fructe mici, verzi si rotunde, ce pe parcursul coacerii, capata culoarea rosie.

 

Inmultirea este facila in cazul utilizarii semintelor. Semanate in interior, in ladite sau direct in ghivece de dimensiuni reduse, acestea germineaza usor, dand nastere la plantute mici, ce infloresc relativ repede. Propagarea prin butasi de lastari terminali, semilemnificati, este un pic mai greoaie, necesitand asigurarea unor conditii de minisera.

 

Trucuri si sfaturi speciale: Mentineti portul redus al arbustului si ajutati-l sa ramifice, prin taieri de corectare a coroanei si prin ciupirea varfurilor dupa fiecare 2 perechi de frunze. Operatiunea de ciupire se poate face pe tot parcursul anului.

 

Iarna protejati-o de frig si de aerul uscat, pulverizandu-i frunzele cu apa. Tineti ghiveciul la lumina, reduceti udarea, si stopati aplicarea ingrasamintelor.

 

Alte specii: M. alata, M. koenigii, M. ovatifoliata, M. stenocarpa.

 

GradinaMea.ro/V.S.

Articole asemănătoare

  • Smoothie cu lapte de migdale si unt de arahide

    Un smoothie cremos si aromat, bun pentru digestie, un somn mai odihnitor si o stare generala de bine. Mai ales daca va place sa va bucurati de untul de arahide de calitate, intr-un sandvis sau pur si simplu ca o gustare.

  • Smoothie cu sfecla rosie si mar

    Plina de vitamine si nutrienti, cu efecte revigorante, utila pentru digestie, un sistem imunitar mai puternic si un plus de energie, este o bautura naturala si usor de pregatit.

  • Capsunile Ostara, un deliciu de vara

    Varietate de capsuni cu productie foarte buna, fructe mari si cu gust intens, de un rosu aprins si forma conica, seminte mici, Ostara este una dintre cele mai bune alegeri in special pentru culturile mici, pentru o gradina de dimensiuni restranse sau pentru sera, fiind usor de crescut si in ghivece putin mai mari.

  • Plante toxice, decoratiuni de Craciun

    Plantele ornamentale pot indeplini cu gratie rolul de cadou pentru Craciun. Un aspect mai putin adus in atentie este ca printre ele se numara si unele specii toxice periculoase.

  • Franta, sanatate cu un pahar de vin

    Savoir de vivre, un motto pentru francezi, un motto care spune tot despre modul de viata al francezilor. Conform studiilor medicale se pare ca francezii stau mai bine decat englezii, americanii sau alte popoare in ceea ce priveste sanatatea


Warning: fopen(cache/f6a22f6a772e8cb71962e7abb564832d) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139