Padurea seculara Tuchola, Polonia

Flora actuala a Poloniei este in special rezultatul schimbarilor climatice si a difuziei speciilor in perioada postglaciara. Dupa retragerea intinderilor nesfarsite de gheata mai multe lacuri aveau sa se formeze generand conditii favorabile dezvoltarii biodiversitatii.

Cu aproximativ 500 ani in urma o parte dintre padurile vaste de atunci au inceput sa fie protejate fiind transformate in spatii de vanatoare pentru familia regala. Chiar daca exploatarile ulterioare le-au impiedicat sa se pastreze intacte, vaste teritorii continua sa fie acoperite pana astazi de cele mai batrane si compacte paduri ale Europei.

Despre padurea Bialowieza care se afla in apropierea granitei cu Belarus  specialistii spun cu admiratie ca dainuie de aproximativ 1000 ani. Un caz similar se intalneste in nordul Poloniei, in spatiul delimitat de raurile Brda si Wda. In mod surprinzator padurea Tuchola nu se afla departe de civilizatie in totalitate, ci pe anumite portiuni interactioneaza cu orase precum este cel omonim.

De fapt, in conditiile dimensiunilor sale de 1200 km patrati acest lucru ar fi aproape cu neputinta iar prezenta antopica se face simtita vizibil prin monoculturile de pin. Regiunea este alcatuita preponderent din dealuri joase insa datorita latitudinii ridicate la care se afla, padurea Tuchola are in componenta sa o mare varietate de conifere. O enclava de vegetatie primordiala este regiunea cu tisa Wierzchlas.  

Inima padurii seculare o constituie Parcul National Tuchola infiintat inca din anul 1996 sa acopere o arie de 46 km patrati. In semn de recunoastere a calitatilor sale rarisime si pentru o mai buna valorificare a acestora, padurea Tuchola a fost desemnata in anul 2010 rezervatie a biosferei, ocupand astfel un loc de cinste alaturi de cele mai importante arii protejate de pe continent.

Este de la sine inteles ca o asemenea comoara a naturii adaposteste si o fauna pe masura. Exista peste 144 specii de pasari dintre care cea mai importanta, devenita si simbol al parcului, este cocosul de mesteacan. 

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Tomatele Kmicic

    Un soi hibrid cu o forma ovala, alungita, pe care o intalnim mai rar in cazul rosiilor, gust dulceag putin astringent, rezistenta buni la boli si daunatori, aceste tomate Kmicic sunt o varietate originara din Polonia, foarte apreciata de cultivatori pentru calitatile sale

  • Trandafir teahibrid Frederic Chopin

    Un soi de o rara frumusete, cu flori mari in nuante delicate, aceasta varietate de trandafir teahibrid a aparut in Polonia, la inceputul anilor 80, fiind creatia lui Stanislaw Zyla care a reusit sa combine cu succes trandafirul "Crepe de Chine" cu "Peer Gynt".

  • Rezervatia codrul secular Glodeasa

    Inaintand spre Muntii Baiului pe Valea Doftanei, in amonte de satul Traisteni drumetul intalneste codrul secular Glodeasa si rezervatia cu acelasi nume.

  • Parcul National Magura, Polonia

    Parcul National Magura este o arie protejata de interes national in Polonia, pe teritoriul estic al voievodatului Polonia Mica si cel vestic al voievodatului Subcarpatia. Numele in sine exprima ideea ca relieful nu are o amplitudine foarte ridicata, aceasta fiind caracteristica de baza a Beskizilor Josi.

  • Borsul taie greata dupa sarbatori si este sanatos

    Borsul este un preparat popular in estul Europei descoperit in urma cu circa 500 de ani. Patria borsului este Rusia, chiar daca Ucraina ori Polonia la randul lor se


Warning: fopen(cache/be87729825f0708d7dadccc86c1dee1f) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139