Maranta leuconeura

maranta leuconeura

maranta leuconeura

Familie: Marantaceae
Origine: Brazila
Aspect: tufa
Inaltime: 30-45 cm
Diametru: 25-50 cm
Expunere: partial umbra-umbra
Perioada de inflorire: primavara-varamaranta leuconeura

Descriere:
Planta tropicala cu frunze late, ovale, lungi de pana la 19 cm si late de 10 cm. Pentru a-si conserva umezeala, frunzele se pliaza noaptea, de aici si denumirea populara data de americani, Planta-care-se-roaga. Florile sunt mici, albe cu pete purpurii si nu sunt foarte frumoase. Maranta este crescuta mai ales pentru foliajul sau fin texturat. Petele de pe frunze se inchid la culoare pe masura ce planta imbatraneste.

Cultivare si ingrijire:
Maranta leucoreura are nevoie de umbra, temperaturi crescute si foarte multa umiditate pentru a se dezvolta maxim. Ele se cultiva cel mai bine in sera sau teranium. Temperaturile ideale in care trebuie tinuta planta variaza intre 15 si 10 grade Celsius. Asigurati-i destula lumina puternica, filtrata, dar nu o plasati niciodata in plin soare. Compostul din ghiveci trebuie sa fie usor drenabil, amestecat cu turba, pentru ca pamantul trebuie sa fie usor acid; folositi un amestec de 2 parti turba la 1 parte lut si 1 parte nisip. Pamantul trebuie sa fie potrivit de ud, dar niciodata saturat cu apa sau uscat complet. Iarna, cand planta intra in perioada de repaus pamantul nu trebuie sa fie foarte umed, si se recomanda sa il lasati sa se usuce intre udari. Nu lasati apa sa ramana pe coroana; radacinile putrezesc usor. Maranta se trateaza saptamanal cu fertilizator. 

Maranta are radacini adanci, deci trebuie plantata in ghivece adanci. Planta se comporta bine daca o taiati pentru a-i da forma, cel putin de 2 ori pe an; aceasta practica ajuta planta sa creasca viguroasa. Transplantarea in alt ghiveci trebuie facuta numai daca si cand radacinile sau planta s-au dezvoltat atat de mult ca dau pe dinafara. Se planteaza intr-un ghiveci mai mare primavara, perioada in care puteti diviza radacinile.

Inmultire: primavara, prin divizare.

Probleme:
- Aerul uscat poate fi o problema pe timpul iernii, si este una din cauzele aparitiei unor pete maronii pe marginile frunzelor. In acest caz asezati planta printre altele, pentru a-i crea un mediu mai umed sau asezati langa ghiveciul cu maranta un vas cu apa. O alta cauza a patarii frunzelor este clorul si fluorul din apa de udat; folositi apa care a stat 24 de ore intr-un vas deschis.
- Este posibil ca Maranta sa se usuce sau sa se ofileasca dupa ce a inflorit. Ingrijiti planta normal si in scurt timp ea isi va reveni.

Lavinia Rorich
05.12.2005
copyright @ Gradinamea.ro

Articole asemănătoare

  • Insemnatatea ecologica a culturilor de Paulownia

    In Orientul Indepartat, plantele din genul Paulownia sunt renumite pentru rapiditatea cu care se dezvolta, si sunt clasificate in 17 specii. Numele lor generic a fost acordat in cinstea fiicei tarului Pavel I al Rusiei, Regina Anna Pavlova a Tarilor de Jos.

  • Probleme cauzate de caldura exagerata si uscaciunea aerului

    Primele semne ale disconfortului florilor noastre sunt incetinirea cresterii si chiar stagnarea in dezvoltare. Plantele se opresc din crestere, nu mai produc frunze sau boboci

  • Calathea zebrina (Maranta zebrina)

    Frunza este ovala, cu lungimea de 30-35 cm, cu suprafata catifelata de culoare verde deschis, cu dungi late mai inchise la culoare pe directia nervurilor si cu reversul purpuriu.

  • Maranta(M. leuconeura - Maranta bicolor)

    Este una dintre cele mai frumoase plante decorative prin frunze, dar si una dintre cele mai putin rezistente la conditiile de camera. Este confundata cu Calathea, deosebindu+se prin aceasta prin talia mai mica si cresterea usor taratoare a lastarilor. Are frunzele petiolate, larg ovale, cu un dinte scurt in varf. Fata superioara a frunzei are culoarea verde deschis, cu pete maronii, iar reversul purpuriu.

  • Plante de interior usor de intretinut

    Cele sase plante pe care vi le vom prezenta in continuare cresc aproape singure, fara sa necesite tratamente speciale. Cea mai mare problema pe care o veti intampina cand vine vorba de ingrijirea lor este sa va hotarati ce sa faceti cu puietii pe care ii produc...


Warning: fopen(cache/37f2e9e0b340dfd7451979d034e92a9c) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139