Orhidee Oncidium, delicatete si abundenta florala

Denumire stiintifica: Oncidium

Denumiri comune: Oncidium

Familie: Orhidaceae

Origine: Mexic, Argentina, Brazilia, Padurile din America Centrala si de Sud 

 

orhidee oncidium

 

 

Aspect si prezentare: Orhidee sympoidale, adica fara tulpina centrala aparenta, Oncidium au radacini sub forma de rizomi, din care iau nastere mici pseudobulbi. Acestia se imbraca cu frunze lungi (10-20 cm) si late ca niste cureluse, de culoare verde crud, formand tufe dense cu aspect de evantai. Se cunosc la ora actuala peste 600 de specii si subspecii, cu numerosi hibrizi, avand flori extrem de delicate, intr-o gama variata de forme si culori.

 

Conditii de ingrijire/cultivare

Fiind plante epifite (care in mediul natural cresc agatate cu radacinile direct pe scoarta copacilor), orhideele Oncidium sunt extrem de pretentioase in privinta substratului de cultivare. Cea mai frecventa greseala a iubitorilor acestor orhidee este plantarea lor intr-un pamant neadecvat, care, cel mai adesea, le sufoca si radacinile putrezesc. Pentru a evita aceste probleme, trebuie sa tineti cont de cerintele specifice de cultivare, in acest caz - folosirea unui substrat pe baza de scoarta de conifere, in amestec cu polistiren expandat si perlit. Se poate utiliza si pamantul special pentru orhidee din comert, dar nu in mod singular ci imbogatit cu scoarta, pentru asigurarea unei aerisiri adecvate a sistemului radicular.

 

Nici lumina si temperatura nu sunt factori de neglijat in ce priveste cultivarea orhideelor Oncidium.

Intrucat sunt mari iubitoare de lumina, spatiile umbrite sau semiumbrite, le afecteaza in mod negativ inflorirea. Totusi, pe timpul verilor caniculare, expunerea la soare trebuie facuta cu mare atentie, evitandu-se zonele cu arsita puternica. Cel mai potrivit loc ar fi o fereastra cu orientare estica sau vestica.

 

Se acomodeaza usor in spatii cu temperaturi variate, dar cel mai bine se dezvolta la 22-24 de grade Celsius. Vara tolereaza cateva grade in plus, cu conditia sa i se asigure o umiditate atmosferica constanta, prin pulverizarea periodica a tuturor partilor aeriene. Iarna se multumeste cu o medie de 18 grade Celsius, dar supusa la acest nivel al temperaturilor, pe o perioada indelungata, planta va stagna in crestere si nu va inflori.

 

In stransa legatura cu nivelul de iluminare, dar mai ales cu temperatura mediului inconjurator este hidratarea plantei. Intrucat Oncidium este inzestrata cu pseudobulbi, prin care poate retina apa, ea nu are nevoie de udari foarte dese. Vara se multumeste cu o udare la 3-5 zile, iar iarna ceva mai rar, aproximativ la o saptamana. Ca majorittea orhideelor si Oncidium se uda prin scufudarea ghiveciului, pentru cca 6-8 minute intr-un recipient cu apa, nicidecum prin udarea substratului pe partea superioara. Explicatia e simpla: substratul din scoarte si polistiren, foarte usor si afanat, nu retine aproape deloc apa. Prin urmare toata apa pe care incercam sa o turnam pe deasupra, se va scurge extrem de repede prin gaurile ghiveciului. 

Din acest motiv, ghiveciul se va tine scufundat pana aproape de buza, intr-un recipient cu apa curata, nu foarte rece.

Intrucat in mediul de origine, Oncidum isi extrage necesarul de apa din atmosfera pentru a dezvolta frunzis sanatos, are nevoie in permanenta de umiditate atmosferica ridicata. Acest lucru inseamna ca va trebui sa o ajutati, prin pulverizari dese ale frunzisului, mai ales vara si atunci cand temperaturile depasesc 20 grade Celsius.

 

Se recomanda ca pentru Oncidium sa se foloseasca ingrasaminte speciale pentru orhidee. Se vor aplica la intervale regulate (la fiecare 2 saptamani), indiferent de anotimp, cu respectarea dozajului mentionat pe ambalaj. O concentratie prea mare a fertilizantilor poate duce la inhibarea infloririi si/sau arderea radacinilor.

 

Inflorirea are loc doar daca a fost supusa unui regim termic special, si anume, daca timp de 2-3 saptamani diferenta dintre zi si noapte a fost de cca 6-8 grade Celius. Desigur, aceasta conditie

trebuie adaugata la o cultivare riguroasa, cu respectarea necesarului de caldura, umiditate, lumina si nu in ultimul rand, nutrienii necesari.

In functie de specie, pot avea tulpini cu cateva flori de dimensiuni mari sau tije cu flori mici, dar extrem de numeroase. Unele exemplare pot ajunge la infloriri de cca 60-80 de flori dispuse pe 4-5 tije.

 

Inmultirea este dificila si se realizeaza prin separarea pseudobulbilor, la inceputul primaverii, imediat ce noile radacini au inceput sa apara. Procedeul nu este recomandat incepatorilor, radacinile orhideelor fiind foarte sensibile la separari si transplantari.

 

Trucuri si sfaturi speciale: Pulverizati foarte des planta in perioada calda.

Atat la pulverizare cat si la udarea propriu-zisa, folositi doar apa dulce, necalcaroasa, cu un pH de 6 - 6, 5.

Asigurati-i spatii insorite si foarte bine aerisite. O ventilatie insuficienta mareste riscul atacului unor insecte parazitare (acarieni, cosenile).

Udati bine plantele, dar evitati excesul de apa care in combinatie cu un mediu inchis, fara o ventilatie corespunzatoare, va duce inevitabil la putrezirea plantei.

 

Specii si varietati: O.tigrinum (cu flori mici in nuante de glben stropite cu brun-oranj), O.ornithorrhynchum (cu flori roz), O.bicallosum (crem-verzui cu label pronuntat galben), O.carthagenense (flori delicate puternic dantelate), O.reflexum, O.variosum

Exista numerosi hibrizi intre Oncidium si alte specii de orhidee (Odontoglossum, Miltonia, Miltoniopsis, Tolumni etc).

 

GradinaMea.ro/V.S.

 

 

Articole asemănătoare

  • Trandafirii Mount Shasta, parfum, delicatete si frumusete

    Soi de trandafiri teahibrizi cu boboci mari, de un alb intens, pur, parfum dulce si puternic, Mount Shasta este o alegere excelenta pentru gradini si parcuri, dar si pentru aranjamente florale si buchete destinate ocaziilor speciale.

  • Trandafirul Cardinal

    Varietate de trandafir teahibrid cu parfum dulceag, placut, flori mari de un rosu delicat, cu note de portocaliu, impresionant prin delicatete si frumusetea coloritului, acest Cardinal este o buna alegere pentru gradini si parcuri.

  • Spathiphyllum, planta tropicala de interior

    Planta extrem de populara printre iubitorii de specii cu flori, Spathiphyllum, imprumuta intotdeauna din eleganta florilor si frunzisului sau oricarui spatiu in care este asezata.

  • Roadele pamantului - simboluri in Feng Shui

    In Feng Shui dovleacul simbolizeaza inainte de orice prosperitatea si abundenta in domeniul spiritual si material.

  • Orhidee Pahiopedilum - delicata si plina de farmec

    Considerata usor de cultivat, este adesea recomandata incepatorilor. Un aspect foarte important in cultivarea acestei minunate orhidee este udarea, care trebuie facuta cu deosebita grija.


Warning: fopen(cache/408f49c6f6aa123b612465d62648eea1) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139