Lichiorul de cactus – bautura nationala in Malta
Bajtra. O bautura de culoare trandafirie – asemanatoare vinurilor roze – putin dulceaga, cu o aroma intensa, destul de greu de descris, insa imposibil de uitat. Prezentat turistilor ca o bautura nationala a Maltei, acest lichior este mai curand un digestiv (nu are mai mult de 25 de grade) si este o veche reteta care se producea initial artizanal, devenind in timp o adevarat industrie. Pentru ca Bajtra este un lichior de... cactus. Mai exact este o bautura produsa din fructele unui anumit tip de cactus, Opuntia ficus-indica, asemanatoare ca forma cu niste pere acoperite de tepi. Folosite inainte in medicina populara – se credea ca pot vindeca boli de stomac si pot reduce inflamatiile – fructele sunt culese din august pana in septembrie, fiind fermentate dupa vechi si precise retete. Rezultatul este o bautura alcoolica avand un parfum unic, o adevarata marca identitara pentru Malta si un produs de export de succes.
Daca nu va place ideea unei bauturi avand la baza fructele de cactus in Malta veti gasi numeroase alte lichioruri cu gusturile cele mai diverse, de la cele de migdale sau smochine (perfecte prin exotismul rafinat al aromei cu frumusetea locurilor) la cele cu gust de miere sau anason. Insa acest inedit lichior nu este si singura bautura specifica Maltei, desi ramane una dintre cele mai populare. In afara vinurilor malteze (despre care cunoscatorii spun ca sunt remarcabile) veti gasi aici alte doua bauturi locale ce s-ar putea dovedi tot atatea placute surprize: o bere si un suc acidulat.
Si daca pentru localnici berea Cisk a devenit deja o marca emblematica si un adevarat simbol national, pentru turisti este adesea o memorabila descoperire, cu gustul ei in care predomina notele amarui, puternice, si culorii aurii, cu tente inchise. O reteta ce (dupa cum orice fan al marcii se va grabi sa te asigure) nu mai are mult pana la centenar, datand oficial din 1928, berea Cisk a fost creatia unui anume Giuseppe Scicluna, intr-o vreme in care Malta mai era inca in Imperiul Britanic. La decenii bune de la prima bere malteza Cisk ramane in topul preferintelor si este obligatoriu sa o incercati cand ajungeti in Malta.
Pentru cei care nu beau alcool sau pur si simplu nu vor bere o alta optiune, foarte populara in Malta, este sucul care pare sa se identifice cu acest loc. Si este o combinatie de gusturi si note surprinzatoare, ce imbina portocala cu vanilia, un pic de ginseng si chiar anason, lemn dulce, rubarba, terminand cu un fundal dominat de o aroma putin picanta. Kinnie ar fi o "replica locala" pentru sucurile straine, inclusiv o companie gigant precum Coca Cola, insa nu putini sunt cei care prefera sa o adapteze in diverse retete de cocktail. Iar gustul acidulat si racoritor se pare ca se potriveste de minune in astfel de combinatii.
Foto: maltaproducts.com
Articole asemănătoare
-
Cocktail de iarna cu tequila si cafea
Gustul intens de cafea servita fierbinte ascunde in fundal notele de tequila, totul pentru o bautura ideala in serile reci de iarna.
-
Feni, lichiorul de caju
Un lichior din caju, distilat de trei ori, tare si cu note exotice, dulci
-
Cinci alimente ce reduc nivelul de anxietate
Migdalele: crude, sunt o excelenta sursa de magneziu, pentru ca intr-o portie de doar 30 de grame veti gasi aproximativ 75 de mg de magneziu, esential pentru o stare de bine si relaxare. Este de fapt un truc simplu, si anume sa gasesti acele fructe si legume care mentin sau cresc nivelul de serotonina, asa ca in perioadele stresante ne vom simti mai calmi, vom putea sa luam mai repede si mai usor deciziile corecte, vom suporta mai bine momente de criza care ne scot din ritm.
-
Cocktail Zombie (cu gust de caise)
O varianta a unei retete celebre, interesant prin nota fructata adusa de lichiorul de caise.
-
Lichior cu aroma de cafea preparat in casa
Va este pofta de o bautura aromata special? Atunci lichiorul de cafea ar putea fi ceea ce cautati, insa nu va grabiti sa-l cumparati din primul magazine, intrucat