Mai multa sanatate cu banala salata verde

Salata verde, indiferent de tipul ei, contine numerosi nutrienti si vitamine, minerale, proteine si putine calorii, si in functie de gust veti gasi cu siguranta soiul preferat. Fie ca este vorba de salata verde clasica, cea mai intalnita la noi in tara, cunoscuta in strainatate sub numele de Butterhead, de varietatea foarte populara in alte tari numita Romaine, de Iceberg (folosita mai ales in mancarea fast-food datorita frunzelor crocante sau de mai putin intalnita Batavia, fiecare sortiment de salata verde ofera consumatorului o adevarata comoara nutritionala.

Salata verde clasica, cea pe care o gasim de regula in piata sau in supermarketuri si care se cultiva la nivel mare in tara noastra, este cea de tip Butterhead sau "salata de capatana", cu frunze mari, verzi, moi, cu un gust usor dulce. Preferata romanilor, are numerosi nutrienti, vitamine si minerale, este recomandata in regimuri de slabire datorita continutului redus de calorii, dar si pentru ca are destule proteine.

Un alt sortiment ce a inceput sa castige in popularitate este Batavia, salata destul de asemanatoare cu cea "traditionala", diferenta vizuala principala fiind forma usor incretita a marginii frunzelor, facand ca la extremitate sa dea impresia de valuri. Si spre deosebire de "salata de capatana" sau "de cos" Batavia poate fi verde inchis sau rosu inchis, in functie de soi, gustul fiind dulce, iar frunzele mai crocante decat la Butterhead.

Exista pe piata romaneasca si alte soiuri de salata verde, de la Iceberg la cea tip Lollo, salata creata, poate cu un gust mai fad decat alte sortimente dar fara sa duca lipsa de consumatori, sau mai rara salata tip frunza de stejar, Oakleaf (datorita formei foilor) al carei gust are note de nuca.

Mai putin intalnita la noi, salata Romaine (folosita mai ales in reteta pentru salata Caesar) este usor de recunoscut prin forma inalta a capatanii, frunzele mai lungi, crocante, putin tari, o culoare mai inchisa de la verde la grena si un gust putin mai amar decat salata verde clasica. Insa potrivit cercetatorilor dintre toate soiurile de salata verde aceasta este cea mai nutritiva si cea mai buna pentru orice regim alimentar, fie ca o includeti sub forma de salata, fie intr-un smoothie.

O salata Romaine de dimensiuni medii are aproximativ 100 de calorii, noua amino-acizi, in jur de 15% proteina si in jur de 200 de mg de calciu, cam o cincime din doza zilnica recomandata de medici. Si nu este tot. Aceeasi salata contine o cantitate impresionanta de vitamina A (mai multa decat intr-un morcov mare), fier, vitamina B, vitamina K si numeroase minerale, de la magneziu si potasiu la seleniu si zinc, suficiente argumente pentru a o include pe viitor in alimentatie.

 

Foto: wikipedia.org, publicdomainpictures.net, freegreatpicture.com

Articole asemănătoare

  • Salata de toamna cu mere, nuci si branza

    O gustare cu mere bine coapte, salata verde, miez de nuca aromat si putin otet balsamic, plina de vitamine si mai ales de savoarea toamnei.

  • Salata verde cu portocale, castravete si susan

    V-ati plictisit de clasicele salate verzi, aceleasi retete pregatite din nou si din nou? De aceasta data baza va fi o salata verde proaspata, alaturi de felii de castravete si de portocala dulce, suculenta, si cu notele exotice ale susanului

  • Salata verde cu portocale si ceapa rosie

    Portocalele zemoase si dulci par potrivite mai curand pentru o salata de fructe delicioasa, dar alaturi de salata verde proaspata, avocado si ceapa rosie aromele se completeaza neasteptat de bine.

  • Salata verde cu mandarine si bacon

    O combinatie mai putin intalnita intre savoarea de bacon prajit, putin sarat, dulceata mandarinelor si prospetimea salatei verzi. Cu siguranta un amestec de gusturi pe care nu il incerci in fiecare zi, dar ar putea fi o placuta surpriza.

  • Salata verde cu avocado si grepfrut

    Daca va place gustul de avocado si vreti sa incercati si alte combinatii aceasta alaturare cu salata verde si aciditatea data de citrice poate fi o varianta castigatoare.


Warning: fopen(cache/a6a943e927c1e27a3a91f46f53faffbd) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139