Otravurile din plante
Exista diverse plante care, desi par inofensive pot face un rau imens. Daca ne gandim bine, fiecare a dat cadou cate un buchetel de ''plante otravitoare'' (branduse sau poate Dieffenbachia, o planta de ghiveci). Cateva dintre aceste plante sunt :
Brandusa de toamna
Foto: Lavinia Rorich - Brandusa de toamna
In special bulbul si semintele plantei contin un alcaloid numit colchicina care este folosit in tratamentul cancerului pielii, gutei, artritelor. Daca insa este folosit incorect sau ajunge din intamplare in organism poate ataca tesuturile si organele, poate paraliza sistemul nervos central si centrii respiratiei, provocand moartea prin asfixiere.
Spanzul
Apare pe la inceputul lunii martie si se mai numeste ''iarba nebunilor''. Spanzul este extrem de toxic din cauza unor alcaloizi puternici precum helleborina si helleboreina. Contactul cu radacinile proaspat scoase din pamant poate provoca ameteala, voma, crampe sau chiar lesin.
Omagul
Este din aceeasi familie ca si spanzul fiind folosit mai demult pentru a fi omorati lupii. Radacinile sale contin aconitina. Simptomele apar la cateva minute dupa contact sau dupa ingerare si se caracterizeaza prin dureri de cap, greata, voma, furnicaturi la degete, slabirea auzului si vederii, ameteli. Pentru un om, doza mortala este de 1 mg de acotinina (circa 2-3 grame de radacini uscate).
Are de asemenea si efecte benefice in febra, pneumonie, bronsita, sciatica, reumatism sau nevralgii.
Matraguna
Frunzele tinere de matraguna sunt bogate in alcaloizi iar acest continut creste in perioada infloririi. Fiind o planta otravitoare, trebuie sa va spalati bine mainile dupa contactul cu aceasta. De asemenea resturile acestei plante ar fi bine sa fie ingropate sau arse. Fructele acesteia nu trebuiesc confundate cu ciresele negre, deoarece produc otraviri mortale.
Dieffenbachia
Desi numele acestei plante poate ca nu va spune nimic, ea este foarte cumparata din florarii, fiind o planta destul de iubita. Otravitor la acesta planta este sucul sau. Planta are tendinta de o scapa de frunzele de la baza, pastrandu-si doar un manunchi de frunze in varf. Posesorii o taie pentru a o rearanja si este bine sa foloseasca manusi deoarece operatiile implica un contact direct cu sucul plantei.
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Ce sunt fitonutrientii
Ne place sa mancam fructe si legume, crude sau in retete complicate sau surprinzator de simple, dar cati dintre noi stim ca astfel, in afara de vitamine, minerale si substante nutritive organismul nostru primeste in fiecare zi aparent misteriosii compusi chimici din plante, cunoscuti de cercetatori sub numele de fitonutrienti?
-
Uleiul esential de busuioc
Desi sunt rareori intrebuintate in scopuri medicale, uleiurile esentiale extrase din plante au capacitati tamaduitoare.
-
Ceaiuri deosebite pentru acasa
Rece sau cald, ceaiul din plante aromate este o bautura sanatoasa, fara cofeina, ce poate fi servita in orice moment al zilei si la orice varsta.
-
Aromoterapia cu uleiuri esentiale
Un ulei esential este un concentrat, un lichid hidrofob (fara afinitate pentru apa) care contine compusi volatili extrasi din plante. Uleiurile esentiale mai poarta si denumirea de uleiuri volatile sau eterice.
-
Sa slabim cu ceaiuri din plante
Cu fiecare kilogram in plus pe care-l adaugam la greutatea noastra creste riscul dezvoltarii unor afectiuni grave de sanatate precum: boli cardiovasculare, hipertensiune arteriala, diabet zaharat, boli renale etc.