Merele negre de Arkansas

Suntem obisnuiti cu merele verzi, galbene, cele rosii, in nuante delicate sau dimpotriva intense, puternice, cu aromele si gusturile lor, dar acest soi american cu o istorie ce a trecut deja de un secol este o raritate si categoric o interesanta curiozitate pentru cultivatori. Fructe relativ mari, rotunde, cu pulpa tare, "merele negre" au de fapt un colorit de un visiniu inchis, amintind mai curand de anumite varietati de prune bine coapte, dar gustul este cel de mar, dulce si putin acrisor, cu unele note de vanilie atunci cand fructul este bine copt. 
 
Dar nu se recomanda sa fie mancate imediat dupa ce au fost culese din livada, cunoscatorii recomandand ca marul negru sa ramana la rece, in frigider, pentru cateva saptamani si chiar luni, perioada in care culoarea va deveni tot mai intunecata, spre un inedit indigo, iar aroma se va intensifica, indulci, maturiza. Perfecte ca o interesanta gustare sau pentru retetele clasice - tarte, placinte, de ce nu un gem interesant - dar mai putin pentru suc, acest soi ar fi inceput sa fie cultivat intensiv dupa 1870, initial in Bentonville, devenind repede un simbol si una dintre cele mai dorite marfuri ale regiunii, ajungand ca in doar cateva decenii sa insemne aproape un sfert din productia de mere a statului. Astazi mai rar intalnit decat ar fi de asteptat, ramane o specialitate si o curiozitate locala, foarte apreciata de cei care au incercat-o, mai ales in combinatii indraznete, de exemplu alaturi de diverse branzeturi, pentru o gustare plina de gusturi si arome, sau intr-un sos acrisor pentru friptura. Daca majoritatea merelor negre ce ajung pe rafturile magazinelor sunt mai curand de un frumos visiniu nu arareori se gasesc si cele violet inchis, cu atat mai interesante, mai ales ca la prima vedere prea putini din cei care le stiu povestea ar crede ca este vorba de un mar. Fie si unul diferit. 

Foto: groworganic.com


Articole asemănătoare

  • Cinci fructe pentru un plus de energie

    Usoare, bune la gust, inlocuind cu succes gustarile cu mult zahar si carbohidrati, pentru a nu mai mentiona caloriile, fructele sunt alegerea la indemana, si datorita varietatii de gusturi si arome cu siguranta fiecare va gasi acel fruct care sa ii fie pe plac. Iar unele dintre fructe se dovedesc surse de energie surprinzatoare.

  • Intretinerea gradinii in prima luna din an

    Ca orice luna din an, chiar de intruchipeaza iarna prin excelenta, Ianuarie vine cu lucruri mai mult sau mai putin importante de realizat in gradina.

  • Ce deosebeste maslinele negre de cele verzi?

    Maslinele sunt unele dintre cele mai vechi alimente cunoscute de oameni fiind consumate in zona Mediteranei inca de acum 8000 ani.

  • Jujube, o planta rara, gustoasa si sanatoasa

    Jujube este un arbore chinez rar, denumit si Ziziphus zizyphus. Acest arbore este cultivat in India, Rusia, Orientul Mijlociu, estul Europei si in special in China.

  • Retete salate

    Salata de morcovi si struguri, o gustare dulce ce poate fi servita intre mese. Dulce, dar cu un adoas de scortisoara care regleaza glicemia.


Warning: fopen(cache/4d9631bf64afed3ffbf5558bc8d08093) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139