Pentas lanceolata - steaua egipteana

steaua egipteana

Denumire stiintifica: Pentas lanceolata sau Pentas carnea

Deriva din cuvantul grecesc "pente" care inseamna "cinci" si care se refera la numarul de petale ale florilor.

Denumiri comune: Steaua egipteana

Familie: Rubiaceae

Origine: Zona tropicala a Africii, Madagascar, Peninsula Arabica

 

 

Aspect si prezentare: Planta perena semiarbustiva, cu port vertical, ce poate atinge 50 cm, formeaza frunze mari oval-lanceolate si flori mici, stelate, cu cinci petale, grupate in inflorescente. Contrastul dintre florile ce pot avea diverse culori (rosu, alb, roz, mov) si masa verde a frunzelor usor gofrate, de un verde intens, creaza un aspect ornamental placut pentru orice interior sau gradina.

 

Conditii de cultivare: Ca planta de apartament, Pentas poate creste si inflori tot timpul anului, daca i se asigura necesarul de lumina si temperatura.

 

Lumina intensa este favorabila dezvoltarii plantei, aceasta necesitand totusi, in lunile de vara, o usoara umbrire la orele amiezii. Prezinta inflorire extrem de redusa, daca este pozitionata in semiumbra.

Nu ridica pretentii in privinta caldurii, o temperatura ceva mai moderata, de 16 – 18 grade este preferata in detrimentul uneia ridicate. Planta iubeste racoarea, florile rezistand mai mult decat in zilele caniculare.

Udarea se va face cu atentie, caci Pentas este foarte sensibila la stresul hidric. O udare regulata va evita atat deshidratarea si uscarea plantei dar si putrezirea radacinilor. Este de preferat udarea in cantitati mici si la intervale scurte, pentru a se mentine pamantul usor umed, caci planta sufera la uscaciune. Iarna, la plantele trecute prin repaus, udarea se va reduce considerabil.

Umiditatea atmosferica ridicata este un atu in cultivarea acestei plante. Pulverizarea frunzelor poate fi o solutie extrema, dar neindicata in orele amiezii cand stropii de apa pot produce pete inestetice.

Pentas lancelolata se multumeste cu orice tip de substrat care dreneaza usor, un amestec de pamant de gradina si turba fiind o alegere inspirata.

Pentru plantele cultivate in ghivece, o fertilizare bilunara cu solutii nutritive pentru plante cu flori, stimuleaza inflorirea.

 

Inmultirea se realizeaza atat prin seminte cat si prin butasire. Insamantarea se va face primavara devreme, in rasadnite pozitionate in apropierea unei surse de lumina.

Pentru butasire se vor folosi lastari tineri erbacei, obtinuti la sfarsitul primaverii si pe toata perioada verii.

 

Perioada de inflorire se desfasoara din mai pana la sfarsitul lunii septembrie, pentru plantele cultivate in gradina. Cele de apartament pot inflori si in perioada rece, daca au suficienta lumina si caldura. Dupa ofilire, micile buchete trebuie indepartate, pentru a se favoriza formarea altor boboci.

 

Sfaturi speciale: Cultivata impreuna cu Buddleia, Lantana si Ixora, creaza in gradina un efect coloristic intens si variat.

Iarna poate fi supusa unei perioade de repaus, timp in care se va reduce mult udarea, planta pierzandu-si o parte din frunze. Primavara, planta se supune unei operatiuni de tundere a ramurilor batrane si desfrunzite, reasigurandu-i-se astfel aspectul decorativ.

Pamantul trebuie inlocuit in fiecare primavara, la plantele mature, fiind suficienta schimbarea stratului de la suprafata.

 

Alte specii: P.coccinea, P.parvifolia.

 

 

Martie 2008

Gradinamea.ro

V.S.

 

Articole asemănătoare

  • Santana, liliacul cu parfum greu de uitat

    Varietate de liliac ce pare sa aiba toate avantajele pentru un gradinar cu sau fara experienta, Santana este un soi rezistent la seceta si la ger, longeviv, suporta usor poluarea spatiilor citadine, se adapteaza atat la zone cu mult soare cat si la semi-umbra si nu necesita lucrari speciale si costisitoare de intretinere.

  • Prazul - un aliment sanatos de noiembrie

    Nu se stie cand a patruns prazul pe meleagurile tarii noastre sau daca a fost cultivat si la noi dintru inceput. Cert este ca varietatea de denumiri populare, precum si unele vorbe din batrani fac dovada faptului ca ne-am insusit planta de timpuriu.

  • Decoratiuni din flori pentru Craciun

    Perioada dinaintea Craciunului si atmosfera creata de decoratiunile specifice acestui sezon ne introduc intr-o lume feerica

  • Renumitul falafel sau chiftelutele de naut

    O reteta de mancare egipteana - sanatoasa si satioasa, pe care multi poate nu au gustat-o nici macar o data este renumitul falafel sau chiftelutele de naut.

  • Eleganta si decor de frunze in culori vibrante

    Cordyline terminalis este o tufa compacta de frunze late si groase, de forma lanceolata, ce are 20 - 40 cm lungime, cu striatii in diverse nuante rosiatice, aurii sau verde deschis, pe fond verde intens. Acest colorit aparte ii ofera un aspect incitant si atragator, facand-o sa fie foarte utilizata ca element de ornament, atat in diverse grupuri si aranjamente ale plantelor verzi, cat si ca piesa individuala de decor.


Warning: fopen(cache/661ee390fcec0d0507a360658a71fb59) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139