Menta
Denumire populara: menta
Denumire stiintifica: Mentha piperita, Mentha spicata
Origine: Europa
Descriere:
Sub denumirea de ''menta'' sunt stranse mai multe varietati de astfel de plante, printre care, cele mai cunoscute sunt Mentha piperita si Mentha spicata. Menta este o planta perena, rezistenta si care se raspandeste repede, imediat ce ati plantat-o intr-un colt de gradina si i-ati pus la dispozitie destul spatiu.
Mentha piperita este inalta, are radacini adanci, patratoase si frunze cu o tenta purpurie. Florile mici, de culoare violet deschisa, apar la capatul ramurilor si infloresc pe aproape toata perioada de crestere. Planta creste pana la aproape 90 cm inaltime.
Mentha spicata creste pana la 60 cm inaltime, iar frunzele sunt usor intoarse si au nervuri foarte pronuntate. Florile acesteia sunt deosebite, de culoare alba-purpurie si cresc pe ramuri lungi de 5-20 cm; incep sa infloreasca de primavara devreme pana toamna, tarziu. Alte varietati de menta au flori purpurii, si frunze dse culoare verde inchis, cu tente aurii. Menta portocalie, cum i se mai spune, si-a primit denumirea de la parfumul subtil de portocale pe care il raspandeste in jur.
Ingrijire si cultivare
Menta este o planta foarte rezistenta si poate fi cultivata aproape in orice zona din Romania. Se inmulteste prin divizarea radacinilor si se planteaza oricand in perioada de crestere.
O alta varianta este sa incercati sa le inmultiti prin seminte, dar va fi o incercare dificila, pentru ca sansese de reusita sunt destul de mici. Cel mai usor este sa o faceti prin divizarea radacinilor. La rata de dezvoltare a mentei, veti vedea ca dintr-o singura planta veti avea, in scurt timp, o tufa imensa... Daca vreti sa tineti in frau avantul plantei, asezati-o intr-un ghiveci, pentru a forta radacinile sa nu se dezvolta prea mult. Menta creste bine in orice tip de sol; prefera soarele, dar tolereaza si umbra partiala. Daca doriti puteti hrani planta cu un fertilizator echilibrat, pe care sa il aplicati pe pamant, inainte de a planta menta. Nu tratati cu fertilizator inainte de a o planta.
Desi menta poate fi plantata oricand in perioada de dezvoltare, radacinile proaspat divizate se vor prinde mai bine daca sunt plantate intr-o zi racoroasa si umeda, primavara sau toamna. Asezati menta pe randuri formate la 45-60 cm si lasati 5-10 cm intre plantute.
Nu fertilizati menta la mijlocul sezonului de dezvoltare, pentru ca nu este necesar. Cum poate fi plantata in orice tip de pamant, menta are nevoie de multa apa, mai ales daca solul este lutos. Oricum, udati menta din abundenta imediat dupa ce a-ti plantat-o, papa cand se prind radacinile (aveti grija insa sa nu o innecati).
Bolii si daunatori
Menta nu are probleme cu daunatorii, de obicei. Referitor la boli, frunzele plantei se pot ofili si rugini pe margini. Acest lucru se poate preveni daca inlaturati toate tulpinile si ramurile uscate, precum si frunzele, inainte de venirea iernii.
Recoltare
Cu cat culegeti mai multe frunze si ramuri, cu atat menta va creste mai puternic, mai ales ca poate fi recoltata pe toata perioada de dezvtare a plantei. Recoltati in cantitati mai mari atunci cand planta incepe sa infloreasca, si cand frunzele de la baza plantei incep sa se ingalbeneasca. Taiati menta cu totul, la 5-10 cm deasupra nivelului solului.
Pastrare
Frunzele de menta se rup de pe ramuri si se lasa sa se usuce intr-o camera calda, la umbra. Dupa ce s-au uscat, frunzele se pot pastra intr-un borcan inchis.
Idei de servire
Cateva frunze de menta sunt o garnitura perfecta pentru bauturile care se servesc vara. La fel, fasolea sau cartofii fierti vor arata mult mai ademenitoare daca are presarate cateva frunze verzi de menta.
Specii:
Exista multe varietati de menta, dintre care, cele mai cunoscute sunt Mentha piperita si Mentha spicata. Celelalte varietati au arome diferite. Cel mai bine este sa cultivati soiuri care cresc de obicei in zona in care va aflati.
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Mojito cu ananas, menta si rom
O varianta a unei retete clasice, cu gustul dulce si savuros al sucului de ananas, notele proaspete de menta si aroma inconfundabila a unui rom de calitate. Poate fi pregatit foarte usor si acasa, pentru o seara placuta sau pentru a insoti o gustare.
-
Cafea cu menta si ciocolata
Ciocolata cu menta este un desert in acelasi timp racoritor si dulce, iar o ceasca de cafea bine pregatita, fierbinte, cu sau fara zahar, ne ajuta sa incepem dimineata in forta. Dar daca am incerca o cafea in care menta si ciocolata intalnesc aromele boabelor bine prajite si fin macinate?
-
Cocktail cu gin, ceai de menta si ceai verde
Ceaiul de menta rece este racoritor, sanatos, bun pentru cei mari si cei mici, in timp ce o cana de ceai verde ofera corpului vitamine, antioxidanti si previne un numar impresionant de afectiuni. Insa impreuna, cu un gin aromat, stau la baza unui cocktail surprinzator, cu aroma complexa.
-
Sos de menta pentru friptura de miel
Un sos racoritor, proaspat, cu aroma intensa de menta, recomandat pentru o friptura de miel pe care o transforma intr-un deliciu culinar. Folositi frunze de menta cat mai proaspete, savuroase, abia culese.
-
Limonada cu menta
Bautura ideala pentru zilele calduroase de vara, cu multe vitamine, gust intens de citrice si note racoritoare de menta. Toate sucurile de fructe trebuie sa fie proaspat stoarse si trecute prin sita pentru a indeparta resturile de pulpa.