Opuntia humifusa

Opuntia humifusa 4

Familie: Cactaceae
Denumiri sinonime: Opuntia compressa, Cactus humifusus, Opuntia humifusa, Cactus  compressus, Opuntia rafinesquei, Opuntia vulgaris
Denumire populara: limba - soacrei, opuntia
Expunere: plin soare
Mediu: uscat
Sol: nisipos, lutos

Opuntia humifusa 1

Opuntia humifusa 2

Descriere
Aspect: este o planta erbacee perena, cu articulatii plate, formand un cactus spinos, drept sau cu dezvoltare pe orizontala. De cele mai multe ori, in mediul sau natural, se gaseste in colonii raspandite pe o suprafata de pana la 1 metru (sau chiar mai mult daca paletele se desprind si prind radacini in apropiere).
Tulpina: este formata din palete ovale, alungite, sau eliptice de culoare verde (cu nuante purpurii pe timpul iernii); sunt plate, de 5-15 cm lungime si 1 cm latime. Paletele tinere sunt drepte la inceput, dar toamna devin scorojite si incep sa se indoaie pe masura ce cactusul se pregateste de iernat si isi retrage apa. Rareori ating inaltimi mai mari de 30 de cm.
Spinii: Opuntia humifusa (O. compressa) nu are spini deloc sau numai cativa, imprastiati ici-colo pe paletele verzi. De obicei au forma acelor si sunt singuri sau grupati; au culoare maronie sau gri - neagra si 2 - 2,5 cm lungime.
Radacina: este de obicei fibroasa si se intinde adanc in pamant.
Florile: sunt diurne, frumoase, cu culoare stralucitoare, galbena; au 5-7 cm diametru, 8-12 petale si un grup de stamine galbene, stufoase care, datorita filamentelor sensibile, reactioneaza cand intra in contact cu insectele. Florile sunt hermafrodite, autosterile si infloresc in iunie - iulie.
Fructul: este de culoare rosu-purpuriu, carnos, lung de 1,5 - 4 cm si lat de 2 - 3 cm.
Semintele: au forma de disc; sunt intre 6 - 33 la fiecare fruct.

Ingrijire si cultivare
Opuntia humifusa (O. compressa) este un tip de cactus care nu necesita ingrijiri speciale si tolereaza perioadele in care este lipsita de apa sau alte conditii. Este usor de cultivat ca planta de interior, in soluri uscate, nisipoase sau cu pietris, bine drenabile. Poate fi cultivat si in amestecuri lutoase, atata timp cat acestea sunt bine drenabile si pamantul nu ramane ud.

Opuntia humifusa (O. compressa) se adapteaza foarte bine in solurile acide, neutre sau bazice (alcaline), dar prefera un pH intre 6 - 7,5.

Udarea
Opuntia humifusa (O. compressa) trebuie sa primeasca mai putina apa in timpul iernii, altfel trebuie udata normal in perioada de dezvoltare; rezista daca nu este udata u timp, dar nu face fata cu bine perioadelor lungi si aprige de seceta. Cel mai bine este sa pozitionati cactusul la baza unui perete orientat spre sud sau undeva unde sa fie protejat de ploaie sau de vant puternic. Este rezistent la umezeala mare.

Expunerea la soare
Opuntia humifusa (O. compressa) trebuie tinuta numai in plin soare. Daca este asezata in zone cu umbra partiala nu vor produce multe flori.

Este foarte tolerant la frig, dar nu la inghet.

Inmultire
Opuntia humifusa (O. compressa) se inmulteste prin:
1. Butasi facuti din palete: paletele din anii trecuti pot fi taiate sau rupte de la articulatii, oricand in perioada de dezvoltare a plantei, lasate timp de o saptamana intr-un loc nu prea umed pentru ca baza sa fie bine uscata si apoi plantate intr-un amestec de pamant de ghiveci (baza sau articulatia trebuie sa fie in pamant).
2. Seminte: se seamana primavara devreme intr-un pamant bine drenabil, in sera. Cand cacatusii sunt destul de mari pentru a putea fi prinsi in mana, plantutele se muta in ghivece individuale si se cresc in sera pentru cel putin inca doi ani. Dupa aceasta perioada se scot afara primavara tarziu, dupa ce a trecut pericolul de inghet. Iarna trebuie protejate de umezeala, pentru ca prefera conditii mai uscate.

Boli si daunatori
Nu exista insecte sau boli care sa puna probleme serioase acestui tip de cactus.

Info
- desi este o planta mereu verde, cactusul opuntia se poate ofili sau scoroji in aparenta iarna; totusi, paletele redevin verzi primavara.
- paletele de Opuntia humifusa sunt acoperite cu numerosi spini care desi nu sunt foarte ascutiti sunt destul de deranjanti odata ce intra in contact cu pielea (sunt greu de depistat si la fel de greu de inlaturat); prin urmare, aveti grija cand mutati sau transplantati opuntia.
- ca o curiozitate, indienii Dakota si Pawnee aplica pe rani, muscaturi de sarpe sau in locurile bolnave de reumatism un fel de cataplasme preparate din paletele decojite. Sucul fructelor este folosit ca tratament pentru negi, iar un ceai din opuntia este folosit ca tratament pentru bolile de plamani.
- Opuntia poate fi folosita in gradinile cu pietre, in straturi, ca planta de interior, etc.

Lavinia Rorich
copyright @ Gradinamea.ro

Articole asemănătoare

  • Lichiorul de cactus – bautura nationala in Malta

    Bajtra. O bautura de culoare trandafirie – asemanatoare vinurilor roze – putin dulceaga, cu o aroma intensa, destul de greu de descris, insa imposibil de uitat

  • Plante de interior care tolereaza aerul uscat

    O categorie de plante care nu doar tolereaza uscaciunea aerului, ci o prefera in detrimentul umiditatii, o reprezinta cactusii si suculentele.

  • Cactusii

    Cactusul este o planta diferita de altele prin modul in care se dezvolta, traieste si supravietuieste. Plantele sunt raspandite in multe zone ale lumii, deserturile din Mexic si Statele Unite fiind o casa pentru numeroase specii de cactusi...

  • Sulcorebutia rauschii

    Sulcorebutia rauschii iubeste pamantul foarte permeabil, grunjos, mineral, precum si sa fie tinut intr-un mediu foarte uscat pe perioada de iarna, pentru ca este foarte sensibil la excesul de umezeala.

  • Opuntia-Cactus

    Nume stiintific: Opuntia Microdasys


Warning: fopen(cache/af2fa3ddcddfdbaff4e2d531ce86455b) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139