Lucerna, mai mult decat o simpla planta furajera
Lucerna este o planta leguminoasa din categoria celor furajere. Acest lucru a generat multe confuzii de-a lungul timpului, cel mai frecvent crezandu-se ca planta nu ar mai detine vreo alta utilitate. Daca socotim in termeni istorici, e drept ca lucerna a servit ca nutret din Persia antica pana astazi, insa ceea ce tinde sa devina relevant pentru societatea actuala este valenta sa medicinala. Lucerna a fost supranumita de biologi “vindecatorul cu o mie de proprietati”, respectiv “parintele tuturor plantelor”, fiind utilizata in extreme de multe afectiuni.
Lucerna atinge 1 m inaltime, dimensiune care nu insemna atat de mult comparativ cu adancimea de 4,5 m pana la care ajung radacinile in goana dupa apa. Folosita in stare proaspata, lucerna isi metine nutrientii esentiali bunei functionari a organismului.
Un biolog francez a studiat indeaproape frunzele de lucerna si a descoperit eficacitatea acestora impotriva stresului. Clorofila din compozitia plantei are un puternic efect antibacterian, scade riscul infectiilor si accelereaza vindecarea ranilor. Bogatia de fitoestrogeni (hormoni vegetali asemanatori cu hormonii sexuali feminini) stimuleaza lactatia la femeile care alapteaza.
Fiecare gram de lucerna contine in medie 8,000 U. I. de vitamina A si 30.000 U. I de vitamina K, din acest motiv este recomandata in tratarea chisturilor ovariene. Ceaiul din lucerna consumat cu regularitate reduce menstruatiile abundente si dizolva cheagurile de sange.
Lucerna este un antpiretic si diuretic natural de aceea se recomanda in prevenirea inflamatiilor vezicii urinare si ale prostatei. Mugurii ei tineri sunt extrem de apreciati in salate, iar funzele sunt folosite la prepararea tincturilor si a extractelor lichide sau solide folosite in medicina naturista. In plus, frunzele verzi contin 8 aminoacizi esentiali.
Plina de vitamine si minerale (calciu, potasiu, fosfor, magneziu) lucerna este un remediu excelent si pentru detoxifierea organismului sau intarirea oaselor.
In ultimul timp, multi medici recomanda lucerna ca remediu naturist in afectiuni ale stomacului deoarece contine vitamina U, supranumita vitamina "antiulcer", care ajuta la regenerarea mucoasei lezate a stomacului.
Sursa foto: Wikipedia.org
I. C.
Articole asemănătoare
-
Legume si fructe pentru un sistem imunitar mai puternic
In perioada rece organismul are nevoie mai mult decat oricand de un sistem imunitar cat mai rezistent in fata racelilor de sezon, si in loc de medicamente ati putea adauga mai multe fructe si legume in meniul zilnic.
-
Cinci solutii naturiste pentru un ficat mai sanatos
Merele: se spune pe buna dreptate ca un mar pe zi tine doctorul departe, si datorita vitaminelor si pectinei acest fruct este mai mult decat o recomandare, devenind o necesitate. Indiferent de soi si de varietate, fie ca preferam mere galbene, verzi sau rosii, este recomandat sa le mancam crude, cu tot cu coaja. In afara substantelor nutritive marul ajuta organismul sa elimine mai repede toxinele, in special cele din tractul digestiv, iar "misiunea" ficatului va deveni astfel mai usoara.
-
Cum se bucuram de menta proaspata
Ne-am obisnuit sa cumparam plantele aromatice pentru diverse retete direct din magazin, uscate si puse in pungi, cutiute sau borcanase, cu etichete viu colorate, lipsite insa de o buna parte din gustul care scoate in evidenta orice reteta. Mai indraznete sau clasice, combinatiile pot sa schimbe o masa cu totul, si prietenii s-ar putea sa fie mai mult decat incantati.
-
Ghioceii, mai mult decat simpli vestitori ai primaverii
Florile “vedeta” ale lunii martie sunt mai mult decat banale martisoare pe care le oferim celor dragi. Ghioceii au pe langa calitatea de a ne aduce buna dispozitie si proprietati terapeutice recunoscute in lumea medicala.
-
Catusnica – un remediu natural pentru astenia de toamna
Tristetea instalata odata cu venirea toamnei ar putea fi in unele cazuri mai mult decat o simpla stare de spirit trecatoare. De cele mai multe ori, aceasta semnaleaza prezenta bolii cunoscute sub numele de astenie.