Passiflora (floarea pasiunii)

PasiFamilia: Passifloraceae
Aspect: Cataratoare
Perioada de inflorire: Vara
Expunere: Plin soare
Udare: Abundenta

Acest gen este alcatuit din 400 de specii de plante cataratoare. Florile sunt axilare cu un colorit care variaza intre alb, rosu si purpuriu, iar fructele sunt galben-portocaliu si comestibile .

Cultivare: dificila. Din cauza sensibilitatii la temperaturi reci, aceste plante se vor cultiva in sera, iar in martie se muta intr-un vas mai mare, intr-un pamant bogat in humus. Primavara si vara se recomanda expunere la soare, la temperaturi cuprinse intre 19 -27 °C, udari regulate si abundente si folosirea unui ingrasamant lichid in fiecare saptamana. Toamna si iarna temperatura trebuie mentinuta intre 10-15 °C.

Reproducere: Se poate realiza prin butasi, marcotaj artificial vara sau prin seminte primavara. Butasii se planteaza intr-un compost alcatuit din nisip grosier si turba in parti egale, pastrandu-se la umbra, umezeala si la o temperatura de 18-21 °C. Se uda moderat, adaugandu-se la fiecare 2 saptamani un ingrasamant lichid.

Pericole: Se impune o deosebita atentie in cazul drenajului apei si expunerii la lumina. Dintre paraziti, enumeram: paianjenul rosu si paduchii verzi, care se combat cu ajutorul unor produse speciale, iar cosenilele fainoase prin ulei alb iarna si alcool denaturant in alte perioade.

Specii si soiuri: Passiflora caerulea, Passiflora coccinea, Passiflora quadrangularis, Passiflora x allardi. 

Articole asemănătoare

  • Smoothie cu seminte de floarea-soarelui si banane

    Crude, semintele de floarea-soarelui sunt o sursa esentiala de energie, vitamina A si E, proteine, potasiu, fier, cupru si zinc, si adaugate unui smoothie simplu, avand la baza bananele, aduc organismului un plus de sanatate si vitalitate.

  • Floarea pelican

    Cu numele stiintific de Aristolochia grandiflora, cunoscuta insa mai curand sub numele neobisnuit de floarea pelican, aceasta planta originara din Caraibe si America Centrala este usor de recunoscut prin forma florilor sale imense, dar si din cauza mirosului neplacut, greu de suportat de cei care ajung prea aproape de aceasta floare bizara.

  • Macesul, floarea nationala a Romaniei

    Raspandit din campii pana in munti, macesul (Rosa canina) sau trandafirul salbatic este unul dintre cei mai cunoscuti arbusti medicinali de pe la noi. Practic, este atat de prezent si de specific tarii noastre incat este considerat floarea nationala a Romaniei.

  • Maracuia sau fructul pasiunii

    Maracuia (Passiflora edulis) sau fructul pasiunii este un fruct din America de Sud integrat relativ de curand in comertul sud-est european. Primii oameni de pe batranul continent care au luat la cunostinta de existenta sa si i-au dat nume -asociindu-l cu o floare cunoscuta de ei, floarea pasiunii - au fost misionarii spanioli.

  • Furmuseti albastre

    Florile albastre sunt intotdeauna la moda. Exista multe specii fascinante care cresc in ghivece, pe terasa sau balcon, prin urmare merita sa va lasati sedusi de spelndorile azurii.


Warning: fopen(cache/cf8a65c28744731bc22f468b7c77cc5f) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139