Feni, lichiorul de caju
Triplu distilat, tare (chiar foarte tare), o reteta traditionala care a inceput sa fie rafinata prin secolul al XVI-lea cand in Goa au inceput sa apara primele plantatii de caju, acest feni este o raritate in afara statului unde a devenit o prezenta obisnuita. Fie ca este vorba de o intalnire cu prietenii, de un moment de relaxare sau o petrecere, acest lichior din caju este des intalnit, iar cei care l-au gustat spun ca este o bautura tare, cu note usoare de fructe tropicale sau chiar de nuci, fiind foarte buna atat simpla cat si in combinatii cu suc de citrice, cu sau fara indulcitori, dupa gust.
Interesant este ca si astazi puristii prefera ca pentru feni toata cantitatea de caju necesara sa fie prelucrata conform traditiei. Nucile caju crude sunt stranse, strivite, puse la presat sub greutati mari de piatra, iar lichidul rezultatul este pus la fermentat in vase mari din lut (unii le prefera pe cele de cupru) in spatii inchise, intunecoase, preferabil in pivnite. Este apoi distilat de trei ori (conditia obligatorie fara de care nu se poate vorbi de un feni veritabil) si la final licoarea tare si aromata ar trebui sa aiba cam 45 la suta alcool, eventual mai mult. O buna parte din productia de feni din Goa este artizanala, cu mici diferente de la regiune la regiune sau de la o localitate la alta, si daca pentru export este nevoie de marcile comercial, produse in fabrici, pentru consumul local nu este nevoie de un nume cu rezonanta sau macar de o prezentare deosebita. Fiind un produs specific si foarte indragit (din pacate greu de gasit in afara Indiei) cunoscatorii le recomanda curiosilor sa faca un drum pana in Goa daca vor sa descopere gustul adevarat de lichior de caju, desi fiind adesea o bautura artizanala exista diferente de calitate de la un an la altul, uneori destul de mari.
Foto: theliquorbarn.com
Articole asemănătoare
-
Salata cu fructe de toamna
Un desert incarcat de vitamine si gusturile intense ale fructelor de toamna, cu mere coapte, pere dulci, struguri, miez de nuca, alaturi de frisca si putina miere, fara a uita strugurii care au prins in boabele lor soarele si caldura verii.
-
De ce este bine sa mancam nuci caju
Sunt recomandate si pentru a mentine sanatatea ochilor, mai ales daca petreceti mult timp in fata calculatorului, si scad riscul instalarii cataractei.
-
Cocktail de iarna cu vodca si lichior de cafea
Dens, cremos si consistent, cu gust puternic si aromat, este un cocktail usor de pregatit si acasa, bun mai ales in zilele friguroase.
-
Cocktail cu lichior de cafea si cafea neagra
O bautura cu gust intens de cafea si note de lichior, buna pentru zilele mai reci ale anului.
-
Cocktail cu inghetata, bere si lichior de ciocolata
Un amestec de bere neagra, lichior de ciocolata, cafea si inghetata pentru un gust dominat de notele dulci.