Obtinerea rasadurilor de legume

 

Legumele ce se cultiva mai frecvent prin rasaduri sunt : rosiile, vinetele si ardeii, care au cerinte mai mari in ce priveste caldura si necesita o perioada mai mare de vegetatie pana cand se recolteaza.

Prin rasaduri se cultiva si plante mai putin pretentioase, ca de exemplu : varza, conopida, gulia, pentru a se obtine productii timpurii. De asemenea se mai cultiva si prazul, ceapa de apa, telina, castravetii, si dovleceii, tot in acelasi scop.

Realizarea rasadnitelor presupune sa dispuneti de urmatoarele materiale: gunoi de grajd proaspat si nefermentat, pamant de rasadnita (de "telina"), tocuri de lemn, geamuri, rogojini.
Gunoiul de grajd se foloseste pentru incalzire (constituind o rasadnita calda).

Cel mai bun este gunoiul proaspat de cal, acesta intrand repede in fermentatie si ofera cantitatea cea mai mare de caldura. Se poate folosi si gunoi proaspat de vite, fiind indicat sa se amestece cu gunoi de cal.

Avantajele folosirii gunoiului de grajd sunt numeroase, printre care : costul scazut, nu necesita instalatii speciale, iar dupa ce a fost folosit poate fi intrebuintat la producerea de mranita sau ca ingrasamant suplimentar.

Pamantul de rasadnita, sau de telina, cum mai este denumit, trebuie sa fie pregatit inca din timpul verii, in felul urmator : dintr-un loc inierbat, pajisti, izlazuri, etc., se vor face brazde groase de 10-12 cm si lungi de 20-30 cm. Acestea se vor aseza in gramezi, unele peste altele, cu iarba la iarba, intr-un loc umbrit, udandu-se din timp in timp pentru a putea putrezii mai usor. Dupa putrezire rezulta pamantul de telina care se amesteca in anumite proportii (vezi mai jos) cu mranita si nisip.

In lipsa unui loc inierbat se pot taia brazde dintr-un camp de lucerna sau trifoi. Nisipul se foloseste pentru a face ca pamantul de rasadnita sa fie mai permeabil si mai usor.

Articole asemănătoare

  • O gradina de legume de invidiat

    Ati plantat in gradina de legume mai multe rasaduri de rosii, dar desi ati ales un soi bun nu sunteti tocmai multumiti de rezultate? In afara ingrasamintelor chimice puteti incerca solutii devenite clasice (sa adaugati coji de ou sau zat de cafea in pamant) sau sa alegeti o varianta ieftina, simpla, care va da tomatelor un gust mai dulce, mai intens.

  • Sufleu de legume

    Un sufleu de legume potrivit pentru zilele reci.

  • Gradina de legume in luna noiembrie

    Fiind dincolo de toate o sursa primara de alimente, gradina de legume necesita atentie in permanenta. Asa se face ca in calendarul activitatilor lunare, noiembrie ocupa un loc deosebit de important.

  • Retete cu peste. Peste in stil mediteranean, cu sos de legume

    Retetele cu peste sunt intotdeauna gustoase si sanatoase. De aceea, va propunem sa pregatiti reteta de peste in stil mediteranean, cu sos de legume.

  • Delicii de Paste. Pulpa de miel la cuptor cu mix de legume

    Printre atatea delicii speciale pentru sarbatorile pascale, se numara si reteta gustoasa de pulpa de miel la cuptor cu mix de legume.


Warning: fopen(cache/e5ae5b779d66a7bd8b588e28b399a6cc) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139