Pastrarea mirodeniilor si plantelor aromatice
Mirodeniile si plantele aromatice isi pierd culoarea, gustul si/sau parfumul in timp. Pentru ca ele sa isi pastreze savoarea si culoarea, depozitati-le intr-un loc racoros, uscat, ferit de lumina puternica, umezeala, caldura sau oxigen. Pe cat posibil, evitati sa asezati mirodeniile sau plantele aromatice foarte aproape de sursele de caldura sau rece (soba, aragaz, cuptor, frigider, masina de spalat). De asemenea, trebuie sa aveti grija ca aerul sa nu fie foarte uscat. |
Plantele aromatice si mirodeniile se pastreaza in borcane etanse precum borcane de sticla, cutii de plastic sau metal, pentru a le proteja de umezeala si a le pastra substantele care le dau aroma.
Mirodeniile de culoare rosie precum chilli, ardeiul iute si paprika se pot pastra la frigider pentru ca aerul rece le va pastra culoarea si aroma. Oricum, temperatura ideala la care trebuie sa tinem plantele aromatice si mirodeniile trebuie sa fie
Fluctuatiile de temperatura creaza condens si chiar mucegai, asa ca mirodeniile pastrate la frigider trebuie asezate la loc imediat dupa ce au fost folosite.
Fiecare mirodenie sau planta aromatica are ciclul ei de viata, diferit de la o specie la alta; oricum, toate se invechesc in timp, indiferent de conditiile de pastrare. Atunci cand le cumparati, unde e cazul, aveti grija sa fie proaspete, nu ofilite si sa aiba parfum.
Mirodeniile taiate sau cele sub forma de pudra nu trebuie sa intre in contact cu aerul, pentru ca isi pierd mult mai repede aroma, decat cele intregi.
In general, ele se pot pastra:
Plante intregi
Seminte si scoarta - peste 2 ani
Radacini - peste 2 ani
Mirodenii macinate (prafuri)
Seminte si scoarta - 6 luni
Radacini - 1 an
Lavinia Rorich
Gradinamea.ro
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Plantele aromatice in bucatarie
Usor de cultivat in gradina, balcon sau, de ce nu, in gradina, costa putin si ocupa foarte putin loc, reusesc sa schimbe radical gustul unui preparat, au numeroase vitamine si substante nutritive, iar cei cu experienta in arta gastronomica recomanda sa folosim cele mai multe plante aromatice cat mai proaspete.
-
Cele mai bune tehnici pentru gradinaritul indoor
Daca vreti sa cultivati cateva legume si ierburi aromatice indoor, trebuie sa incepeti sa planificati si amplasarea unei gradini intr-un spatiu conex al casei dumneavoastra. Daca nu aveti idei prea multe si nu stiti ce sa cresteti, puteti incepe cu amenajarea unei gradini cu plante aromatice.
-
Pastrarea fructelor si legumelor proaspete
Daca ati avut anul acesta o recolta bogata, ati strans din belsug legume si fructe frumos colorate, gustoase si sanatoase, cu siguranta va ganditi sa pastrati o parte pentru iarna.
-
Modalitati eficiente de crestere a energiei
Energia este necesara pentru a supravietui. De aceea, cresterea energiei se poate face prin mai multe moduri, printre care se regaseste si utilizarea plantelor aromatice. Cercetatorii au demonstrat ca plantele aromatice au rolul de a ajuta circulatia si contribuie la o buna functionare a creierului.
-
Plantarea inainte de venirea primaverii
Inainte de a incepe activitatile de plantare, inainte de venirea primaverii, trebuie sa urmariti cateva aspecte si sa aplicati unele tratamente benefice atat solului cat si plantelor.