Merele Cortland
Soi de origine americana (de altfel unul dintre cele mai populare in SUA), cu fructe de dimensiuni medii, rotunde, putin turtite, cu pulpa tare si ferma si coaja de culoare rosie intensa, cu parti mai inchise sau pete verzi, Cortland este un mar foarte bun ca gustare sau pentru diverse retete de tarte, placinte si in salate de fructe. La fel de bine pot fi coapte toamna sau iarna, cu putin miez de nuca si miere, rezultatul final fiind un deliciu culinar. Pot fi folosite si pentru suc, dar si pentru cidru, fiind un soi cu productie anuala buna spre foarte buna. Pulpa ferma are un gust dulce-acrisor deosebit de placut, cu note fructate puternice, iar un mar Cortland bine copt este plin de vitamina C si A, dar si de fibre, totul cu putine calorii.
Este un pom fructifer rezistent si longeviv, dar si decorativ, ce poate fi cultivat pe suprafete mai mari, in livezi, sau puteti planta 1-2 exemplare in gradina. Prefera locurile insorite (se adapteaza si in cele semi-umbrite), pe cat posibil ferite de curentii reci de aer, iar cel mai bun sol este unul fertil si cu drenare buna. Lasati cel putin trei metri distanta intre exemplare sau intre mar si alte plante, ideal mai mult, pentru a permite coroanei cu ramuri rezistente si elastice sa se dezvolte in voie.
Se recolteaza toamna, in septembrie-octombrie, cand merele sunt bine coapte, tari, de un rosu aprins cu pete galbene si verzi, coaja lucioasa si un parfum usor, fructat. Suporta bine transportul si depozitarea. Pentru a fi protejat in perioada rece a anului se poate pune la radacina pomului un strat mediu de mulci daca se anunta temperaturi prea scazute.
Foto: wikipedia.org
Articole asemănătoare
-
Fructe bogate in vitamina C
Merele sunt unele dintre fructele preferate de cei mici si cei mari deopotriva, gasiti numeroase soiuri in piete si magazine, fiecare cu gustul si aroma sa, si puteti pregati si suc proaspat, gem sau compot, sau le puteti folosi in diverse retete de desert. Savuroase, cu putine calorii, au multa vitamina C si o savoare aparte.
-
Salata de fructe cu mere, nuci si struguri
Usor de pregatit, excelenta pentru desert sau o gustare dulce, este o reteta de salata in care se intalnesc strugurii bine copti, parfumati, merele dulci cu aroma serilor de toamna si nucile crude sau putin prajite, dupa gust. Iar la final miere, scortisoara, nucsoara, putin iaurt cremos.
-
Merele Dabinett
Cu pulpa tare si coaja de un verde-galbui cu pete de un rosu aprins, merele Dabinett sunt originare din Somerset (Marea Britanie) unde sunt cultivate de mai bine de un secol si folosite pentru un cidru realizat dupa metode traditionale, foarte apreciat de cunoscatori.
-
Fructe pentru un sistem imunitar puternic
Merele: rosii, galbene sau verzi, indiferent de soi sau de marime, merele sunt unele dintre cele mai populare fructe, si pe buna dreptate. Au multa vitamina C, gust placut, intaresc sistemul imunitar, au fibre si putine calorii, aduc relativ usor senzatia de satietate.
-
Cum sa pastram fructele si legumele proaspete mai mult timp
Merele se tin departe de caldura si umiditate sau lumina puternica (mai ales daca sunt bine coapte), ideal intr-un loc intunecat si racoros, sau pot fi puse in frigider unde rezista pana la trei, chiar patru saptamani. Dar la fel ca majoritatea fructelor si legumelor odata ce sunt tinute la rece isi vor modifica atat gustul cat si textura.