Palmieri- Trachycarpus fortunei - un palmier rezistent la frig

 

palmieri

 

 

 

Denumire stiintifica: Trachycarpus fortunei

Denumiri comun: Palmierul morisca

Familie: Arecaceae

Origine: China, India, Nepal

 

 

Aspect si prezentare: Trachycarpus fortunei, una din cele 8 specii cultivate de Trachycarpus, este o planta exotica deosebita. Este, mai precis, un palmier cu tulpina unica, capatand aspectul unei coloane de culoare bruna si formeaza in varf cateva frunze mari, rasfirate in evantai.

 

 

Conditii de ingrijire/cultivare

 

Este un palmier iubitor de lumina si care se impaca foarte bine cu un spatiu foarte insorit. Totusi in verile cu lungi si intense perioade de canicula se recomanda protejarea de arsita, prin pozitionarea acestuia in spatele unei perdele fine. Daca nu dispuneti de locatii luminoase, nu va ingrijorati, va rezista si in semi-umbra, doar ca se va dezvolta foarte incet, iar frunzisul nu va fi foarte spectaculos.

 

 

In privinta temperaturilor, majoritatea speciilor de Trachycarpus apreciaza un climat bland temperat. Nici Fortunei nu face exceptie, simtindu-se excelent intre 4 si 24 grade Celsius.

Daca va intrebati cum se comporta in cazul in care este plantat in gradina, raspunsul va fi: se comporta foarte bine, tinand cont ca este totusi un palmier. Acest lucru inseamna ca iarna va rezista pana la minus 10 grade. Are nevoie de protectie contra vantului puternic, care-i poate rupe din frunze. Daca este vorba de un exemplar tanar, abia plantat, exista riscul ca vantul si chiar curentii puternici sa-l dezradacineze. Daca este bine protejat, poate tolera si temperaturi ceva mai joase.

 

 

Foarte important este sa-i asigurati o udare adecvata, pe tot parcursul anului. Vara, o udare la fiecare 3 zile (astfel incat pamantul sa fie mentinut usor umed sau mai bine spus sa nu fie lasat sa se usuce foarte tare), va contribui la o dezvoltare frumoasa a frunzisului. In perioada rece, daca sunt mai putin de 10 grade, udarea se va reduce considerabil, la un interval de 10-12 zile. Iarna, un exemplar de interior, poate fi tinut fara apa chiar si 2 saptamani.

 

 

Desi se stie ca palmierii adora umiditatea atmosferica, putem spune ca Trachycarpus fortunei este una din exceptiile de la regula. Doar exemplarele cultivate in ghivece, ca plante de apartament, necesita in anotimpul cald, pulverizarea periodica a frunzisului. Cei cultivati direct in gradina, nu au nevoie de acest tratament special.

 

 

Substratul de cultura reprezinta inca un aspect de ingrijire, ce recomanda Trachycarpus fortunei ca un veritabil locuitor al gradinii dumneavoastra. Nu este deloc pretenios, pamantul obisnuit de gradina imbogatit cu un strat usor de mranita, va fi pe deplin agreat de acest minunat palmier.

Din martie pana la sfarsitul lunii septembrie, apreciaza insa o doza slaba de ingrasamant lichid, bogat in magneziu, aplicat la interval de 3-4 saptamani.

 

 

Inflorirea nu se produce la exemplarele cultivate in interior. Ca planta de gradina insa, va poate bucura la inceputul verii, cu inflorescente dioice, de culoare galben oranj.

 

 

Se inmulteste prin seminte, plantate primavara cand temperaturile incep sa creasca usor (22-24 grade Celsius). Pentru a germina mai usor, semintele se pun la inmuiat in apa calduta. Incoltesc in 6 - 8 saptamani.

 

 

Trucuri si sfaturi speciale: Iernati exemplarele de ghiveci, in spatii racoroase cu udare redusa. Transplantati in fiecare primavara in ghivece un pic mai mari. Pentru plantele foarte mari e suficient doar sa inlocuiti pamantul de la suprafata ghiveciului.

In serile calde de vara, desprafuiti frunzele periodic, cu un dus cu apa nu prea rece.

 

 

Alte specii si varietati: T.takyl, T.wagnerianus, T.nanus, T.martianus, T.geminisectus, T.princeps, T.latisectus, T.orephilus.

 

 

Septembrie 2008

GradinaMea.ro/V.S.

Foto:GradinaMea.ro/V.S. 

Articole asemănătoare

  • Parul columnar Condo

    O buna alegere atunci cand nu aveti prea mult spatiu disponibil in gradina, acest soi de par columnar este rezistent la frig si boli, longeviv, cu productie anuala buna si fructe mari, dulci, de culoare verde galbuie si parfum usor, dulce.

  • Santana, liliacul cu parfum greu de uitat

    Varietate de liliac ce pare sa aiba toate avantajele pentru un gradinar cu sau fara experienta, Santana este un soi rezistent la seceta si la ger, longeviv, suporta usor poluarea spatiilor citadine, se adapteaza atat la zone cu mult soare cat si la semi-umbra si nu necesita lucrari speciale si costisitoare de intretinere.

  • Trandafirii Dancing Queen

    Trandafir catarator cu flori mari, de un roz pal, delicat, Dancing Queen surprinde prin nuanta pastelata, dar este in acelasi timp un soi rezistent la boli si daunatori, mai rar intalnit in gradini dar poate fi o alegere interesanta. Are un parfum placut, delicat, dulceag, iar florile sale mari, numeroase pe fiecare tufa sunt si mai bine puse in evidenta de frunzisul lucios, de un verde inchis.

  • Trandafirii cataratori Lawinia

    Varietate de trandafir rezistent la frig si daunatori, dar si la boli, relativ usor de ingrijit si longeviv, Lawinia este o planta decorativa perfecta pentru orice gradina datorita florilor mari, numeroase, de culoare roz deschis, intr-un reusit contrast cu frunzisul de un verde intens.

  • Magnolia Nigra

    Magnolia Nigra este una dintre cele mai bune alegeri pentru un arbust decorativ care iese usor din comun prin frumusetea florilor, dar si daca va doriti un soi rezistent la variatiile de temperatura si care nu necesita o atentie deosebita.


Warning: fopen(cache/36ed24e07a0f8b2f9b7d1f3d0a6d0eac) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139