Macul rosu, o planta curativa si decorativa
Macul rosu(Papaver Rhoeas), cunoscut adesea in popor sub numele de mac iepuresc, mac de gradina sau somnisor, este o planta erbacee anuala originara din zona Turciei care impresioneaza prin aspectul petalelor sale. Florile colorate intens au tulpini inalte acoperite cu perisori protectori.
Incepand cu luna mai pana la sfarsitul lunii iuliei macul rosu poate fi admirat aproape pretutindeni, incepand cu zonele insorite ale campiei pana la altitudini destul de ridicate, in cadrul culturilor de cereale, pe marginea drumului sau in curtile iubitorilor de plante.
Macul rosu este intalnit sub doua tipuri majore: primul este macul de camp a carui aparitie nu este controlata, avand caracter spontan, iar al doilea este macul cultivat de catre om.
Singurele parti ale macului care pot fi administrate in scop medicinal sunt petalele, restul componentelor fiind otravitoare. Prepararea petalelor pentru uz medicinal se efectueaza in perioada de maxima dezvoltare a florilor, cand trebuie culese si lasate sa se usuce intr-un loc umbros.
Cele mai bune rezultate le ofera in cadrul tratamentelor impotriva afectiunilor aparatului respirator si a insomniei. Petalele de mac folosesc in industria farmaceutica la prepararea ceaiurilor, tincturilor si siropurilor si sta deseori la baza obtinerii morfinei, una dintre substantele utilizate pentru calmarea durerilor. Nu se recomanda administrarea in cantitati mari si fara acordul medicului deoarece consumate necorespunzatoar pot avea efecte halucinogene.
In afara de beneficiile amintite, macul rosu poate infrumuseta orice gradina inducand buna dispozitie. Pentru a avea o gradina decorata cu multi maci nu trebuie decat sa plantati semintele primavara sau chiar putin mai devreme, dupa ultimul inghet, respectand urmatoarele sfaturi:
- pentru plantarea macilor alegeti un loc insorit, cu sol neutru si apropiat pe cat se poate de o sursa care sa va permita sa ii udati
- curatati buruienile de pe suprafata vizata, afanati solul pentru a facilita circulatia apei si nivelati suprafata de teren
- plasati semintele pe pamant fara a le ingropa, deoarece au nevoie de lumina in procesul de germinare, si mentineti umiditatea solului pana se intampla acest lucru. Semintele vor germina la aproximativ10-15 zile din momentul in care au fost plantate
- dupa ce au crescut, aveti grija sa udati plantele corespunzator. Veti vedea ca pe masura ce se apropie sfarsitul de sezon tot mai multi maci se vor usca, motiv pentru care trebuie indepartati si pastrati doar cei buni. Anul urmator macii vor fi prezenti intr-un numar mai mare, spre bucuria tuturor, datorita semintelor scuturate pe sol si transportate de vant.
Imagine : 1
Articole asemănătoare
-
Trei plante recomandate pentru birou
Planta paianjen sau Voalul miresei este o alta alegere foarte interesanta, mai ales din punct de vedere estetic, dar si pentru ca este o planta rezistenta si care nu are nevoie de atentie deosebita.
-
Aglaonema, o planta de interior decorativa prin frunze
Aglaonema este o planta in forma de tufa ramificata, originara din Asia de sud-est, apreciata pentru frunzele in forma de lance, de culoare verde cu dungi alb-argintii, verde inchis ori crem. Planta numara peste 60 de specii,
-
Valente terapeutice ale ceaiului de hibiscus
Hibiscusul (Rosa sinensis) este o planta tropicala si subtropicala originara din estul Asiei, denumita popular “trandafir” chinezesc, datorita florilor sale mari si rosii. Hibiscus rosa sinensis - singura varietate care se cultiva ca planta de apartament - este membru al familiei Malvaceae.
-
Vara profita de proprietatile florilor de levantica
Levantica este o planta aromatica si medicinala din genul Lavandula, cu tulpini ramificate in tufa si flori albastre foarte parfumate. Originara din regiunile cu climat meditaranean, la noi se intalneste pe durata verii.
-
Peperomia, o planta de succes pentru casa si birou
Avand un aspect interesant si fiind usor de ingrijit, peperomia a devenit o planta destul de populara in domeniul decoratiunilor interioare.