Pe scurt, despre andive
Andivele sunt apreciate de foarte multa vreme.
In Anglia sunt cultivate de aproximativ 300 de ani.
In secolul 19 belgienii le-au obtinut prin fortarea radacinilor, raspandindu-se apoi in restul Europei,
Exista 2 varietati distincte, ambele cu frunze in rozeta:
- andive crete,
- andive cu frunze aproape intregi, ondulate, rulate si usor dintate pe margine.
Acestea din urma sunt mai mult folosite in alimentatie.
Radacina pivotanta, tuberizata, are culoarea bruna la exterior si alb galbuie la interior. Frunzele sunt petiolate, lanceolat alungite, iar tija florifera apare in anul al doilea. Florile albastre sunt grupate in capitule. Fructele mici, costate, au perisori la extremitatea superioara. Semintele obtinute din plantele sanatoase, alese special in acest scop, pastrate peste iarna, isi mentin puterea de germinatie 3-4 ani.
Se seamana in februarie sub sticla, se replica si se pun in locul ales, primavara in aprilie. Au nevoie de caldura, 15-20 grade Celsius si umiditate inainte si dupa rasarire.
Se dezvolta bine in sol afanat, permeabil si cu pH neutru spre acid. Nu se aplica ingrasaminte in anul de cultura.
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Smoothie cu lapte de cocos si portocala
Una dintre cele mai simple retete pentru o bautura cu multa vitamina C, antioxidanti, grasimi sanatoase, pe scurt o solutie ideala atunci cand vrem sa ne potolim setea intr-un mod sanatos, placut. Alegeti portocale mari, bine coapte, zemoase si parfumate, si adaugati putina vanilie pentru acele note racoritoare si aromate.
-
De ce este bine sa mananci nuci cat mai des?
Crude, folosite in diverse retete de prajituri si nu numai, coapte putin in cuptor, amestecate cu putina miere bio, nucile sunt delicioase, satioase, pline de vitamine, pe scurt una dintre cele mai bune optiuni cand vrem sa mancam ceva bun si mai ales sanatos.
-
Cinci fructe si legume pentru o memorie mai buna
Broccoli - antioxidanti, multa vitamina K, proprietati antiinflamatoare si antioxidante, pe scurt o leguma care va ajuta creierul sa se mentina mai multa vreme tanar, previne intr-o mare masura pierderile de memorie asociate inaintarii in varsta.
-
Prevenirea contaminarii prin alimentatie cu bacteria E. coli
Escherichia coli, numita de specialisti mai pe scurt E. coli, este o bacterie inofensiva la origine care se dezvolta in organismul animalelor si al oamenilor.
-
Beneficiile consumului de lapte organic
Consumul laptelui la micul dejun, simplu sau cu cereale, a devenit o obisnuinta in multe colturi ale lumii. Pe scurt, se spune ca este sanatos si ca asigura organismului o parte din necesarul zilnic de nutrienti.