Magnolia - visul oricarei gradini
Planta de o rara noblete si eleganta, magnolia este dorita si apreciata in toate gradinile. Etalindu-si in mod extraordinar bogatia florala, magnolia este una dintre cele mai importante specii decorative din sortimentul de primavara.
M. Stellata este una dintre cele mai cunoscute specii. Aceasta specie arbustiva din Japonia, cu crestere larg-rotunjita, frunze obovate, mici (4 - 10 cm) are flori albe, mici (8 cm), parfumate, duble, cu 12-15 petale inguste. Inflorirea este foarte bogata, avind loc in martie-aprilie.
Caractere biologice: Magnoliile au un ritm de crestere diferit: mai accelerat la M. Acuminata (10 m in 20 de ani) si foarte lent la M. Stellata, extreme intre care se situeaza celelalte specii.
Cerinte ecologice: Cu exceptia M. Acuminata, celelalte magnolii sint termofile si prefera un climat mai blind, cu ierni mai putin geroase si locuri adapostite, ferite de curenti reci, cu deosebire M. Stellata. Speciile cu inflorire de vara pot fi amplasate si in spatii mai degajate. Magnoliile se dezvolta bine in lumina, dar si la semiumbra.
Necesita soluri afinate, revene, bogate, lipsite de calcar activ.
Folosire: Plante de o rara noblete, magnoliile se utilizeaza ca exemplare solitare sau in grup. In tara noastra, se intilnesc magnolii chiar in localitati mai reci (ex. Brasov), in gradinile particulare.
O colectie bogata detine parcul dendrologic de la Simeria.
Inmultire: prin seminte, toamna sau primavara, dupa stratificare (semintele se curata de pulpa); ramin pe loc 2-3 ani, iarna protejindu-se cu frunze. Plantele din semanaturi infloresc tardiv, dupa 12-15 ani.
-prin marcotaj - metoda mult folosita; prin arcuire, catre sfirsitul perioadei de vegetatie (august-septembrie). Marcotajul de primavara este mai putin bun.
- prin altoire - in sera, in placaj, copulatie sau triangulatie, iarna sau vara, pe portaltoi bine inradacinati in ghivece. Pentru speciile mai putin viguroase, se foloseste ca portaltoi M. Kobus, iar pentru cele robuste, M. Acuminata.
- prin butasi - cu hormoni, in sera, in perioada de vegetatie.
Magnoliile se produc cu balot de pamint, fiind dificile la transplant. Se recomanda plantarile de primavara.
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Magnoliile Rosea
Varietate de magnolie cu flori mari, de un roz deschis, elegant, cu aspect decorativ deosebit, Rosea devine la maturitate un arbore cu o inaltime de pana la trei metri, ce poate fi plantat si intr-un spatiu mai mic.
-
Hortensiile Harmony
Printre soiurile de hortensii aceste Harmony ies in evidenta din prima clipa datorita inflorescentelor de un alb curat - veti gasi si exemplare cu flori de un alb stins spre crem - numeroase, dispuse in ciorchini ascutiti ce pot atinge pana la 30 de cm lungime si 20 de cm la baza, cu frunze mari, carnoase, late.
-
Apa de ploaie si beneficiile ei
Ploaia reprezinta viata oricarei gradini si totodata infrumusetarea ei. Totusi in zilele toride de vara udam plantele cu furtunul
-
Castanea sativa sau castanul tomnatic dulce
Toamna poate fi scurt caracterizata prin frunze ce isi schimba placut culoarea, fructe si legume pregatite pentru a fi culese, nu in ultimul rand veverite harnice ce isi aduna provizii pentru iarna. Acestea strang indeosebi nuci si castane.
-
Optati pentru gradina cu aspect baroc
Alegerea stilului gradinii este una dintre cele mai grele si importante decizii care trebuie luata de orice gospodar la un anumit moment.