Mazarea - cerintele plantei si tehnica culturii
Mazarea se cultiva in toate regiunile tarii mai ales pentru boabele sale verzi care se consuma in lunile mai-iunie, cand lipsa de legume este acuta. Mazarea, ca si fasolea, este foarte buna premergatoare pentru alte culturi deoarece are proprietatea de a fixa azotul in sol cu ajutorul unor microorganisme care se dezvolta pe radacini.
Mazarea are cerinte moderate fata de caldura, nu suporta temperaturile mari. Samanta incolteste la 3 grade C, iar plantele rasarite suporta temperaturi scazute pana la circa - 4 grade C. Fiind rezistenta la temperaturi scazute se poate semana primavara devreme in teren neacoperit. Are cerinte moderate si fata de umiditate, dar insuficienta apei din sol si din atmosfera influenteaza negativ cultura. Din aceasta cauza, in perioada formarii pastailor este necesar sa se aplice un udat. Umiditatea prea ridicata si temperatura scazuta provoaca intarzierea vegetatiei, imbolnavirea plantelor si scaderea productiei.
Mazarea da rezultate bune pe terenuri mijlocii, adanci, afanate, si bogate in substante hranitoare. Mazarea are nevoie de ingrasare cu azot doar in primul stadiu de dezvoltare, dupa care foloseste azotul atmosferic fixat de bacteriile din nodozitatile de pe radacini. Se seamana cat mai devreme, imediat dupa dezghetul solului, in mustul zapezii, cum se spune in practica, deoarece este rezistenta la temperaturi mai scazute, pana la circa - 4 grade C, si are nevoie de multa apa pentru incoltire,in randuri distantate la 20 cm si 2-3 cm pe rand, la adancime de 3-5 cm.
Mazarea se cultiva si pentru consumul de toamna. In acest scop se seamana intre 25 iunie-10 iulie cate 2 randuri de mazare. Ca lucrari de ingrijire se executa plivitul de buruieni, eventual spargerea crustei cu sapaliga, udatul cand este nevoie, combaterea bolilor si daunatorilor. Recoltarea se face pe masura formarii pastailor.
Dintre soiurile mai importante amintim:
Pitica de Rin - soi timpuriu, cu port pitic, pastaie dreapta, de culoare verde inchis, cu 8-9 boabe mari si sferice, netede, dulci si gustoase. Durata de vegetatie este de 60-65 zile.
Expres (Alasca, Vorbote) - soi timpuriu cu port inalt sau semiinalt, 0,8-1,1 m putin viguros, boabele de calitate buna, rotunde, mici, verziu-albicioase la coacere, foarte bune pentru conservare. Durata de vegetatie a acestora este de 60-65 zile.
Minunea Kelvedonului - soi timpuriu cu port pitic, de 40 cm, pastaie mijlocie de 9 cm cu 6-8 boabe verzui, de calitate superioara. Durata de vegetatie este de 65-70 zile.
Sursa foto
Articole asemănătoare
-
Salata de varza alba cu ton si mazare
O salata usoara si cu un gust delicios este potrivita in orice moment al zilei. Este sanatoasa si ne ofera energie pe parcursul zilei. Va invitam la o portie de salata de varza alba cu ton si mazare.
-
Placinta ciobaneasca cu carne de vita si legume
O placinta speciala, cu specific romanesc si cu un gust exceptional este placinta ciobaneasca cu carne de vita si legume. Pentru preparare, aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
-
Ridichile
Ridichea, planta radacinoasa inrudita cu conopida, broccoli si varza de Brussel, a inceput sa fie intaia oara cultivata pe teritoriul actual al Chinei.
-
Busuiocul - poveste si traditie
Dupa ce a fost recoltat din iunie pana toamna tarziu si uscat sub diferite forme (in buchet sau in strat), busuiocul, una dintre plantele de cultura cele mai apreciate din Romania, este gata sa se bucure ca in fiecare an de aprecierea noastra.
-
Spanacul - cerintele plantei si tehnica culturii
Spanacul este printre primele legume care se consuma primavara si ultima, toamna tarziu.